Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

16 Mart 2013 Cumartesi

Moonrise Kingdom / Yükselen Ay İmparatorluğu (2012)

Director / Yönetmen:

Wes Anderson

Screenplay / Senaryo:

Wes Anderson
Roman Coppola

Cast / Kadro:

Bruce Willis
Edward Norton
Bill Murray
Frances Mcdormand
Harvey Keitel
Jason Schwartzman
Tilda Swinton
Jared Gilman
Kara Hayward
                                                             Lucas Hedges
                                                             Charlie Kilgore
                                                             Andreas Sheikh
                                                             Chandler Frantz
                                                             Rob H. Campbell
                                                             L. J. Foley
                                                             Gabriel Rush
                                                             Seamus Davey - Fitzpatrick
                                                             Tommy Nelson
                                                             Larry Pine
                                                             Marianna Bassham
                                                             Neal Huff
                                                             Jake Ryan
                                                             Tanner Flood
                                                             Wyatt Ralff
                                                             Hugo Deascentis
                                                             Liz Callahan

Subject / Konu:

1965 yılı. Sam Shakusky, oymak beyi Randall Ward'a bir mektup bırakıp yanına aldığı çeşitli malzemelerle Ivanhoe izci kampından kaçar. Randall, durumu komiser Sharp'a bildirir. Komiser Sharp ve Randall vakit kaybetmeden Sam'in ailesiyle irtibata geçer. Sam'in üvey babası, son işlediği vukuattan sonra Sam'i ailece reddetme kararı aldıklarını ve onu geri kabul etmeyeceklerini söyler. Sharp ve Randall, Sam'in öz ailesini yıllar önce kaybeden bir yetim olduğunu ve bu yüzden üvey aileye sahip olduğunu öğrenir.
Randall, Sam'den pek hazzetmeyen izcileriyle birlikte Sam'i aramaya koyulur. Sharp'ta adadaki evleri dolaşıp bilgilendirmede bulunur.
Kanoyla yolculuğunu tamamlayan Sam, çantasını alıp karadan ilerler. Sam, etrafı sürekli dürbünle seyreden Suzy ile karşılaşır. Suzy'nin yanında bavulu ve kedisi vardır.
1964 yılı. Kilisedeki törenden oldukça sıkılan Sam, dışarıya çıkar. Soyunma odalarını dolaşırken kuş kıyafetleri giyen kızların odasına girer. Kuzgun kıyafeti giymiş olan Suzy ile tanışır. Suzy, kendisine mektup yazmasını söylediği notu Sam'e verir.
Sam ve Suzy, birlikte yola koyulurlar. Sam, izcilikle ilgili bilgilerini yolculuk boyunca kullanır.
Suzy'nin kaybolduğunu farkına varan ailesi, Sharp' ı durumdan haberdar eder. Sharp ve Suzy'nin babası Walt, Suzy'yi aramaya koyulurlar. Suzy'nin annesi Laura, Suzy'nin mektuplarını bulur. Suzy ve Sam'in uzun süredir yazıştıklarını ve birlikte gitme planı yaptıklarını öğrenir.
Yasak aşk yaşayan Sharp ve Laura, Walt'un kendilerinden şüphelendiğini farkederler.
Sam'den nefret eden izci arkadaşları, Sam ve Suzy'yi bulurlar. İzciler, Sam ve Suzy'yi götürmek ister. Ancak Sam ve Suzy, izcileri yaralayıp kaçırırlar.
Birbirlerine aşklarını itiraf edip sevgili olan Sam ve Suzy, yakalanırlar. Randall, Sam'e üvey ailesinin artık kendisini istemediğini belirttiği mektubu verir.
Sosyal Hizmetler, Sam'in vukuatlarından dolayı elektro şok tedavisi görüp yetimhaneye gönderileceğini açıklar. Sam'e yaptıklarından pişmanlık duyan izci arkadaşları, Sam ve Suzy'yi kaçırırlar. İzcilerden birinin kuzeni Ben'in bulunduğu adaya doğru yol alırlar. Randall, izci oymağının kaybolduğu bilgisini diğerer adalara duyurur. Ben, Sam ve Suzy'yi evlendirir. Sam, adadan ayrılmak üzerelerken Suzy'nin unuttuğu dürbünü almak için geri döner. Peşine adadaki izciler takılınca adadan gidemez. Suzy ve izci arkadaşlarıyla kaçmaya çalışırlar. Sosyal Hizmetler, Suzy'nin ailesi ve Randall, adaya doğru yol alırlar.
Şiddetli bir fırtına, adaya doğru gelir. Adada seferberlik ilan edilir. Herkes adaya ulaşır ve kilisede toplanır. Sosyal Hizmetler, Sam'i ellerinde tutamayan ve elektro şok tedavisine karşı çıkan Sharp ve Randall'dan şikayetçi olacağını söyler. Kilisede olan Sam ve Suzy, çatıya çıkarlar. Çatıdan atlayacakları sırada Sharp gelir ve Sam'in üvey ailesi olmak istediğini söyler. Sam ve Suzy, atlamaktan vazgeçerler.

Comment / Yorum:

Yaklaşık 16.000.000 dolara mal olan film, dünya genelinde toplam 66.263.898 dolar hasılat elde etti. Moonrise Kingdom’ın yönetmenliğini üstlenen Wes Anderson, filmin senaryosunu da Roman Coppola’yla birlikte yazdı. Filmin ilk gösterimi 65. Cannes Film Festivali’nde yapıldı.
Oyuncu kadrosu, bağımsız filmlerde görmeye alışkın olduğumuz Edward Norton, Bill Murray, Frances Mcdormand, Tilda Swinton ve Jason Schwartzman gibi ünlü isimlerden oluşturulmuş. Genelde aksiyon filmlerinde izlediğimiz Bruce Willis, filmin kilit karakterlerinden komiser Sharp’ı canlandırıyor. Wes Anderson, vazgeçilmez oyuncusu Bill Murray’ye bu filmde de rol verdi. Walt karakteriyle karşımıza çıkan Bill Murray, 6. kez Wes Anderson’la çalışmış oldu. Film, Wes Anderson’ın vazgeçilmez bir diğer oyuncusu Owen Wilson’un herhangi bir dahli olmadan çektiği ilk film oldu. Moonrise Kingdom, başrolleri üstlenen Jared Gilman ve Kara Hayward’ın ise ilk filmleri. Filmin anlatıcısı, oyuncu Bob Balaban.
En iyi orjinal senaryo dalında Oscar’a ve Bafta’ya aday gösterilen film, ödülü “Django Unchained / Zincirsiz”in senaryosunu yazan Quentin Tarantino’ya kaptırdı. Film, katıldığı festivallerde 23 ödül ve 56 adaylık kazandı.
Çevrelerince dışlanan 2 mutsuz çocuğun birbirlerine aşık olup tüm engelleri aşma çabasını Wes Anderson’ın kendine has mizah duygusuyla işleyen Moonrise Kingdom, büyük beklentilere girmemek kaydıyla eğlenceli bulunabilecek bir film.

Imdb note : 7.9                             My note : 5.5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder