Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

13 Şubat 2013 Çarşamba

Varan Bir (1964)

Director / Yönetmen:

Aram Gülyüz

Screenplay / Senaryo:

Bülent Oran

Story / Hikaye:

Aram Gülyüz

Cast / Kadro :

İzzet Günay
Fatma Girik
Aysel Tanju
Kenan Pars
Öztürk Serengil
Erol Günaydın
                                                              Asım Nipton
                                                              Hakkı Kıvanç

Subject / Konu:

Zımba Hüseyin lakaplı Hüseyin Kılıç, arabası Külüstür'e atlayıp bir bara gider. Barda bir cinayete şahit olur. Bara girip yeşil gözlü bir kız arayan adam, barda sarhoş bir müşteriymiş gibi bekleyen adamı tarafından vurulur. Cinayeti işleyen adam, kaçıp gider. Hüseyin, polise ifade verir ve gördüklerini anlatır.
Hüseyin, öldürülen adam Rasim'in aradığı yeşil gözlü kızı yolda görür ve arabasına davet eder. Kız, önce arabaya binmek istemez. Ancak polisleri görünce fikrini değiştirir ve arabaya atlar. Hüseyin'in evine giderler. Kızın, kıskanç kocasından ayrı yaşayan biri olduğunu öğrenir. Hüseyin, kapı çalınca kıza saklanmasını söyler. Kapıyı açınca katili karşısında bulur. Katil, olayın şahidi olan barmeni ve Hüseyin'i ortadan kaldırma niyetinde olduğunu söyler. Hüseyin, kızında yardımıyla katili etkisiz hale getirir. Kız, Hüseyin katille boğuşurken kaçıp gider. Hüseyin, katili polise teslim eder ve yaşananları anlatır. Ancak kızdan bahsetmez.
Hüseyin, evinin önünde adının Perihan olduğunu öğreneceği kızla karşılaşır. Perihan, kendisine sevdiği bir erkek tarafından hediye edilmiş ve çok kıymet verdiği mücevherlerin öldürülen Rasim tarafından ele geçirildiğini ve Rasim'le bu mücevherleri kocasına göstermeyip kendisine teslim etmesi karşılığında 10.000 liraya anlaştıklarını söyler. Ancak yaşanan cinayet olayı yüzünden mücevherleri alamadığını da ekler. Hüseyin ve Perihan yakınlaşırlar. Perihan'da Rasim'in ev adresi olduğunu öğrenen Hüseyin, Perihan'a evde kendisini beklemesini söyler ve Rasim'in evine gider.
Rasim'in evine gizlice giren Hüseyin, asılmış bir adamla karşılaşır. Adamın cebinde bulduğu anahtarın binanın önündeki arabaya ait olduğunu farkeden Hüseyin, anahtarları yanına alıp evine döner. Perihan, uyumak için evine gider. Hüseyin de anahtarlarını bulduğu arabayı incelemeye gider. Arabada bulduğu kartvizitler arasında Kulüp 41,5 dikkatini çeker. Kulübe giden Hüseyin, birşeyler öğrenebileceğini düşündüğü kulübün yıldızı Şahika'yı etkiler ve onunla sabaha kadar eğlenir.
Evine uyumak için dönen Hüseyin'in telefonu çalar. Hüseyin'i arayan Perihan, görüşmeleri gerektiğini söyler. Kahvaltı etmek için buluşurlar. 2 kişi gizlice Perihan'ı takip etmektedir. Perihan, aldığı tehdit mektubunu Hüseyin'e gösterir. Hüseyin, Perihan'dan eve gitmesini ve kapıyı kitleyip kimseye açmamasını söyler.
Arabanın ve mücevherlerin peşinde olan Burhan, Hüseyin'in işleri karıştırmasından çekinir. Hüseyin ise iz sürmeye devam eder. Peşindeki adamları haklayan Hüseyin, arabada mücevher kutusu bulur. Kutuyu Perihan'a götürür. Perihan, mücevherlerin gerçekliğinden emin olamaz. Hüseyin, kutunun içinde kartvizitini bulduğu kuyumcuya Japon bir alıcı kılığında gider. Sahte olduğundan şüphelendikleri mücevherleri gösterir ve mücevherlerin sahte olduğunu öğrenir.
Hüseyin vakit kaybetmeden planını devreye sokar. Takip edildiğini bildiği Perihan'ı elinde sahte mücevherlerin bulunduğu kutuyu taşıyan arkadaşı Halit'le buluşturur. Perihan, Halit'e para veriyormuş gibi yapınca; peşindeki 2 adam, Halit'i takip eder ve onu yakalayıp karga tulumba patronlarının yanına götürürler. Takipte olan Hüseyin, Şahika'dan kendisine yardımcı olmasını ister. Şahika, Hüseyin'in dediklerini yapar ve Halit'in tutulduğu eve gidip bir iş için Selma'dan araba ister. Selma, arabanın başka bir yerde olduğunu söyleyip Şahika'yı geri çevirir. Hüseyin bu esnada arabayı ve Rasim'in evinde asılmış adamı getirip evin önüne bırakır. Evden çıkan Şahika, arabadaki cesedi görür ve Selma'ya haber verir. Selma, adamlarına cesedi içeri taşıttırmak zorunda kalır. Şahika, arabayı alıp gider ve böylece Hüseyin'in planı kusursuzca işlemiş olur. Ancak Burhan, Hüseyin'in bütün yaptıklarını görür.
Perihan'a avukatından telefon gelir. Kocasından boşanması için son prosedürleri halletmeye çağrılır. Hüseyin'de polisi arayıp yaşananlarla ilgili bilgi verir. Perihan'ın kocasının Burhan olduğu ortaya çıkar. Burhan, Perihan'ı alıkoyar ve telefonla aradığı Hüseyin'i tehdit eder. Adamlarından birini de Hüseyin'i gözetlemesi için gönderir. Hüseyin, kendisini izleyen adamdan kurtulur.
Burhan, henüz kendisini tanımayan Hüseyin'in evine gider. Perihan'ın kocası olduğunu ve karısını aradığını söyler. Hüseyin, Perihan'ın evde olmadığını söyleyince Burhan gider.
Burhan, Hüseyin'i tuzağa düşürmeye çalışır. Şahika'ya silah zoruyla Hüseyin'i arayıp çağırmasını söyler. Hüseyin, Şahika'nın evine gelir. Burhan, Hüseyin'in arabası Külüstür'ü alıp kaçar. Perihan ve Halit, zorla tutuldukları evden kaçmaya çalışırlar. Kaçmak üzerelerken Burhan'a yakalanırlar.
Hüseyin, Şahika ile birlikte Külüstür'ün izini sürer ve Perihan'la Halit'in tutulduğu evi bulurlar. Şahika, Selma'yla görüşmeye gelmiş gibi yapar. Hüseyin'de bu sırada gizlice gelip Selma'yı etkisiz hale getirir. Ortalık karışır ve herkes birbirine girer. Polis, olay yerine gelir. Hüseyin, kaçan Burhan'ı yakalar. Hüseyin, Şahika'nın bakışları arasında sevgilisi Perihan'la öpüşüp Külüstür'e atlar.

Comment / Yorum:

Varan Bir, komediyle macerayı harmanlayan, fantastik öğeler içeren ve aynı zamanda polisiye tadı da vermeyi başaran bir Aram Gülyüz filmi. Filmin görüntü ve ses kalitesi düşük. Senaryo, oldukça hızlı sonlanan ve soru işaretleri bırakan son bölümü haricinde sürükleyiciliğini ve seyir zevkini korumayı başarıyor. Özellikle konuşan araba Külüstür, enteresan ve keyifli bir detay. Filmin Şahika'nın ortada kalışıyla bitmesi ise oldukça yersiz ve kötü bir final olmuş.
Filmin zengin sayılabilecek bir oyuncu kadrosu var. İzzet Günay'ın oyunculuğuyla sürüklediği filmde Fatma Girik, Kenan Pars ve Öztürk Serengil gibi önemli oyuncular yer alıyor. Filmin en dikkat çeken oyuncuları ise Erol Günaydın ve Aysel Tanju.
Varan Bir, orta karar bir komedi macera olarak değerlendirilebilir. Ama zaman zaman standardın üzerine çıkmayı başaran senaryosu ve gözardı edilemeyecek oyuncu kadrosuyla keyifli bir seyirlik olmayı da başarmakta.

Imdb note : (Filmin imdb'de notu bulunmuyor)                             My note : 5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder