Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

5 Şubat 2013 Salı

Turist Ömer Yamyamlar Arasında (1970)

Director / Yönetmen:

Hulki Saner

Screenplay / Senaryo:

Hulki Saner

Cast / Kadro :

Sadri Alışık
Feri Cansel
Aziz Basmacı
Cevat Kurtuluş
Kudret Karadağ
Mualla Sürer
Eşref Vural
Sedat Demir
Özdemir Akın
                                                             İhsan Bayraktar
                                                             Kubilay Hakan
                                                             Ali İzgi

Subject / Konu:

Turist Ömer, Abuzittin'deki dövmeyi çok beğenmektedir. Dövme yaptırabilmek için paraya ihtiyacı olan Turist Ömer, elektrik tamiratı için gittiği evi birbirine katar. Para kazanabilmek için bu sefer de süt satmaya başlayan Turist Ömer, süte fazla su katınca bu işi de yüzüne gözüne bulaştırır.
Manda gözü hazinesinin planını elinde bulunduran adam, saldırıya uğrar ve ağır yaralanır ama planı kaptırmaz. Dövme yaptırmak için dövmecinin dükkanını arayan Turist Ömer, ölmek üzere olan adamdan manda gözünün planını alır. Adam, Turist Ömer'e planın dövmesini yaptırmasını söyler. Dövmecideki 2 Afrikalı, manda gözü hazinesinden haberdardırlar. Dövmeci, manda gözünün planını Turist Ömer'in koluna dövme yapar ve planı yakar.
2 Afrikalı, Turist Ömer'in yanına gelir ve Beyaz Panter'in kendisini aradığını söylerler. Turist Ömer, Beyaz Panter'in yanına gider. Manda gözünün planını Turist Ömer'in kolunda dövme olarak gören Beyaz Panter, Turist Ömer'i Afrika'ya götürmeye karar verir.
Manda gözünün peşinde olan adamlar, peşine düştükleri Turist Ömer'i kaçırırlar. Ancak çok geçmeden 2 Afrikalı imdadına yetişir. Turist Ömer, Beyaz Panter'in isteği üzerine Nairobi'ye gider. Turist Ömer, Afrika dansları izler ve dansa eşlik eder. Devekuşu yarışları izler. Ormana gider ve daha önce görmediği, su aygırı, gergedan, aslan gibi hayvanları görür.
Manda gözünün peşindeki adamlar, Turist Ömer'i kaçırmaya çalışır. Ancak Beyaz Panter, Turist Ömer'i kurtarmayı başarır.
Beyaz Panter'in nişanlısı, Beyaz Panter'le yakınlaşan Turist Ömer'i kıskanır ve onu kazanda pişirmeye karar verir. Manda gözünün peşindeki adamlar, hazinenin planını kolunda taşıyan Turist Ömer'i kurtarabilmek için onun Tanrı olduğunu ileri sürerler. Turist Ömer böylece kazanda pişirilmekten kurtulur. Fakat bu sefer de Beyaz Panter'in annesi Beyaz Reis'le evlenmeye zorlanır.
Manda gözünün yeri bulunur. Hazinenin peşindeki adamlar, Beyaz Panter'in nişanlısıyla anlaşır. Turist Ömer'le Beyaz Reis'i bağlayıp ölüme terkeden adamlar, hazineyi alıp Beyaz Panter'i kaçırırlar. Beyaz Panter'in kardeşi, Turist Ömer'e özel güçler veren bir süt içirir. Goril gücüne ulaşan Turist Ömer, bağlandığı iplerden kurtulur. Karşısına çıkan herkesi yere serer. Önce Beyaz Panter'i kurtarır, sonra da hazineyi çalmaya çalışan adamlardan kurtarır. Hazinenin bir bölümünü Beyaz Panter'e geri kalanını ise kabileye bırakır. Beyaz Reisi kazana attırır.
Afrika'dan dönen Turist Ömer, Abuzittin'e yanında getirdiği büyük yumurtalardan verir. Yumurtaları kırmaya çalışsalar da; başarılı olamazlar. Yumurtalardan biri çatırdar ve içinden timsah çıkar.

Comment / Yorum:

Hulki Saner'in yapımcılığını, senaristliğini ve yönetmenliğini üstlendiği 1970 yapımı Turist Ömer Yamyamlar Arasında, Turist Ömer serisinin popüler filmlerinden biri. Filmin bazı sahneleri Kenya'nın Nairobi şehrinde geri kalanı ise Belgrad Ormanları'nda çekildi. Filmde ayrıca bazı belgesellerden parçalar da kullanıldı.
Serinin bütün filmlerinde Turist Ömer'i canlandıran Sadri Alışık'ı yine Turist Ömer rolünde seyrediyoruz. Filmin diğer önemli rollerini Feri Cansel, Aziz Basmacı, Cevat Kurtuluş ve Mualla Sürer üstlenmiş. Yardımcı rollerdeki oyuncuların filme katkıları yadsınamaz seviyede. Özellikle Cevat Kurtuluş'la Aziz Basmacı ve Sadri Alışık'la Mualla Sürer arasındaki diyaloglar dikkat çekici.
Filmde fantastik öğe kullanılmış olması da bir diğer önemli detay. Turist Ömer'in süt içip gorile dönüşmesi, o döneme kadar Türk sinemasında pek kullanılmamış bir komedi tekniği.
Turist Ömer Yamyamlar Arasında, zaman zaman absürd çekiciliğiyle zaman zaman da Sadri Alışık'ın tek kişilik şovuyla baştan sona sürükleyici kalmayı başaran, defalarca seyredilse de tadından birşey kaybetmeyen bir klasik.

Imdb note : 6.7                             My note : 8

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder