Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

1 Mart 2013 Cuma

İnleyen Nağmeler (1969)

Director / Yönetmen:

Safa Önal

Screenplay / Senaryo:

Safa Önal


Cast / Kadro :

Zeki Müren
Mine Mutlu
Önder Somer
Çolpan İlhan
İsmet Ay
Nevzat Okçugil
Ekrem Dümer
Muammer Gözalan

Subject / Konu:

Çok hasta olan Jülide, durumunu belli etmemeye çalışıp sevgilisi Zeki'yi havaalanından uğurlamaya gider. Oysa ki Zeki, Jülide'nin durumunu bilmekte ve fakat bilmiyormuş gibi yapmaktadır. Ünlü bir şarkıcı olan Zeki Müren, konser vermek için başka şehre gider. Konserini tamalayıp geri dönen Zeki, Jülide'nin hastahaneye kaldırıldığını öğrenir. Durumu ağırlaşan Jülide ölür.
Üzüntüden yıkılan Zeki, kendini içki şişelerine vurur. Zeki, Jülide'yle güzel günler geçirdiği Şile'deki evine gider. Evin kahyası Rıza, Zeki'yi yalnız bırakmamaya çalışır.
Zeki Müren'in büyük bir hayranı olan Pınar, Zeki'nin inzivaya çekildiğini ve kimseyle görüşmediğini öğrenir. Şile'ye giden Pınar, Zeki'yle tanışabilmek için kör bir kız rolü yapar. Pınar'ın Zeki için yeni bir yaşama nedeni olabileceğini düşünen Rıza, Pınar'ın Zeki'ye yakınlaşması için yardımcı olur.
Pınar, bıkıp usanmadan Zeki'nin peşinden koşar. Zeki, bir süre dirense de; Pınar'ın ilgisine kayıtsız kalamaz. Zeki yeniden hayata döner. Pınar, kör olmadığını Rıza'ya açıklar. Rıza, Zeki'ye gerçeği açıklayıp açıklamamak konusunda tereddüte düşer. Zeki, Pınar için göz doktorları ayarlmaya çalışınca; Rıza ve Pınar, gerçeği açıklamanın vakti geldiğini anlarlar.
Olanlara dayanamayıp Şile'ye gelen Pınar'ın sözlüsü, Zeki'ye aradan çekilmesini söyler. Zeki, Pınar'ın aslında kör olmadığını ve herşeyin bir oyun olduğunu öğrenir. Zeki'ye gerçekleri açıklamak için gelen Pınar, Zeki'nin hışmına uğrar. Pınar, sözlüsüne kendisini sevmediğini söyler. Sözlüsü de kendisini sevmeyen biriyle birlikte olamayacağını söyleyip gider.
Zeki, konsere gider. Rıza, Pınar'ı Şile'ye gönderir ve beklemesini ister. Zeki'ye Pınar'ı sevdiğini kabul ettiren Rıza, Zeki'ye Pınar'ın kendisini Şile'de beklediğini söyler. Zeki'nin geleceğinden ümidi kesip dalgalar arasında intihar etmeye kalkışan Pınar, Zeki tarafından kurtarılır ve 2 aşık birbirine kavuşur.

Comment / Yorum:

Safa Önal'ın senaryosunu yazıp yönettiği 1969 yapımı İnleyen Nağmeler, Zeki Müren üzerine kurulmuş bir film. Senaryo, oldukça sade ve inandırıcılıktan uzak. Aşık olduğunuz kişinin kör olmadığını anlayamamak, pek açıklanabilir bir durum değil. Senaristin Safa Önal gibi güçlü bir isim olduğu kayda alındığında; İnleyen Nağmeler'in usta ismin önemli filmlerinden biri olmadığı rahatlıkla söylenebilir.
Film, çok geniş bir oyuncu kadrosuna sahip olmamasına karşın yardımcı rollerde Çolpan İlhan, Önder Somer ve İsmet Ay gibi önemli isimler karşımıza çıkıyor. Zeki Müren'in kendi ismiyle meşhur bir şarkıcıyı canlandırdığı filmde Mine Mutlu'yu ise sanatçının genç ve güzel hayranı Pınar rolünde izliyoruz. Filmin en göze çarpan oyuncusu ise Rıza rolüyle izlediğimiz İsmet Ay. Zeki Müren'in bol bol şarkı söylediği film, sanatçının hayranları için güzel bir müzik ziyafeti olabilir.

Imdb note : 4.5                             My note : 4

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder