Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

9 Şubat 2013 Cumartesi

Alien 3 / Yaratık 3 (1992)

Director / Yönetmen:

David Fincher

Screenplay / Senaryo:

David Giler
Walter Hill
Larry Ferguson

Story / Hikaye:

Wincent Ward

Cast / Kadro :

Sigourney Weaver
Charles S. Dutton
Charles Dance
Paul Mcgann
                                                               Brian Glover
                                                               Ralph Brown
                                                               Danny Webb
                                                               Christopher John Fields
                                                               Holt Mccallany
                                                               Lance Henriksen
                                                               Christopher Fairbank
                                                               Carl Chase
                                                               Leon Herbert
                                                               Vincenzo Nicoli
                                                               Pete Postlethwaite
                                                               Paul Brennen
                                                               Clive Mantle
                                                               Peter Guiness
                                                               Deobia Oparei
                                                               Philip Davis
                                                               Niall Buggy
                                                               Hi Ching
                                                               Danielle Edmond
                                                               Tom Woodruff Jr.

Subject / Konu:

Ripley ve Newt uyku kabinindelerken; bir yaratık, uzay gemisindeki yaratık yumurtasından dışarı çıkar. Uyku kabinlerine doğru giden yaratık, saldığı asitle geminin hasar görmesine ve yangın çıkmasına neden olur. Newt'in kabinini kırar. Gemide otomatik güvenlik devreye girer ve uyku kabinlerinin yer aldığı bölüm gemiden dışarıya fırlatılır. Fırlatılan bölüm, Fury 161 C tipi cezaevinin bulunduğu gezegenin denizine düşer. Kıyıya vuran Ripley, cezaevi doktoru Clemens tarafından bulunur. Ripley, derhal tedavi edilmeye başlanır.
Mahkumlar enkazı çıkarır. Hicks ve 10 yaşlarındaki bir kızın öldüğü, sadece Ripley'nin kurtarıldığı rapor edilir ve gezegene kurtarma ekibi çağrılır. Ripley'nin gezegendeki varlığı, yıllardır kadın görmemiş ve kendilerini yeni bir dinle eğitmeye çalışan 25 azılı mahkum üzerinde huzursuzluk yaratır.
Ripley kendisine geldiğinde enkazı inceler ve yaratık tehdidi olup olmadığını anlayabilmek için Newt'in cesedine otopsi yaptırır. Güvenlik için cesetlerin yakılmasını ister.
İneklerden biri en verimli çağında ölür. Cesetlerin yakılma işlemleri yapıldığı sırada ineğin bedeni yarılmaya başlar ve içersinden yaratık çıkar.
Ripley, Clemens'le birlikte olur. Bir mahkum, yaratık saldırısının sonucunda pervaneye doğry sürüklenir ve parçalanır. Cesedi inceleyen Clemens, olay yerinin yakınında yaratığın asidinin neden olduğu yanığa benzer izleri görür. Aynı izleri enkazda da görmüş olan Clemens, birşeylerden şüphelenmeye başlar ve Ripley'ye durumu sorar.
Ripley, gemiden düşmeden önce olup bitenin ses kaydını dinleyebilmek için bir android olan Bishop'tan arta kalan parçaları enkazdan çıkarır. 4 mahkum, Ripley'ye tecavüz etmeye çalışır. Kendisini koruyan inançlı mahkum Dillon sayesinde kurtulur.
Yaratık, çalışmakta olan 3 mahkuma saldırır. Mahkmlardan ikisini öldürür. Kaçmayı başaran Golic ise delirir.
Bishop sayesinde geminin kayıtlarını inceleyen Ripley, geminin neden düştüğünü ve gemide bir yaratık olduğunu öğrenir.
Yetkililer öldürülen 2 mahkumun katilinin Golic olduğunu düşünür. Ripley, yaratığın varlığından yetkilileri haberdar etse de; inandırıcı bulunmadığı gibi bir de revire kapatılır.
Clemens, Ripley'ye sarhoşken 11 yaralıya yüksek dozda ağrı kesici verip ölümlerine sebebiyet verdiği için doktorluk lisansının düşürüldüğünü ve bu yüzden Fury 161 C tipi cezaevinde çalışmaya başladığını anlatır. Yaratık ansızın revire çıkagelir. Clemens'e saldırıp öldürür. Ripley'ye ise birşey yapmadan gider. Ripley durumu yöneticilere ve mahkumlara bildirmeye çalıştığı sırada yaratık cezaevi müdürünü öldürür.
Ripley, ellerinde silah olmadığı için hava boşluklarına toksik atık sürmeyi, sonra da ava boşluklarını ateşe verip yaratığı bir daha çıkamayacağı bir yere kapatmayı planlar. Ancak toksik atık sürerlerken yaratığın saldırması sonucu atık tutuşur ve ortalık bir anda yangın yerine döner. Mahkumlardan biri, kendisini feda etmek pahasına yaratığı peşine takar ve yaratığı kapatmak istedikleri yere koşar. Ripley, yaratık mahkumun arkasından gidince kapıyı kapatır ve yaratığı hapseder.
Revirden çıkan Golic, yaratığın hapsedildiği yere gider ve kapıyı açar. Yaratık serbest kalır.
Daha öncede birkaç kez fenalaşan Ripley, kendisini tarayıcıdan geçirir. Ripley'nin içinde kraliçe yaratık olduğu anlaşılır. Yaratığın içinde kraliçe yaratık taşıdığı için kendisini öldürmediğini anlayan Ripley, yaratığı bulmaya gider. Yaratık, Ripley'ye saldırmadan kaçar. Ripley ve hayatta kalan mahkumlar, yaratığı kıstırıp kurşunla eritmeyi planlar. Ancak yaratık, mahkumları teker teker öldürmeye başlar. Asıl amacı yaratığı götürmek olan kurtarma ekibi gezegene varır.
Ripley ve arda kalan mahkumlar, yoğun uğraşlar sonucu yaratığı kıstırmayı başarır. Erimiş kurşunu yaratığın üzerine dökerler. Ancak yaratık ölmez ve kıstırıldığı yerden çıkmayı başarır. Ripley, kurşunun içinden çıkıp peşinden gelen yaratığın üzerine soğutucuyu açar. Yaratık, paramparça olur.
Ripley, kurtarma ekibinin yaratığı içinden ameliyatla çıkarma teklifini kabul etmez. Çünkü yaratığı öldürmeyeceklerini ve canlı olarak götüreceklerini düşünür. Ripley, mahkumlardan geriye kalan son kişi Morse'un yardımıyla kendini alevler içine bırakır.

Comment / Yorum:

Alien 3 için Alien serisinin en çok tartışılan filmi demek yanlış olmayacaktır. Yönetmen David Fincher'la yapımcıları birbirine düşüren film, yapımcıların filme müdahale etmeye çalışmaları ve yeniden yazılan senaryosuyla çok konuşuldu ve tartışıldı. Film, genel olarak beğenilmediği gibi gişede de başarısızlığa uğradı. Yaklaşık 63.000.000 dolara mal olan film, Amerika genelinde 55.473.600 dolar hasılat elde edebildi.
David Fincher'dan önce filmin yönetmenliği için Renny Harlin, Vincent Ward ve filmin senaristi Walter Hill'in adları geçti. Ancak Fincher'da karar kılındı. Alien 3, o zamana kadar müzik videoları çeken Fincher'ın ilk sinema deneyimi oldu. Filmin ilk bütçesi 45.000.000 dolar olarak belirlense de; ekstra masraflardan dolayı bütçe 63.000.000 dolara fırladı. Sigourney Weaver'la filmde oynaması için 5.500.000 dolara anlaşıldı. Filmin sancılı yapım aşamasından sonra da sorunlar bitmedi. Film, yapımcılar tarafından kesilip biçildi. David Fincher'da bu duruma tepki gösterdi.
Yapımcıların gazabına uğrayan filmin beğenilmemesinde en büyük etkenlerden biri de; filmin serinin aksiyon dolu 2. filmi "Aliens"ın izinden gitmemesi oldu. Fincher, serinin ilk filmi olan "Alien" gibi gerilim öğelerinin birinci planda olduğu bir film yapmayı tercih etti. Fincher, henüz ilk filmini çeken bir yönetmen olmasına karşın karanlık, kaderci ve pesimist tarzını filme yansıtmayı başardı. Yönetmenin dini metinlerle kaderciliğe, klostrofobiyle de karanlığa ve pesimistliğe vurgu yaptığı söylenebilir.
Film, katıldığı festivallerde 4 ödül ve 17 adaylık kazandı. Adaylıklar arasında en dikkat çekici olanı "En iyi görsel efekt" dalındaki Oscar adaylığı.
2004 yılında Alien serisinin 4 filmini bir araya getiren ve içinde filmlerin yönetmenlerinin röportajlarını da içeren "Alien Quadriology" isimli bir dvd seti piyasaya sürüldü. David Fincher, bu projede olmayı reddetti ve filmiyle ilgili röportaj vermedi. Alien Quadriology'de Alien 3'ün kesilmiş sahnelerinin de yer aldığı "Special edition" yayımlandı. Filmin bu versiyonunun, kesilen bölümleri izleme şansı verdiği ve bazı eksik kalan noktaları anlamayı sağladığı için yönetmenin çekmek istediği filme daha yakın olduğu gayet açık.
Alien 3, ne "Alien" kadar başarılı bir gerilim, ne de "Aliens" kadar aksiyonu bol bir film. Ama yine de Alien 3, filmi beğenseniz de, beğenmeseniz de David Fincher sinemasının özelliklerini bünyesinde barındırmayı başaran bir yapım. Bu yüzden Alien 3, Fincher sinemasını sevenlere ve seriyi takip edenlere hitap edebilecek bir film.

Imdb note : 6.4                             My note : 5.5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder