Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

23 Şubat 2013 Cumartesi

Leoparın Kuyruğu (1998)

Director / Yönetmen:

Turgut Yasalar

Screenplay / Senaryo:

Turgut Yasalar

Cast / Kadro :

Yetkin Dikinciler
Devrim Nas
Hakan Pişkin
Tardu Flordun
Ümit Çırak
Lamik Blake
Murat Karasu
                                                                                       Evren Duyal
                                                                                       Serdar Akar
                                                                                       Şuayip Çetin

Subject / Konu:

5 devrimci arkadaş Rıfat, Vural, Serdar, Ateş ve Ömer idam edilecek 3 arkadaşlarının bırakılması için Amerikan askeri Larry'yi kaçırırlar. Arabayla kimselerin olmadığı trafoya yere gelirler. Ateş, yol boyunca arkadaşlarına üniversite serüvenlerini anlatır.
Serdar, trafoda silahla oynarken yanlışlıkla tetiğe basar ve Ateş'i başından vurup öldürür. Ömer'i arkadaşlarından yardım istemesi için gönderirler. Vural, Larry'yi tuvalet ihtiyacını gidermesi için dışarı götürür. Serdar, intihar etmeye çalısa da Rıfat tarafından engellenir. Silah sesi duyan Vural, Larry'yi bırakıp Serdar'la Rıfat'ın yanına gelir. Larry, bu durumu fırsat bilip kaçar. Rıfat ve Vural, Larry'nin peşine düşerler. Rıfat, Larry'yi vurup yakalar. Tam bu esnada çıkagelen bekçi, Larry'nin kaçırılan Amerikan askeri olduğunu anlar. Rıfat, adamın üzerine gidince bekçi, tüfeğini ateşler ve Rıfat'ı yaralar. Vural'da silahını çıkarır ve bekçiyi öldürür. Vural, bir an önce Rıfat'a yardım götürebilmek için Larry ile birlikte trafoya döner.
Yolda askeri çevirme olduğunu gören Ömer, arabayı durdurmaz ve kaçar.
Larry'yi bağlayan Vural ve Serdar, Rıfat'ın yanına giderler. Serdar, Rıfat'ı trafoya taşır. Bekçinin cesedini de mahzene götürürler.
Yakalanan Ömer, sorgulanmaya başlar. Arabanın çalıntı olduğu ortaya çıkar. Ömer'in Amerikalı askerin kaçırılmasıyla ilgisi olabileceğinden şüphelenilir.
Durumu ağırlaşan Rıfat ölür. Bir süre ne yapacaklarına karar veremeyen Serdar ve Vural, Ömer'in döneceğinden ümit kesince Larry'yi trafoda bırkaıp gitmeye karar verirler. Gittikleri yerde 2 bekçiyle karşılaşırlar. Bekçilerden biri, silahlı olduklarını farkedince kaçmak zorunda kalırlar. Bekçiler peşlerinden gelir. Arkalarından açılan ateş sonrası Vural yaralanır. Serdar, Vural'ı bırakıp kaçmak zorunda kalır.
Sabah olduğunda sokağa çıkma yasağı olduğunu farketmeden etrafta dolanan Serdar, jandarmalar tarafından farkedilir. Jandarmaları kandırmak için hasta annesine bakması için doktor dayısını çağırmaya gittiğini söyler. Jandarmalar kendisini araçla götürmek isteyince çıkmaz sokağa varana kadar adres tarif eder. Çıkmazın sonundaki eve girer ve arka kapısından kaçıp gider. Kazma, kürek bulan Serdar, ölen arkadaşlarını gömmek için trafoya gider.

Comment / Yorum:

Bir Afrika atasözüyle başlıyor film; "Leoparın kuyruğunu asla tutma, tutarsan asla bırakma!". Bu başlangıç sözü, filmin konusuna dair ipuçları veriyor. Devrimci gençlerin asılacak arkadaşlarını kurtarabilmek için bir Amerikan askerini kaçırmalarını ve herşeyi yüzlerine gözlerine bulaştırmalarını anlatan film, yönetmen Turgut Yasalar'ın ilk sinema filmi. Film aynı zamanda başroldeki oyuncular Yetkin Dikinciler ve Devri Nas'ın da ilk sinema filmi olma özelliğini taşıyor. Yönetmen Serdar Akar'ı da filmde birlik komutanı rolünde seyrediyoruz.
Filmin iyi bir hikayesi var. Ancak senaryo oldukça kusurlu. Filmde hem inandırıcılıktan uzak diyaloglar hem de mantığa oturmayan kısımlar var. Film, bunlara karşın 35. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde "En iyi senaryo" ödülünü kazanmayı başardı. Film, gişede sadece 9.899 seyirciye ulaşabildi. Leoparın Kuyruğu, tüm aksaklıklarına rağmen farklı birşeyler yapmaya çabalayan bir ilk film. Üstelik bu çabalamanın, Türk sinemasının kısır bir döneminde gerçekleşmiş olduğu da unutulmamalı.

Imdb note : 5.1                             My note : 4.5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder