Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

15 Şubat 2013 Cuma

Alien: Resurrection / Yaratık: Diriliş (1997)

Director / Yönetmen:

Jean - Pierre Jeunet

Screenplay / Senaryo:

Joss Whedon

Cast / Kadro :

Sigourney Weaver
Winona Ryder
Dominique Pinon
Ron Perlman
Gary Dourdan
Michael Wincott
Kim Flowers
Dan Hedaya
J. E. Freeman
                                                             Brad Dourif
                                                             Raymond Cruz
                                                             Leland Orser
                                                             Carolyn Campbell
                                                             Marlene Bush
                                                             David St. James
                                                             Rodney Mitchell
                                                             Robert Faltisco
                                                             David Rowe
                                                             Garrett House
                                                             Rod Damer
                                                             Mark Mansfield
                                                             Daniel Raymont
                                                             Chris D'Annunzio
                                                             Robert Bastens
                                                             Rico Bueno
                                                             Alex Lorre
                                                             Ronald Ramessar
                                                             Nicole Fellows
                                                             Tom Woodruff Jr.

Subject / Konu:

Mürettebatı 42 asker ve 7 bilim subayından oluşan Usm Auriga Birleşik Dünyalar Ordusu Tıbbi Araştırma Gemisi'nde 8 numaralı klondan ameliyatla yaratık çıkartılır. Klon, ameliyatın ardından çevresindekilere saldırgan davranır. Klon, eğitimlere olumlu tepkiler verir. Bilim subaylarına göre klonun saldırganlığının sebebi; yaratığın taşımış olabileceği düşünülen klona ait anılarından kaynaklanmaktadır. Çünkü klon, yaratıklara karşı büyük mücadelelere girmiş ve bu uğurda ölmüş Ripley'nin klonudur. General, Ripley'nin geçmişinden dolayı klonu ortadan kaldırmayı düşünmektedir.
Yaratık, laboratuarda hızla büyür. Kraliçe türünde olduğu için üreyecek ve bir sürü yaratık meydana getirecektir. Klon, Ripley'nin öldüğü yerde bulunan kan örnekleri kullanılarak klonlandığını öğrenir. Geçmişi hatırlar ve billim subaylarından birine yaratığın herkesi öldüreceğini söyler.
Betty isimli 6 mürettebatlı ticari şilep, Auriga'ya gelir. General, şilebin idarecisi Elgyn'e gizli kapaklı işleri için para verir. Şilebin yeni mürettebatı Call, neler döndüğünü merak etmektedir. General, Elgyn'den gemide kalacakları süre içersinde mürettebatının yasaklı bölgelere girmemesini şart koşar. Şilepten gelen kargolar, geminin tıp laboratuarına götürülür. Kargolarda uyutulmuş canlı insanlar yer almaktadır. Laboratuarda yaratığın ürettiği yumurtalar, uyutulmuş insanlarla birlikte özel kabinlere konulur.
Betty'nin mürettebatından birkaç kişi, karşılaştıkları Ripley'ye sataşırlar. Ripley, hepsini kolayca alt eder ve ürkmelerini sağlar. Ripley'den dökülen kan, döküldüğü yeri eritir.
Call gizlice Ripley'nin olduğu bölüme gider. Bıçağını çıkarıp yerde yatan Ripley'ye doğru götürdüğünde Ripley'nin vücudundaki derin yara izini görür ve yaratığın Ripley'nin içinden çıkarıldığını anlar. Call, Ripley'nin kaldığı bölümden çıkarken yakalanır. Betty mürettebatının etrafı askerler tarafından çevrilir. Ancak mürettebat, askerleri safdışı etmeyi başarır. Elgyn, gizli kapaklı işler çeviren Call'a ortada neler döndüğünü sorar. Call, gemide yasadışı şekilde çok tehlikeli yaratıklar üretildiğini mürettebata anlatır.
Yaratıkların bulunduğu laboratuarda bir yaratık diğerini öldürür. Ölen yaratıktan çıkan asitler, odanın tabanını eritir ve diğer yaratık dışarı çıkmayı başarır. Tüm laboratuvarların kapıları açılır ve yaratıkların hepsi dışarı çıkar. Alarm verilir ve gemi mekiklerle tahliye edilmeye başlar. Betty mürettebatı da derhal şileplerine dönüp gemiden ayrılmaya karar verir.
Yaratık, Elgyn'i öldürür ve mürettebatı kıstırır. Ancak bu sırada Ripley gelir ve yaratığı öldürür. Bilim subaylarından Wren'i sorgularlar ve gemide toplam 12 yaratık olduğunu öğrenirler. Gemi, güvenlik prosedürü gereği otomatikman ana üsse yani dünyaya doğru yol alır.
Sağ kalmayı başaranlar, Wren'in gösterdiği yoldan giderler. Ancak su vanaları açık olduğu için sular altında kalan bölümden geçmek zorunda kalırlar. 2 yaratık su altındalarken saldırır. Çıkış noktaları, yaratık yumurtalarıyla dolu olduğu için yumurtaların salgıları su yüzeyini kaplamış durumdadır. Zor da olsa salgı maddesini yarıp suyun yüzeyine çıkarlar. Yumurtalardan yaratıklar dışarıya çıkmaya başlar. Yaratıklardan biri Ripley'nin yüzüne yapışır. Yumurtalara ateş edip patlatırlar ve sudan çıkıp yollarına devam ederler. Wren, Call'un silahını alıp onu vurur. Call suya düşer. Wren, kapıdan geçer ve kapıyı diğerlerinin üzerine kapatır. Yaratık sudan çıkar ve saldırır. Zor da olsa yaratığı öldürmeyi başarırlar. Kapı açılır ve kapının ardından öldüklerini sandıkları Call çıkar. Ripley, göğsünden vurulduğuna emin olduğu Call'u inceler ve Call'un aslında bir robot olduğunu farkına varır.
Call, dünyaya varışına 86 dakika kalan gemiyi havaya uçurabilmek için porttan geminin bilgisayarına bağlanır. Ancak çok fazla enerji harcanmış olduğu için gemiyi havaya uçurabilme ihtimali kalmaz. Ripley bunun üzerine Call'dan gemiyi çarptırmasını ister. Wren'in kaçabilmek için Betty'ye doğru gittiğini farkeden Call, geçiş kapısını kapatıp Wren'i engeller.
Call, Ripley'ye insanları kurtarmaya programlanmış olduğu için gemiye geldiğini anlatır.
Yola koyulduklarında Ripley, yaratıkların yakında olduklarını ve kraliçe yaratığın acı çektiğini hissettiğini söyler. Yaratığık açılan kapaktan uzanıp Ripley'yi alır. Ripley ve yaratık birbirlerine kenetlenirler. Ripley, kraliçe yaratığın yanındadır. Kozalanan bilim insanı, yaratığın artık yumurtlayarak üremediğini, çünkü Ripley sayesinde insan üreme sistemine sahip olduğunu söyler. Kraliçe yaratık, doğumunu tamamlar. İnsan ve yaratık melezi olan yeni doğan yaratık, farklı görünmektedir. Yeni doğan yaratık, kraliçe yaratığı öldürür.
Sağ kalmayı başaranlar, gemiden ayrılmak için Betty'ye giderler ve tüm hazırlıkları tamamlarlar. Kalkışa geçecekleri sırada Ripley'nin koşarak geldiğini görürler. Ripley son anda yanlarına ulaşmayı başarır. Call, uçuşa geçmeleri için tam olarak kapanmamış kapılardan birini kapatmaya gider. Yaratıkla karşılaşır. Bir süre yaratığa yakalanmamayı başarır. Yaratık, Di Stefano'yu öldürür. Yaratık, Call'u yakaladığında; Ripley, yaratıktan Call'u bırakmasını ister. Ripley'yi annesi zanneden yaratık, Call'u bırakır. Ripley, camda açtığı delik sayesinde yaratığın basıncın etkisiyle parçalanarak ölmesini sağlar.
Usm Auriga gemisi, atmosfere girdiğinde havaya uçar. Betty ise zorlu bir maceranın ardından dünyaya iniş yapmayı başarır.

Comment / Yorum:

Yaklaşık 75.000.000 dolara mal olan film, Amerika'da beklenen ilgiyi görmeyip 47.748.610 dolar hasılat elde etse de; Amerika haricindeki 105.300.00 dolarlık dünya hasılatıyla kar elde etmeyi başardı. Yapımcı şirketin ilk yönetmen tercihi Danny Boyle'du. Ancak Danny Boyle, "A Life Less Ordinary" adlı filmi çekmeyi tercih etti. Bir diğer yönetmen tercihi olan David Cronenberg'ten ise vazgeçildi. Filmin yönetmen koltuğuna da Jean - Pierre Jeunet oturdu. Alien Resurrection, o döneme kadar hep Mark Caro ile birlikte film çeken Jean - Pierre Jeunet'nin tek başına yönettiği ilk film oldu.
Senaryo yazılırken ilk düşünce Ripley'nin değil Newt'in klonlanmasıydı. Ancak Sigourney Weaver, 11.000.000 dolar karşılığında filmde oynamaya ikna edilince senaryonun Ripley'nin klonu üzerine yazılmasına karar verildi. Senaryoyu Joss Whedon yazdı. Jean - Pierre Jeunet, kötü ana karakterin kadın olmasını istedi. Ancak stüdyo, başrollerde zaten 2 kadın oyuncu olduğu için bu isteği geri çevirdi. Joss Whedon senaryoyu yazarken Christie karakteri için aklındaki oyuncu Chow Yun - Fat'ti. Ancak oyuncunun menajeri bu teklifi geri çevirdi. Dr. Wren karakteri de aslında Bill Murray için yazılan bir karakterdi.
Winona Ryder, senaryoyu dahi okumadan filmde oynamayı kabul etti. Çünkü Ryder, hem Alien serisinin büyük bir hayranıydı hem de ikonu olarak gördüğü Sigourney Weaver'la birlikte oynama fırsatı yakalamıştı. Filmin sualtı çekimleri 3 hafta sürdü. Winona Ryder, filmin sualtı çekimlerinin yapıldığı ilk gün anksiyete krizi geçirdi. Çünkü oyuncu, 12 yaşındayken bir boğulma vakası geçirmişti.
Oyuncu kadrosunda Jean - Pierre Jeunet'nin vazgeçilmez oyuncuları Dominique Pinon ve Ron Perlman'da yer aldı.
Alien Resurrection, İngiltere dışında çevrilen ilk Alien filmi oldu. Filmin İngiltere'de çevrilmemesinin tek nedeni Sigourney Weaver'ın seyahat etmek istememesiydi. Jean - Pierre Jeunet, İngilizce bilmediği için çekimler boyunca tercüman kullandı. Film, katıldığı festivallerde 5 ödül ve 14 adaylık kazandı.
Orjinal senaryodaki yeni doğan yaratık figürü, insan ve yaratık melezi olduğundan daha inandırıcı olması için değiştirildi. H. R. Riger, Alien tasarımlarının filmde kullanılmamasını istedi ve yapımcı şirkete protesto mektubu yolladı. Joss Whedon, yıllar sonra bir röportajda filmden duyduğu memnuniyetsizliği itiraf etti.
Film, genel olarak beğenilmedi. Alien Resurrection, dikkat çekici oyuncu kadrosu ve Jean - Pierre Jeunet'ye has bazı dokunuşlara karşın vasatı aşamadı. Ancak Alien dörtlemesinin bir parçası olduğu için arşivsel değeri olan bir film.

Imdb note : 6.2                             My note : 5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder