Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

2 Mart 2013 Cumartesi

Gölgedeki Adam (1970)

Director / Yönetmen:

Tunç Başaran

Screenplay / Senaryo:

Vural Pakel

Cast / Kadro :

Ayhan Işık
Selma Güneri
Süleyman Turan
Ayla Algan
Behçet Nacar
Melek Görgün
Seher Şeniz
Birtane Güngör
Tarık Şimşek
                                                                Haydar Karaer
                                                                Tunç Aydınoğlu
                                                                Altan Günbay

Subject / Konu:

Ülkenin en değerli hazinesi olan yeşil küre çalınır. Yeşil kürenin bulunması için en iyi müfettiş görevlendirilir.
Saldırıya uğrayan adam boynundan vurulur. Hafızasını kaybeder. Bilinçsizce 1 ay hastahande yatar. Kendisini sorgulayan komiser Rıza, askerden sonra 5 yıl süreyle ortalarda görünmediğini, bu süreçte ne yaptığını sorar. Tekrar saldırıya uğrama riskiyle karşı karşıya olduğunu söyler.
Hastahaneden kaçan adam, peşinden gelen silahlı adamı haklar ve silahını alıp kaçar.
Bir eve girer. Evin sahibi kadını alıkoyar. Kadının babasından miras kalan evde oturan ve mankenlik yaparak geçimini sağlayan biri olduğunu öğrenir. Meral'in haftasonu tatili için yatılı okuldan gelen çocuğu Ömer'i alıkoyar ve kadını kendisine kıyafet almaya yollar. Ömer'le iyi anlaşır. Ona adının Ekrem olduğunu söyler. Meral, kıyafet alıp döner. Doğumgünü olan Ömer, Ekrem'in de kendileriyle birlikte olmasını ister. Ömer'in doğumgününü kutlarlar. Ardından dışarıya çıkıp gezerler. Ekrem, bir adam tarafından takip edilir. Eve dönerler. Ekrem'le Meral yakınlaşır. Kapının altından bir not atılır. Notta "Orhan, beni ne çabuk unuttun. Korkuyorum. Amar peşimde. Seni muhakkak bekliyorum. Berrin." yazmaktadır.
Kim olduğunu öğrenmek isteyen Ekrem, Meral'e gitmek zorunda olduğunu söyler. Silahını bırakır ve vurulmuş halde bulunduğu yere gider. Son derece iyi bıçak kullandığını farkına varan Ekrem, bıçakçıdan bıçak satın alır. Karşısına çıkan komiser Rıza, Ekrem'e başka ülkede diplomatik pasaportla paralı askerlik yaptığını söyler.
Vurulduğu yerin önündeki eve girip araştırma yapan Ekrem, adının gerçekte Orhan olduğunu ve dansçı Berrin'le birliktelik yaşadığını öğrenir. Çok geçmeden Berrin eve gelir. Berrin, Orhan'a prensesin işini kabul ettiği için herşeyin ters gittiğini söyler. Kendisine verdiği emaneti gözü gibi sakladığını ve emanetin çantasında olduğunu söyler ve duşa girer. Orhan, Amar'la ilgili birşeyler sorar. Tam bu esnada gelen Amar'ın adamı, Berrin'i öldürüp Orhan'daki emaneti almaya çalışır. Orhan, adama karşı koyar ve konuşturur. Adam, El Seyit'in bu iş için dünyanın öbür ucundan geldiğini söyler. Eve gelen komiser Rıza, adamı tutuklar. Ancak adam, evden çıkarlarken öldürülür.
Orhan, Meral'in evine gelip ondan elindeki makbuzu araştırmasını ister. Orhan gittikten sonra Meral, çalan telefonu cevaplar. Telefondaki adam, Orhan'ın sakladığı emaneti getirmesin aksi takdirde öleceğini söyler.
Komiser Rıza, bir kadınla Meral'in evine gelir. İsmi Cevhere olan kadının Orhan'ın karısı olduğunu söyler. Cevhere, Orhan'a bir not bırakır ve onu ölene kadar bekleyeceğini söyleyip gider.
Meral, Orhan'la buluşur. Makbuzun, bir pakete ait olduğunu ve ancak imzayla teslim alınabileceğini söyler. Cevhere'nin Orhan'a bıraktığı notu verir ve Cevhere'nin karısı olduğunu söyler. Orhan, notta yazan adrese gider. Cevhere'ye karısı olup olmadığını sorar. Cevhere, ülkelerine yaptığı hizmetten dolayı sultan tarafından Orhan'a hediye edildiğini söyler. Orhan, yeşil kürenin ve ülkenin prensesinin güvenliğinden sorumlu olduğunu, boynundan vurulduğu gün yeşil kürenin çalındığını öğrenir. Cevhere'nin anlattıklarına göre kendisini vurdurtan, küreyi ele geçirmek isteyen ve halkı ayaklandırmaya çalışan Amar'dır. İçerden çıkagelen Prenses, 2 gün sonra ülkesine döneceğini ve bu süre zarfında yeşil küreyi bulması için Orhan'dan ricacı olur ve ona bir servet sunar.
Orhan, elindeki makbuzla paketini teslim almaya gider. Teslim aldığı kutudan yeşil küre çıkar. Karşısına çıkan komiser Rıza, artık kendisinden şüphelenmediğini ve yardıma ihtiyaç duyduğunda yanında olacağını söyler. Orhan, Meral'ın evine gider. Aslında evli olmadığını açıklar. Meral, bu duruma çok sevinir.
Orhan, yeşil küreyi Cevhere'ye teslim eder. Meral'in evine döndüğünde ortalığın darmadağınık olduğunu görür. Kafasına silahla vurulunca bayılır. Kendine geldiğinde Amar ve adamlarını karşısında bulur. Amar, Orhan'a saat 9'a kadar mühlet verir ve eğer yeşil küreyi getirmezse Meral'i ve Ömer'i öldüreceğini söyler.
Orhan, yeşil küreyi almak için Cevhere'nin yanına gider. Ağır yaralı haldeki Cevhere, ölmeden önce yeşil kürenin havaalanında bulunan El Seyit'te olduğunu söyler. Orhan, kendisini öldürmeye çalışan adamı, bıçağını fırlatarak öldürür. Vakit kaybetmeden El Seyit'in peşine düşer. Önce El Seyit'in adamlarını haklar, sonra da El Seyit'i öldürür. Tam yeşil küreyi aldığı sırada olay yerine gelen komiser Rıza, küreye el koyar. Meral ve Ömer'in hayatlarını kurtarabilmek için küreye ihtiyacı olduğunu söyleyen Orhan, küreyi Rıza'dan alır ve yola koyulur. Orhan, Amar'ın adamları Meral ve Ömer'i öldürmek üzereyken yetişir ve adamları öldürür. Baloda olan Amar'ın yanına giderler. Orhan, Amar'ın adamlarıyla kavgaya tutuşur. Amar, şayet küreyi almazsa bıçağı boğazına dayadığı Ömer'i öldüreceğini söyler. Orhan, küreyi verdiği Amar'ı bıçağını fırlatarak öldürür. Küreyi alan Prenses, kürenin sahte olduğunu söyler. Ansızın gelen komiser Rıza, gerçek küreyi Prenses'e teslim eder.

Comment / Yorum:

Tunç Başaran'ın filmografisi incelendiğinde 8 film çektiği 1972 yılından sonra en fazla film çektiği sene, 6 film çektiği 1970 yılı. Bu dönemde genellikle pek kaliteli sayılmayacak macera filmlerine imza atan yönetmen, 1970 yılında çektiği 6 filmin 5'in de Süleyman Turan'a rol verdi. Polisiye - gerilim türündeki Gölgedeki Adam'da Tunç Başaran'ın 1970 filminde çektiği ve Süleyman Turan'a rol verdiği filmlerden biri.
Ayhan Işık ve Selma Güneri'nin başrolleri paylaştığı film, enteresan bir senaryoya sahip. Vural Pakel imzası taşıyan senaryoda bazı kopukluklar var. Mantığa oturmayan kısımlarda mevcut. Özellikle olayları seyretmekle yetinen komiser Rıza karakterinin, filmin ciddiyetini düşürdüğü söylenebilir. Ancak tüm bu aksaklıklara rağmen senaryonun gerilim düzeyi ve sürükleyiciliği yerinde.
Gölgedeki Adam, salt vurdulu kırdılı macera filmleri yerine türü içinde farklılıklar deneyen; kimi açılardan başarılı, kimi açılardan başarısız olan; seyirciye çok şey vadetmese de sıkılmadan seyredilebilecek bir yapım.

Imdb note : (Filmin imdb'de notu bulunmuyor)                             My note : 4.5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder