Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

4 Mart 2013 Pazartesi

Süper Adam İstanbul'da / Superman in İstanbul (1972)

Director / Yönetmen:

Yavuz Yalınkılıç

Screenplay / Senaryo:

Yavuz Yalınkılıç

Cast / Kadro :

Erdo Vatan
Safiye Yankı
Hayati Hamzaoğlu
Metin Yankı
Hasan Ceylan
İhsan Gedik
Yeşim Yükselen
Ekrem Gökkaya
Sırrı Elitaş
                                                            Deniz Çimenli
                                                            Oktay Yavuz
                                                            Osman Han
                                                            Reşit Çildam
                                                            Mehmet Ali Güngör
                                                            Kadir Kök
                                                            Mustafa Doğan
                                                            Hasan Demir
                                                            Ali Aldıç
                                                            Bayram Ürün
                                                            Şule Tınaz
                                                            Danyal Topatan

Subject / Konu:

Esrarengiz cinayetlere bir yenisi eklenir ve ajan Janet ölü bulunur. Janet, 2 adamla boğuşmaya çalışırken sırtından bıçaklanarak öldürülmüştür. Olayı araştıran polislere, diğer dost ülkelerdeki 3 kadın ajanın da aynı şekilde bıçaklanarak öldürüldüğü bilgisi gelir. Amire göre bu olaylar beyaz zehir kaçakçılığı yüzünden yaşanmaktadır. Amiri Ahmet'e yeni gelecek ajanla bu işi bitirmesini emreder.
2 adam, Amerika'dan gelen uçaktan inen adamı ajan olabileceği şüphesiyle takibe koyulurlar. Kent Clark, turistlerin kaldığı salaş bir otele yerleşir. 2 adam, takip ettikleri Kent Clark'ın şaşkın hareketleri yüzünden ajan olamayacağına kanaat getirirler.
Ahmet, turist kılığına girer. Tilki Jack'in önderliğindeki beyaz zehir tacirleri ise geride kalan son kadın ajan Diana'yı da öldürüp işlerini rahatça sürdürmeyi planlarlar. Diana, saldırıya uğrar. Ahmet, Diana'ya yardımcı olmaya çalışır. Ancak sayıca fazla olan saldırganlarla başa çıkamazlar. Olayı gören Kent, Süper Adam kıyafetlerini giyer ve saldırganları pataklar. Saldırganlar kaçmak zorunda kalır. Tilki Jack, Süper Adam'ın İstanbul'da oluşuna şaşırır.
Tilki Jack ve adamları, bir taraftan Diana'yı öldürmeye çalışırken diğer taraftan da Süper Adam olduğundan şüphelendikleri Kent'i tuzağa düşürmeye çalışırlar. Diana, Tilki Jack'in adamlarından kaçtığı sırada peder kılığına giren Tilki Jack tarafından kandırılıp yakalanır. Kent ise arabasına bindiği kadınlarca Tilki Jack'in kaldığı yere götürülür. Kent'i ortadan kaldırmak için tutulduğu odaya gaz verirler. Diana ise konuşup aralarındaki ajanı açıklaması için Tilki Jack tarafından işkencelere maruz kalır.
Ahmet, Diana ve Kent'i kurtarmaya çalışır. Kent'in odasına verilen gazı keser ve Diana'ya işkence yapılan yere gider. Kent'te çok geçmeden Süper Adam kıyafetlerini giyip gelir. Süper Adam ve Ahmet, Tilki Jack'in adamlarıyla kavgaya tutuşur. Tilki Jack'in yanındaymış gibi görünen Eva'nın Türk Emniyeti'nden Necla olduğu ortaya çıkar. Tilki Jack, silah doğrulttuğu Diana'yla kaçmaya çalışır. Ancak Süper Adam peşlerinden gider. Tilki Jack, yanlışlıkla adamı tarafından öldürülür. Süper Adam, Diana, Ahmet ve Necla; Tilki Jack'in adamlarını haklarlar. Görevini başarıyla tamamlayan Kent, Diana'yla birlikte memleketine döner.

Comment / Yorum:

Şüphesiz ki Türk sineması, Superman karakterini en çok sömüren sinemalardan biri. Özellikle 70'li yıllarda çevrilmiş bir dolu Superman uyarlaması var. İşte bunlardan biri de 1972 yılında çevrilmiş olan Süper Adam İstanbul'da. Yavuz Yalınkılıç'ın senaryosunu yazıp yönettiği film, imkansızlıklardan dolayı pek fantastik öğe içeremediği için ister istemez macera, komedi ve erotizm arasında gidip gelmiş.
Süper Adam, filmde teknik imkansızlıklardan ötürü uçamadığı gibi bolca dayakta yiyor. Bu da size filmi izlerken bu karakterin neresi süper sorusunu sormanıza neden oluyor. Takla atıp, hoplayıp zıplayan karakterler, tuhaf kıyafetler ve pek kayda değer olmayacak oyunculuk performansları da işin cabası. Süper Adam İstanbul'da hiç çekilmese de olurmuş diyebileceğimiz bir film. Teknik aksaklıklarına ve yetersizliklerine gülmek için seyredilebilir.

Imdb note : 3.2                             My note : 2

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder