Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

4 Şubat 2013 Pazartesi

Aliens / Yaratık 2 (1986)

Director / Yönetmen:

James Cameron

Screenplay / Senaryo:

James Cameron

Story / Hikaye:

James Cameron
David Giler
Walter Hill

Cast / Kadro :

Sigourney Weaver
Carrie Henn
Michael Biehn
Paul Reiser
                                                           Lance Henriksen
                                                           Bill Paxton
                                                           Jenette Goldstein
                                                           William Hope
                                                           Al Matthews
                                                           Mark Rolston
                                                           Ricco Ross
                                                           Colette Hiller
                                                           Daniel Kash
                                                           Cynthia Dale Scott
                                                           Tip Tipping
                                                           Trevor Steedman
                                                           Paul Maxwell
                                                           Valerie Colgan
                                                           Alan Polonsky
                                                           Alibe Parsons
                                                           Blain Fairman
                                                           Barbara Coles
                                                           Carl Toop
                                                           John Less

Subject / Konu:

Ripley'nin uyku kabininde olduğu mekik, bir uzay gemisi tarafından bulunur. Ripley, kendisine geldiğinde; uyku kabinine girdikten sonra aradan tam 57 yıl geçtiğini öğrenip şok oluır. Sürekli kabuslar görür. Kızı Amanda'nın 2 sene önce 66 yaşındayken öldüğünü öğrenir.
Raporlar, mürettebatıyla birlikte başlarına gelen olaylar, yaratık ve Nostromo'nun parçalanma hikayesini bir heyet karşısında anlatan Ripley, inandırıcı bulunmaz ve lisansı süresiz olarak dondurulur. Ripley, 57 yıl önce yaratığın gemilerine girdiği ve daha binlerce yaratık yumurtasının yer aldığı gezegenin artık insanların yaşadığı bir gezegene dönüştüğünü öğrenince derin kaygılara kapılır.
Gezegendeki bir aile, araçlarıyla yolculuk ettikleri sırada eski bir uzay gemisine rastlarlar. Bu gemi, Ripley'nin bahsettiği binlerce yaratık yumurtasını içinde bulunduran geminin ta kendisidir. Kızlarını ve oğullarını arabada bırakıp gemiyi incelemeye giden çift uzun süre geri dönmez. Küçük kız, arabanın kapısı açıldığında telaşlı annesini ve yüzüne bir yaratık yapışmış halde yerde yatan babasını görüp dehşete kapılır. Telaşlı kadın, telsizle yardım ister.
Gezegendeki koloniyle bağlantıları kopan yetkililer, Ripley'den yardım ister ve gezegene gidecek ekipte yer almalarını ister. Bu iş karşılığı tekrar uçuş subayı olabileceği söylense de; Ripley, teklifi net bir dille reddeder. Kabusları dinmek bilmeyen Ripley, kendisine yaratıkların yokedileceği garantisi verilince; fikrini değiştirir ve gezegene gidecek ekipte yer almayı kabul eder. Askeri bir ekiple yola çıkar. Bishop isimli androidin ekipte olması canını sıkar. Uzay gemisi gezegene varır. Ekibin yer aldığı araç, gemiden ayrılır ve gezegene iniş yapar. Askeri ekip, incelemelere başlar. Ortalıkta ne insan, ne de bir ceset vardır. Ortamın güvenli olduğu bildirilince; Ripley'de ekibin bulunduğu yere gider. Binanın revirini üs olarak kullanmaya karar verirler. Revirde incelemeye tabi tutulmuş biri ölü diğeri canlı 2 yaratık bulurlar. Canlı olan yaratık, labaratuvar ortamında kontrol altına alınmış durumdadır.
Sinyaller, binada olan bir canlının üzerlerine doğru geldiğini işaret eder. Heyecana kapılıp dikkat kesilirler. Ancak üzerlerine gelen bir yaratık değil, küçük bir kızdır. Küçük kız çok korkmuştur ve bir süre kaçmaya çalışır. Ripley, adının Rebecca olduğunu öğrendiği küçük kızı yakalayıp sakinleştirmeyi başarır. Rebecca bir süre kimseyle konuşmaz. Sessizliğini güvenini kazanan Ripley'ye bozar ve kendisine Newt denmesini ister.
İşlemci istasyonunda çok sayıda canlının olduğu tespit edilir. İstasyona bir grup asker gönderilir. Askerler, istasyonun yaratıkların salgılarıyla kaplandığına şahit olurlar. İlerledikçe kozalanmış insan cesetleriyle karşılaşırlar. Salgıların içinde henüz ölmemiş bir kadın bulurlar. Kadının midesi yarılır ve içinden bir yaratık çıkar. Küçük yaratığı yakarak öldürürler. Tam bu sırada duvarlardaki yaratıklar saldırıya geçer. Askerler şok geçirir ve ne yapacaklarını şaşırırlar. Askerleri dışardan yöneten komutanlarının da çaresiz kaldığını gören Ripley, bulundukları aracı işlemci istasyonuna doğru sürer ve araçla binanın içine dalar. Kurtulmayı başaran askerler araca biner ve hızla binadan kaçarlar.
Komutayı onbaşı Hicks alır ve Ripley'nin söylediği gibi gezegeni yoketme kararı alır. Kendilerini almaya gelen uçak içine giren yaratık yüzünden düşüp parçalanır ve böylece gezegenden gidişlerinin önü kapanır. Ekip, ellerindeki sınırlı cephaneyle ne yapacaklarını belirleyip harekete geçer. Robot silahları yerleştirip bazı kapıları kapatırlar. Ancak robotlar, üzerlerine gelen yaratıklara ateş etmeye başlayınca kısa sürede tüm mermiler tükenir. Kötü haberler bununla da bitmez ve Bishop, basınçtan ötürü 4 saat içinde patlama olacağını ve 30 kilometrekarelik bir alana radyasyon yayılacağını bildirir.
Bishop, ekibin gezegenden kurtulabilmesi için vericiyi çalıştırmak üzere tünelden geçerek iletişim kulesine doğru gider.
Ripley ve Newt, labaratuvarda yaratık saldırısına uğrarlar. Dışarı çıkmayı başaramazlar. Kameradan neler olduğunu izleyen Burke, müdahale etmediği gibi kamerayı da kapatarak başkalarının yardım etmesini de engeller. Ripley, yangın alarmını çalıştırıp ekibin dikkatini çekmeyi başarır. Ekip son anda Ripley ve Newt'i kurtarmayı başarır. Ripley, Burke'ün asıl amacının yaratıkların içlerine girmesi ve böylece geri dönerlerken yanlarında yaratıktan örnek götürebilmek olduğunu ekibe anlatır. Ekip, bunun üzerine Burke'ü esir alır.
Güç kaynağında kesinti olur. Sinyallere göre çok sayıda yaratık binanın içindedir. Kaçmaya çalışsalar da yaratıklar birçoğunu öldürür. Ripley, Hicks ve Newt, Bishop'un çağırmayı başardığı uzay gemisine gitmeye çalışırlar. Newt, havalandırma boşluğuna düşer. Ripley ve Hicks, Newt'i kurtarnaya çalıştıkları sırada Newt'in yanında yaratık belirir ve kısa süre sonra ortadan kaybolurlar. Ripley ve Hicks, Newt'in yaşadığı umuduyla yollarına devam ederler. Hicks, öldürdüğü yaratıktan üzerine sıçrayan asitler yüzünden yaralanır. Hicks'i gemiye götürmeyi başaran Ripley, silahlanır ve patlamaya 19 dakika kala Newt'i kurtarmaya gider. Ripley, kozalanmak üzere olan Newt'i kurtarır. Bütün yaratık yumurtalarını yumurtlayan dev yaratıkla karşılaşırlar. Önce yumurtaları ateşe veren Ripley, sonrada dev yaratığı vurur. Ancak dev yaratık peşlerinden gelmeye devam eder. Asansörle geminin bulunması gereken yere çıkarlar. Ancak gemi yerinde değildir ve dev yaratık diğer asansörle bulundukları yere gelmek üzeredir. Son anda çıkagelen gemiye atlayıp kurtulurlar. Devasa patlamalar gerçekleşir.
Araç, ana gemiye iniş yaptığında Ripley, Bishop'a teşekkür eder. Bu sırada gemiyle geldiği anlaşılan dev yaratık ortaya çıkar ve Bishop'u 2 parçaya ayırır. Newt'i yakalamak üzereyken ise Ripley, içine bindiği yük taşıma robotuyla karşısına çıkar. Dev yaratığı kapağını açtığı derin bölüme düşürmeyi amaçlayan Ripley, son anda kendisini aşağı çeken dev yaratıkla birlikte derin bölüme düşer. Robot, dev yaratığın üzerine düştüğü için Ripley yukarıya tırmanmaya başlar. Ancak dev yaratık Ripley'yi ayağından yakalar. Derin bölümün alt kapağını açan Ripley, dev yaratığın gemiden düşmesini sağlar.
Bir sürü badire atlatan Ripley ve Newt, uzun bir uyku için gemideki uyku kabinlerine yatarlar.

Comment / Yorum:

Yaklaşık 18.500.000 dolara mal olan film, Amerika genelinde 85.200.000 dolar hasılat elde etti. Serinin 2. filmi olan Aliens'ın yönetmen koltuğuna 1984 yılında yönettiği "The Terminator" ile büyük sükse yakalayan James Cameron oturdu. Film, otoritelerce başarılı bir devam filmi olarak gösterilse de; yönetmen James Cameron, ilk filmi yönetip büyük başarı yakalayan Ridley Scott'un izinden gitmek yerine militarist bir anlatım tarzını tercih etti.
7 dalda Oscar'a aday gösterilen film, 2 dalda Oscar kazanmayı başardı. Aliens'taki performansıyla "En iyi kadın oyuncu" dalında Oscar'a aday gösterilen Sigourney Weaver, bir aksiyon filminde oynayıp Oscar'a aday gösterilen ilk kadın oyuncu oldu. Film ayrıca katıldığı diğer festivallerde 16 ödül ve 16 adaylık kazandı. Aliens, kariyeri Alien serisiyle özdeşleşmiş Sigourney Weaver'ın en iyi performans sergilediği filmlerinden biri.
Aliens, militarist tarzı nedeniyle ilk filmin verdiği psikolojik gerilim tadını veremeyen bir devam filmi. Bu yüzden özgün bir film olarak izlenip değerlendirilmesi daha yerinde olabilir. Önemli bir serinin devam filmi olması nedeniyle arşivsel değeri olan bir film.

Imdb note : 8.5                             My note : 5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder