Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

29 Ağustos 2013 Perşembe

Killing Season / Av Zamanı (2013)

Director / Yönetmen:

Mark Steven Johnson

Screenplay / Senaryo:

Evan Daugherty

Cast / Kadro :

John Travolta
Robert Deniro
Milo Ventimiglia
Elizabeth Olin
Diana Lyubenova
Kalin Sarmenov
Stefan Shterev

 

Subject / Konu:

Bosna'daki katliamlar inanılmaz boyutlara ulaşıınca Amerika, Sırp katliamını engelleyebilmek için harekete geçer. Amerikan askerleri yakalanan Sırp askerlerini Menacha'da sırayla infaz ederler. Sıra son Sırp askerin infazına gelir. Amerikan askeri Benjamin, Sırp askerini sırtından vurur.
Emil Kovac, Benjamin Ford'u bulabilmek için tam 18 yıl bekler
Benjamin ailesinden kopmuş ve inzivada bir hayat sürmektedir. Savaş sırasında bacağında kalan şarapnel parçası yüzünden ağrı çekmektedir. Bu yüzden şehre gidip ilaç almak üzere yola çıkan Benjamin'in arabası arızalanır. Karşısına çıkan Emil, Benjamin'in arabasını tamir eder. Kuvvetli bir yağmur bastırır. Benjamin şehre gitmekten vazgeçer. Emil'in yağmurda kalmasına gönlü razı kalmaz.Arabasına aldığı Emil'le evine geri döner. Emil'in bir Boşnak olduğunu öğrenir. Kendisinin de Bosna'da görev yapmış bir Albay olduğunu anlatır. İçki içip uzun ve keyifli bir sohbet yaparlar. Benjamin, karısından ayrıldığını, karısının kendi sağdıçlığını yapan adamla evlendiğini, oğluyla uzaklaştığını, ertesi gün hiç görmediği torununun vaftiz törenine davet edildiğini ama gitmeyeceğini anlatır. Gecenin sonunda Emil, Benjamin'i ertesi gün katılacağı ava davet ettikten sonra teşekkür edip evden ayrılır.

Ertesi gün birlikte ava çıkarlar. Ayrı noktalara giderler. Telsizleri yardımıyla haberleşirler. Benjamin, geçmişte iyi bir avcı olmasına karşın yaklaşık 20 yıldır hiçbir canlıyı öldürmemiştir. Bu yüzden karşısına çıkan geyiği öldüremez. Emil, Menacha'da Benjamin tarafından sırtından vurulan son Sırp askerin kendisi olduğunu söyler ve Benjamin'e saldırır. Benjamin kaçsa da Emil, takibi sürdürür ve Benjamin'i okla bacağından vurur. Benjamin kaçmaya devam eder. Emil, Benjamin'i saklandığı yerde yakalar. Konuşmak istediğini söyler. Benjamin'i okun deldiği bacaktan geçirilen iple asıp kendince sorgulamaya başlar. Benjamin, yerden aldığı tahta parçasıyla Emil'e vurup bıçağını almayı başarır. İpi kesip asıldığı yerden düşer. Emil'le kavgaya tutuşur. Güçlü bir darbeyle kendini azgın nehirde bulur. Şelaleye doğru hızla sürüklenen Benjamin, bir kayaya tutunup kurtulmayı başarır. Bacağını doğal yollarla tedavi eder. Telsizini çalıştırır ve kendine küçük sayılabilecek bir yay yapar.

Emil, telsiz aracılığıyla Benjamin'le irtibata geçer. Amerikan askerlerinin savaş sırasında kız kardeşi ve annesine tecavüz ettiklerini, Sırpları zorla evlerinden attıklarını ve yaralıları benzin döküp yaktıklarını anlatır. Benjamin, evine doğru yol alır. Evine yaklaştığında oğlu, gelini ve torununun evinin kapısında olduğunu görür. Emil, bu sırada yayını gerip Benjamin'in misafirlerine doğrultur. Benjamin, onları koruyabilmek için Emil'e meydan okur. Emil'de kendilerini farketmeyen misafirlerin gitmesine izin verir. Benjamin, evinin önünde şarap içmekte olan Emil'i ağzından okla vurur. Artık av ve avcı yer değiştirmiştir. Emil kendine geldiğinde bir masada bağlı olduğunu görür. Benjamin, yaptığı tuzlu limonatayı Emil'in ağzından vurulduğu yerlere döküp işkence eder. Emil'in savaşta işkence aletleri ürettiğini öğrenen Benjamin, baltasını alıp gelir ve baltayı masaya savurmaya başlar. Masaya saplanan baltaya ellerinin bağlı olduğu ipi sürtüp ellerini kurtarmayı başaran Emil, Benjamin'i yere serip kurtulmayı başarır. Benjamin'i zorla kamyonete bindirir. Yanına Benjamin'in tüfeğini ve mermilerini de alır. Emil, sırtından vurulduktan sonra boynundan aşağısının felç kaldığını ve zamanla iyileştiğini anlattığı sırada Benjamin ani bir hamleyle Emil'in boynuna sarılır. Kamyonet yoldan çıkıp yuvarlanır.

Kamyonetten çıkmayı başaran Benjamin, sürüklenerek kaçmaya çalışsa da Emil tarafından yakalanır.Yollarına yürüyerek devam ederler. Bayılmış gibi yere yatan Benjamin, yerden aldığı büyük bir taşı Emil'in kafasına vurup kaçmayı başarır. Kullanılmayan eski bir kiliseye girer. Piyanonu tellerinden koparıp bir tuzak kurar. Emil, tuzağa yakalansa da kurtulup Benjamin'in bacağında kesik açar. Günah çıkaran Emil, Benjamin'i de günah çıkarmaya zorlar ama başarılı olamaz. Benjamin'i öldüreceği sırada atik davranan Benjamin, ufak bıçağıyla Emil'i yaralar.
Emil kendine geldiğinde elleri bağlıdır. Benjamin, 1995 yılında Bosna'da yaşadıklarını Emil'e anlatır. Sırpların, Boşnaklara yaptığı işkencelerden ve tecavüzlerden bahseder. Ve Emil'i sırtından vurduğunda tetiği nasıl çektiğini anlatır. Emil, Benjamin'e artık kendisini öldürebileceğini söyler. Benjamin, Emil'in ellerini çözer ve tüfeği dağdan aşağı fırlatır. Artık ikisi de kötü şeyler yapmış birer katil olduklarını farkındadırlar.
Emil, ülkesine geri döner. Barda içki içerken televizyonda savaş haberleri görür. Benjamin ise hediyesini alıp torununu görmeye gider.

Comment / Yorum:  

John Travolta ve Robert Deniro gibi Hollywood’un 2 önemli ismini bir araya getiren 2013 yapımı Killing Season, 2003 yılında “Daredevil / Korkusuz” ve 2007 yılında “Ghost Rider / Hayalet Sürücü” gibi 2 bilindik çizgi roman uyarlamasını yöneterek adını duyurmayı başaran Mark Steven Johnson imzasını taşıyor.
Filmin orjinal senaryosu 1970’li yıllarda yazıldı. Ancak senaryo, o dönemde filme çekilemedi. Daha sonra ilk adı “Sharapnel” olarak belirlenen projede 1997 yapımı “Face – off / Yüzyüze” filminde iyi bir ikili olan John Travolta ve Nicolas Cage’in tekrar bir araya getirilmesi, filmi de John Mctiernan’ın yönetmesi düşünüldü. Ancak bu düşünce de hayata geçirilemedi ve nihayetinde Nicolas Cage yerine Robert Deniro’da karar kılındı ve projeyi Mark Steven Johnson yönetti.

Film, sürükleyici, gerilim dozajı da gayet iyi. Hollywood’un pek değinmediği Bosna katliamına değinmesi, hem Sırpların hem de Amerikalıların savaştaki rollerinin objektifçe işlenmiş olması, filmin artı yönleri. Ancak 2 karakter arasındaki mücadelede güç dengesinin sürekli değişmesi, zaman zaman hikayenin gerçekçilikten uzaklaşmasına neden oluyor. Oyunculuklar oldukça başarılı. Özellikle John Travolta’nın Sırp aksanlı İngilizcesi dikkat çekici. Killing Season, oyunculuklarıyla öne çıkan ve sıkılmadan seyredilebilecek bir yapım.

Imdb note : 5.3                               My note : 6

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder