Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

2 Şubat 2013 Cumartesi

Alien / Yaratık (1979)

Director / Yönetmen:

Ridley Scott

Screenplay / Senaryo:

Dan O'Bannon

Story / Hikaye:

Dan O'Bannon
Ronald Shusett

Cast / Kadro :

Tom Skerritt
Sigourney Weaver
Veronica Cartwright
Harry Dean Stanton
John Hurt
                                                              Ian Holm
                                                              Yaphet Kotto
                                                              Bolaji Badejo

Subject / Konu:

7 kişilik mürettebatı olan ticari çekici araç Nostromo, 20.000.000 ton mineral cevheriyle birlikte dünyaya dönmektedir. Gemi, bilinmeyen bir kaynaktan sinyaller aldığı için sinyalin geldiği yere doğru gitmek zorunda kalır. Yörüngeye kilitlenen gemi, basınç düştüğü için iniş yapmak zorunda kalır. Gemi iniş esnasında hasar görür ve elektrik sistemi arızalanır. Arızalanan bölümlerin tamiratı için zamana ihtiyaç vardır. Sinyallerin geldiği kaynak, yürüyüş mesafelerinde olduğu için mürettebattan 3 kişi sinyal kaynağına doğru giderler. Karanlıkta ilerleyen mürettebat, tanımlaması zor bir cisim bulurlar. Cismin üzerine çıktıklarında dünya dışından bir yaratığın fosilleşmiş cesediyle karşılaşırlar.
Mürettebattan Kane, cesedin yakınındaki oyuğu fark eder. Oyuktan içeri girdiğinde mağarayı andıran oldukça nemli bir ortamla karşılaşır. Yumurtaya benzer şeyler görür ve inceler. İncelediği yumurtalardan biri açılır ve ani bir saldırıya uğrar. Yumurtadan çıkan bir yaratık, kafasına yapışır. Kane, arkadaşları tarafından gemiye geri getirilir. Yaratığı keserek ayırmaya çalıştıkları sırada yaratıktan akan moleküler asit, gemide delikler açılmasına neden olur.
Yaratığın Kane'in suratından ayrılıp ortadan kaybolduğunu farkeden mürettebat, revirde yaratığı aramaya koyulur. Etkisiz görünen yaratık, Ripley'nin üzerine düşer. İncelemesini yapan Ash, yaratığın ölmek üzere olduğunu ve bulunduğu yere geri götürülmesi gerektiğini savunur. Ripley ise bu duruma karşı çıkar.
Gemi kısmen tamir edilir ve vakit kaybetmeden yola koyulurlar. Yapılan hesaplamalara göre dünyaya varabilmek için daha 10 ay yol almaları gerekmektedir. Kane, kendine gelir. Kane, yemek esnasında kriz geçirmeye başlar. Gövdesi yarılır ve içinden yaratık çıkar. Yaratık, hızla kaçar.
Kane'in cesedi, geminin dışına fırlatılır. 2 gruba ayrılan mürettebat, yaratığı aramaya koyulur. Brett, ilk başta yaratık sandıkları Jones isimli kediyi, tekrar kendilerini şaşırtmaması için yakalamaya çalışır. Kedinin peşinden gider. Tam onu yakalmak üzereyken; oldukça büyümüş yaratık tarafından yakalanır. Ripley ve Parker olay yerine vardıklarında Brett'in kanı yukarıdan süzülmektedir.
Yaratığın geminin havalandırmasında olduğuna kannat getiren mürettebat, yaratığı önce havalandırmaya sıkıştırıp sonra da gemiden dışarıya atmayı planlar. Dallas, planlarını başarabilmek için havalandırma kapağını kapatmaya gider. Mürettebat, sinyal almaya başlar ve yaratığın Dallas'ın üzerine doğru gittiğini görür. Dallas'ın sinyali kesilir. Geride sadece silahı kalır.
Ana kumandada talimatlarıi inceleyen Ripley, gemiye önceden yollanmış olan talimatları görür. Talimatlara göre yaratığın incelenmesi ve örnek alınması istenmiştir. Mürettebatın 2. planda olduğu ve gerekirse gözden çıkarılabilecekleri belirtilmiştir. Öğrendikleri sonrası çılgına dönen Ripley, herşeyi bilen Ash'e nefretini kusar. Ripley, durumu Lambert ve Parker'a bildirmek için ana kumandadan çıkar. Ancak Ash, geçiş kapılarını kapatıp Ripley'ye saldırır. Ash'ten köpükler fışkırmaya başlar. Lambert ve Parker, Ripley'i kurtarır. Ash'in baş kısmı kopar ve aslında bir robot olduğu anlaşılır. Yaratığın nasıl yokedilebileceğini öğrenmek için Ash'i kısa süreliğine takrar çalıştırırlar. Ash, pek umut verici konuşmaz. Ash'i tekrar devredışı bırakıp yakarlar.
Mekikle gemiden ayrılıp gemiyi havaya uçurmaya karar verirler. Yaratık, gitmek için son hazırlıkları yapan Lambert ve Parker'a saldırır. Sesleri duyup yanlarına giden Ripley, arkadaşlarının cesetleeriyle karşılaşır.Ripley, acil yoketme sistemini çalıştırır ve gemi 10 dakika içersinde kendini yoketmeye programlanır. Mekiğe doğru giden Ripley, yaratığın perişan haldeki Dallas'ı geminin duvarına yapıştırdığını görür. Dallas'ı öldürüp acısını dindiren Ripley, yoluna devam eder. Ancak yaratık, yolunun tam üzerinde karşısına çıkar. Geri dönüp acil yoketmeyi durdurmayı dener. Fakat gecikmiştir ve geminin kendisini yoketmesine sadece 5 dakika kalmıştır. Tek çaresi mekiğe gitmek olan Ripley, yaratıkla karşılaşmadan ve kedisi Jones'u da yanına alarak mekiğe ulaşmayı başarır. Mekik, geminin patlamasına saniyeler kala gemiden ayrılıp uzaklaşır. Gemi, büyük patlamaların ardından infilak eder.
Rahatlayıp kıyafetlerini çıkaran Ripley, mekiğin içinde bir bölüme sıkışmış olan yaratığı farkeder. Mekikte giyilmesi gereken kıyafetleri giyer. Mekikte solunum farklı olduğu için kendisini gemideki yaşama göre geliştiren yaratık, hızlı hareket edememektedir. Gazla yaratığı sıkıştığı yerden düşüren Ripley, mekiğin kapısını açar. Yaratık düşmek üzereyken kapıya tutunur. Ripley, elindeki silahı ateşler ve yaratığı mekikten dışarı atmaya başarır. Ancak yaratık, silahın uzantısından dolayı mekiğin motorlarının olduğu bölüme sürüklenir. Motoru ateşleyen Ripley, yaratığı uzay boşluğuna gönderir ve bu büyük beladan tamamen kurtulmayı başarır. Son raporunu kaydeden Ripley, kurtarılmayı umut ederek uyku kabinine girer.

Comment / Yorum:

Yaklaşık 11.000.000 dolara mal olan film, 185.000.000 dolar hasılat elde ederek mükemmel bir gişe başarısı yakaladı. Filmi yönetecek olan Walter Hill, işi Ridley Scott'a devretti. Ridley Scott, Alien rolünü bir barda bulduğu 2 metre 18 santimetrelik Nijeryalı tasarım öğrencisi Bolaji Badejo'ya oynattı. Alien, Bolaji Badejo'nun ilk ve son oyunculuk deneyimi oldu. Ripley karakteri ilk başta erkek karakter olarak yazılsa da; karakterin daha sonra kadın karakter olmasına karar verildi. Oyuncu seçmelerinde Ripley rolüni Veronica Cartwright oynasa da; yapımcıların seçimi sonrası rol Sigourney Weaver'a gitti.
Alien'ın tasarımını İsviçreli sanatçı H. R. Riger yaptı. 117 dakikalık filmin, kesilmemiş hali 3 saat 12 dakikaydı. Filmin ilk 6 dakikasında hiç diyalog kullanılmadı. Uzay gemisinin adı başta Snark'tı. Daha sonra Leviathan olmasına karar verildi. En sonundaysa geminin adı Nostromo oldu.
2 dalda Oscar'a aday gösterilen film, "En iyi efekt" dalında Oscar'ı kucaklamayı başardı. Film ayrıca diğer festivallerden 12 ödül ve 18 adaylık kazandı. Film, 2002 yılında A.B.D. Kongre Kütüphanesi tarafından "kültürel, tarihi ve estetik" açıdan önem arzettiği için Ulusal Film Arşivi'ne alındı. Amerikan Film Enstitüsü tarafından 2008 yılında yayınlanan "Tarihin en büyük bilimkurgu filmleri" listesinde 7. sırada yer aldı.
Alien, her ne kadar korku ve bilimkurgu türlerinde bir film olarak kabul edilse de; filmin başarılı bir psikolojik gerilim olduğunun da altı çizilmeli. Film, bahsi geçen türlerin hangisine dahil edilirse edilsin; o türün en iyilerinden biri olduğu rahatlıkla söylenebilir. Arşivlerde bulunması gereken bir yapım.

Imdb note : 8.5                             My note : 8

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder