Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

10 Mart 2013 Pazar

Stand Up Guys (2012)

Director / Yönetmen:

Fisher Stevens

Screenplay / Senaryo:

Noah Haidle

Cast / Kadro:

Al Pacino
Christopher Walken
Alan Arkin
Julianna Margulies
Mark Margolis
Lucy Punch
Addison Timlin
Vanessa Ferlito
Katheryn Winnick
Bill Burr
                                                             Craig Sheffer
                                                             Yorgo Constantine
                                                             Weronica Rosati
                                                             Keone Young
                                                             Courtney Galiano
                                                             Lauriane Gillieron
                                                             Arjun Gupta
                                                             Aliya Astaphan

Subject / Konu:

Val, hapishaneden tahliye olur. Kendisini arkadaşı Doc, alıp evine götürür. Doc, silahını yanında taşır. Val'le birlikte dışarıya çıkarlar. Val, hapisteyken yeraltı dünyasıyla kontağını koparmadığını söyler. Doc ise artık emekli olduğunu ve bu tür işlerle ilgilenmediğini söyler. Val, eğlenmek ve çıkış partisi yapmak ister. Ancak iktidarsızlık problemi yaşar. Val ve Doc, bunun üzerine bir eczaneden gerekli ilaçları çalarlar ve tekrar Wendy'nin mekanına giderler.
Doc, Claphands'le telefon görüşmesi yapar. Claphands, Doc'a oğlunu vuran Val'i öldürmesi için sabaha kadar mühlet verir.
İlaçları kullandıktan sonra enerji patlaması yaşayan Val, Wendy'nin mekanında işini gördükten sonra bu kez de Doc'la bara gider. Kendisini yatıştırabilmek için Doc'un ilaçlarını bilinçsizce kullanır. Doc, gecenin sonunda fenalaşan Val'i hastahaneye götürür.
Val kendine gelince yemeğe giderler. Val, öldürüleceğini bilmektedir ve bunu kimin yapacağını öğrenmek ister. Doc'ta gerçeği itiraf etmek zorunda kalır. Val, kaza kurşunuyla Claphands'in oğlunu öldürmüştür ve suçu tek başına üstlenip 28 yıl hapis yatmıştır. Claphands, Doc'a Val'i öldürme görevini 28 yıl önce vermiştir.
Val, yoldan lüks bir araba çalar. Huzurevine giden 2 kafadar, arkadaşları Richard Hirsch'ü kaçırırlar. Yolda peşlerine takılan polislerden arabayı çılgın gibi süren Hirsch sayesinde kurtulurlar. Val, Hirsch'e hep yapmak isteyip yapamadığı birşey olup olmadığını sorar. Hirsch, aynı anda 2 kadınla birlikte olmak diyince soluğu Wendy'nin mekanında alırlar. Mekandan ayrıldıktan sonra tekrar arabaya atlayıp yola koyulurlar. Bagajdan ses geldiğini farkedince arabayı durdurup bagajı açarlar. Bagajdan elleri kolları bağlı, çırılçıplak bir kadın çıkar.
İsminin Sylvia olduğunu öğrendikleri kadının arabanın sahiplerince kaçırılıp bir depoya götürüldüğünü ve orada tecavüze uğradıktan sonra arabanın bagajına kapatıldığını duyunca öfkelenirler. Depoya gidip intikam almaya karar verirler. Silahlarını kuşanıp depoya giderler. Adamları etkisiz hale getirip kelepçelerler. Polisi arayıp ihbar ettikleri adamları eli sopayla gelen Sylvia'ya emanet ederler.
Arabaya döndüklerinde Hirsch'ü ölü bulurlar. Hastahaneye gidip Hirsch'ün kızı Nina'ya haber verirler. Vakitleri olmadığı için Hirsch'ü mezarlığa gömmek isterler. Geceyarısı Nina'yla birlikte mezarlığa gidip Hirsch'ü gömerler.
Doc'un her zaman gittiği lokantaya kahvaltı etmeye giderler. Val, kendileriyle yakından ilgilenen garson kız Alex'in Doc'un torunu olduğunu ve Doc'un Alex'e dedesi olduğunu söylemediğini anlar. Doc'a Alex'e gerçeği açıklaması için baskı yapar.
Doc, Claphands'i arar ve Val'i affetmesini ister. Öfkeli Claphands bunun mümkün olmadığını, eğer kendisine verdiği işi bitirmezse Alex'in başına kötü şeyler geleceğini söyler. Doc, panoya Alex için bir not ve anahtar bırakır. Val, kiliseye gitmek ister. Günah çıkarır. Ardından bir mağazaya takım elbise çalmaya giderler. Mağazaya Claphands'in 2 silahlı adamı gelir ve Val'i vurmaya kalkışırlar. Ancak Doc, hızlı davranıp adamları yaralar ve Claphands'e kendi işini kendisinin halledeceğini söylemelerini ister.
Notu ve anahtarı bulan Alex, Doc'un evine gider. Doc, evi telefonla arar. Torunu olduğunu öğrenen Alex'e evin bir yıllık kirasının ödendiğini söyler ve yüklü miktarda paranın bulunduğu ayakkabı kutusunun yerini tarif eder. Alex'le vedalaşıp telefonu kapatır. Silahlarını çıkaran 2 arkadaş, Claphands'in kaldığı yeri basarlar...

Comment / Yorum:

Yönetmen Fisher Stevens’ın 2. uzun metrajlı sinema deneyimi olan 2012 yapımı Stand Up Guys, Noah Haidle’ın ilk senaryosu olma özelliğini de taşıyor. Oyuncu kadrosu ise yaşlı kurtlardan oluşuyor. Al Pacino, Christopher Walken ve Alan Arkin gibi 3 usta ismi bir araya getiren film, bu yönüyle oldukça tatmin edici. Suç ve komedinin harmanlandığı Stand Up Guys’ta Val karakteri, 2 türde de gayet başarılı olan Al Pacino için biçilmiş kaftan bir rol olmuş. Christopher Walken ve Alan Arkin’de gayet yerinde seçimler.
Senaryo, eğlenceli ve sürükleyici. Filmin müzik seçimleri çok başarılı. Jon Bon Jovi’nin seslendirdiği “Not Running Anymore” isimli şarkı, “En iyi şarkı” dalında Altın Küre’ye aday gösterildi ve fakat ödülü kazanamadı.
Stand Up Guys, oyuncu kadrosundan da belli olacağı gibi oyunculuk performanslarının ön planda olduğu bir yapım. Müzikleriyle de dikkat çekmeyi başaran film, keyifli bir seyirlik.

Imdb note : 6.6                             My note : 7

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder