Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

6 Mart 2013 Çarşamba

Ana Ocağı (1978)

Director / Yönetmen:

Osman F. Seden

Screenplay / Senaryo:

Osman F. Seden

Cast / Kadro:

Kadir İnanır
Fatma Girik
Betül Aşçıoğlu
Bilal İnci
Yıldırım Gencer
Hülya Tuğlu
Senem Kayra
Osman F.Seden
Memduh Ün
                                                              Hikmet Taşdemir
                                                              Baki Tamer
                                                              İhsan Gedik
                                                              Hakkı Kıvanç
                                                              Tahsin Koray
                                                              Cevdet Arıkan

Subject / Konu:

Nakliye işi yapan Rıza, haksızlığa göz yummadığı için Kamil tarafından öldürtülür. Rıza'nın karısı Fatma, borçlarını ödeyebilmek ve 2 çocuğu Kadir ve Nur'a bakabilmek için kamyonet kullanıp nakliye işi yapmaya başlar. Fatma, kadın olduğu için yadırgansa da; çalışmaya devam eder ve çocuklarını büyütür.
Fatma, oğlu Kadir'in işinden ayrılıp kötü yollara girdiğini duyar. Kadir, güçlü olabilmek için Kamil'in yanında işe girer ve ailesini otelde çalıştığına inandırır. Fatma, Kadir'in düşmanları tarafından tartaklanır ve oğlunun Kamil'in fedaisi olduğunu öğrenir. Kadir, bu olayın ardından bir gün babasının intikamını alacağına yemin eder ve evden ayrılır. Nur, sevgilisi Vedat'la nişanlanır.
Babasının katilini arayan Kadir'den kurtulmanın zamanı geldiğini düşünen Kamil, düşmanı Reşit'in başına Kadir'i sardırmaya karar verir. Kadir, Reşit'in mekanına gider ve Reşit'e gözdağı verir. Tuzağa düşürülüp vurulan Kadir, zar zor annesinin evine gider. Hastahaneye yetiştirilen Kadir, komadan çıkar. Savcı tarafından sorguya çağrılan Kadir'in konuşmasından korkan Kamil, Fatma'yı Kadir'in konuşmaması için tehdit eder.
Kadir bildiklerini anlatır ve hapse girer. Tedbirli davrana Kamil, mallarını kaçırmayı başarıp kurtulur. Fatma, Kadir'i az bir cezayla kurtarmanın yolunu bulur. Ancak bunun için 50.000 lira bulması gerekir. Fatma, Nur'un ev alıp mutlu bir yuva kurma hayaliyle biriktirdiği parayı bankadan çeker ve bu iş için kullanır. Vedat'ın annesi bu olaya tepki gösterir ve Vedat, Nur'u terkeder. Avukat Osman, hem Fatma'dan 50.000 lira alır hem de Reşit'e Kadir'i hapisten çıkarıp babasının katili Kamil'in üzerine saldırtmak için akıl verir.
Kadir'e kinlenen Kamil, hain bir intikam tuzağı kurup Nur'a zorla sahip olur. Kamil, hapishaneye Kadir'i ziyarete gider ve olanları anlatıp alay eder. Kadir deliye döner ve kendine zarar verip hastahanelik olur. Fatma, öldürmeye çalıştığı Kamil'in adamları tarafından tartaklanır. Kamil, uyuşturucuya alıştırdığı Nur'u genelevde çalışmaya gönderir. Kadir, tahliye olur. Osman, Kadir'e babasının katilinin Kamil olduğunu açıklar.
Kadir, kız kardeşini bulmak için genelevi basar. Korkup çatıya çıkan Nur, ayağı kayınca binadan düşerek can verir. Kamil, adamlarını Kadir'in üzerine gönderir. Vurulan Kadir, yaralanır. Fatma, kaçmaya çalışan Kamil'i arabayla ezip öldürür. Tutuklanıp götürülen Fatma, yaralı haldeki Kadir'e sarılır.

Comment / Yorum:

Osman F. Seden'in yazıp yönetip oyuncu kadrosunda da yer aldığı Ana Ocağı, 1977 yılında çekildi ve 1978 yılında vizyona girdi. Ana rollerde sinemanın dev isimleri Kadir İnanır ve Fatma Girik'i seyrettiğimiz film, yan kadrosunda Yıldırım Gencer, Bilal İnci, Memduh Ün gibi önemli isimleri barındırıyor.
Filmin konusu fedakar bir annenin evlatları için çırpınışı ve kötü bir adamın bir ailenin başına bela oluşu üzerine kurgulanmış. Fatma Girik'i sık sık görmeye alıştığımız fedakar anne tiplemesi Fatma karakteriyle seyrediyoruz. Oyuncunun üstün performansıyla alkışı hak ettiğini söylemek yanlış olmaz.. Amma velakin Yıldırım Gencer'in canlandırdığı filmin kötü adamı Kamil, bir hayli abartılmış ve neredeyse süper kötüye dönüştürülmüş bir karakter olmuş. Öyle ki; Kamil, sadece haraç vermediği için ailenin babasını öldürtür, oğlunu kirli işlerinde kullanır, kızını zorla sahip olup geneleve düşürür ve annesini dövdürtür!
Kadir İnanır da karşımıza kendisini izlemeye alışkın olduğumuz bir karakter olan Deli Kadir'le karşımıza çıkıyor. Deli Kadir, haksızlığa uğramış, güçlü olabilmek için yanlış yollara girmiş ve patlamaya hazır bomba gibi bekleyen tipik bir Kadir İnanır performansı.
Ana Ocağı, aslında belli bir konusu olan ve fakat abartılarına yenik düşmüş bir film. Özellikle oyunculukları için izlenebilecek bir yapım.

Imdb note : 5                               My note : 4.5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder