Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

15 Mart 2013 Cuma

İffet (1982)

Director / Yönetmen:

Kartal Tibet

Screenplay / Senaryo:

Yavuz Turgul

Cast / Kadro:

Müjde Ar
Faruk Peker
Savaş Başar
Ergün Uçucu
Damla Coşkunoğlu
Suna Selen
Ayten Erman
Ahmet Evintan

 

Subject / Konu:

Baskıcı babası ve kız kardeşi Nimet’le yaşayan İffet, mahallenin yakışıklı taksicisi Cemil’le aşk yaşamaktadır. Uslu durmayan Cemil, İffet’in başını araba penceresini sıkıştırıp ona zorla sahip olur. Hamile kalan ve evlenme hayalleri kuran İffet, Cemil’in ısrarı sonucu kürtaj yaptırır.
Cemil’in araba sahibi olabilmek için mahalleden başka bir kızla evleneceğini öğrenen İffet, deliye döner. Mahalleye rezil olan İffet, babasının hışmına uğrar ve sokağa atılır. İntiharın eşiğine gelen İffet, intikamını alabilmek için yaşamaya karar verir.
İffet, teyzesine sığınır. Teyzesi sayesinde bir ajansta mankenlik yapmaya başlayan İffet, ajans sahibinin öğütlerini dinler. Adını Demet olarak değiştirir. Verilmesi gereken tavizleri verir ve kısa sürede zirveye tırmanmayı başarır.
Zengin işadamı Haluk Akman’ın ilgisini çeken Demet,  Haluk’u kısa sürede kendine aşık eder. Birlikte yaşamaya başlarlar.
Demet’in pozlarını gören babası, felç geçirir ve kısa süre sonra ölür. Demet, Nimet’i yaz kampı için yurtdışına yollar.
Demet, intikamını alabilmek için Cemil’le yakınlaşır. Cemil’i birlikte olabilmeleri için şoförü olmaya ikna eden Demet, onu sürekli kıskandırıp aşağlar. Haluk’la evlenen Demet, Cemil’e herşeyi intikam için yaptığını söyler ve onu kovar. Cemil, tüm yaptıkları için pişman olduğunu söyleyip af diler. Cemil’in pişman olduğuna inanan Demet, ona bir kez daha şans verir.
Haluk, av için evden bir süreliğine gider. Nimet, yaz kampından geri döner. Cemil, Nimet’le evde yalnız oldukları bir sıra Nimet’e tecavüz eder. Eve dönen Demet, Cemil’i tüfekle vurup öldürür.


Comment / Yorum:

Saf bir mahalle kızının aldatıldıktan sonra intikamını alabilmek için değişimini ve yükselişini anlatan İffet, 1982 yılında 4 film (“Baş Belası”, “Gözüm Gibi Sevdim”, “Doktor Civanım” ve “İffet”) çeken Kartal Tibet imzası taşıyor. Filmin senaryosu Yavuz Turgul’a ait.
İffet’in aldatılmasını mağduriyet olarak gösteren senaryo, İffet’in Haluk’u Cemil’le aldatışını ise aşka bağlayarak büyük bir çelişki yaratıyor.
Oyuncu seçimleri gayet yerinde. Çoğu filminde olduğu gibi İffet’te de Müjde Ar’ın güzelliğinden bir hayli faydalanılmış. Cemil karakterinin, Faruk Peker’in filmografisindeki belki de en önemli rol olduğu söylenebilir. Savaş Başar ve Ergün Uçucu, başarılı performanslarıyla yan kadronun göze çarpan isimleri.
Cemil’in İffet’in başını pencereye sıkıştırıp tecavüz ettiği sahneyle kültleşen film, belli ölçüde erotizmi de olan bir intikam hikayesi. Özellikle Müjde Ar’ın hayranlarının ilgisini çekebilecek bir film.

Imdb note : 5.5                             My note : 5.5


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder