Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

3 Şubat 2013 Pazar

Vahşi Kan (1983)

Director / Yönetmen:

Çetin İnanç

Screenplay / Senaryo:

Cüneyt Arkın
Çetin İnanç

Cast / Kadro :

Cüneyt Arkın
Emel Tümer
Hüseyin Peyda
Arzu Aytun
Oktay Durukan
Turgut Özatay
Ali Pehlivan
Şinasi Ercan
                                                            Baki Tamer
                                                            Necip Tekçe
                                                            Osman Betin
                                                            Süheyl Eğriboz
                                                            Çetin Başaran
                                                            Kemal Ustura

Subject / Konu:

Telefon konuşmasında; "Mahkemede herşeyi anlatacağımızı biliyorlar." diyen adam, kendisini bulan saldırganlar tarafından öldürülür. Aynı saldırganlar, davaya yetişmeye çalışan araca da saldırırlar. Babasını ve kardeşini öldürdükleri genç kıza tecavüz etmeye çalışırlar. Genç kız, saldırganlardan birini öldürür ve kaçar. Saldırganlar, cesetleri ve aracı ateşe verirler.
2 jandarma, götürdükleri mahkumla saldırganların ateşe verdiği aracın yanından geçerler. Jandarmalar, olaya müdahalede bulunmak isterler. Ancak yanan araç patlayınca jandarmalar ağır şekilde yaralanır ve alevlerin ortasında kalırlar. Mahkum, elleri kelepçeli olmasına rağmen alevlerin ortasına atlar ve jandarmaları yanmaktan kurtarır. Yaralı jandarmaları bir arabaya bindirip hastahaneye gönderir.
Kelepçelerinden kurtulup yakındaki kasabaya doğru giden mahkum, yolda saldırganlarla karşılaşır. Saldırganlar, kasabaya gelmemesi konusunda uyardıkları mahkumu araca bindirip geri götürürler. Ancak mahkumun tekrar kasabaya doğru yürüdüğünü gören saldırganlar, mahkumu da alıp kasabaya giderler. Bağladıkları mahkumu defalarca bıçaklarlar. Geçmişte yaşadığı kötü hatıraları anımsayan yaralı mahkum, saldırganlarla kavgaya girişir. Kurtulmayı başaran mahkum, kaçar. Saldırganlar, mahkumu takibe koyulur. Saldırganlara yakalanmak istemeyen mahkum, dağın tepesinden suya atlar ve öldüğünü düşündürüp kurtulmayı başarır.
Yıllardır kasabada pis işler çeviren Haşmet, jandarmanın kasaba çevresinde aradığı mahkumun, oğlunu öldürmekle itham ettiği Rıza olduğunu düşünmektedir. Halbuki oğlu ölmemiş vefakat 2 kolu kesilmiş ve ayakları sakat bırakılmış şekilde yaşamaktadır. Rıza'dan intikam alabilme arzusuyla yaşamaktadırlar. Saldırganlar, Haşmet'in talimatıyla Rıza'yı bulup öldürmek üzere harekete geçerler. Ormanda Rıza'yı arayan saldırganlar, teker teker Rıza'nın tuzaklarına yakalanırlar.
Rıza, ormanda gizlenen kızla karşılaşır. Harap haldeki kız, Rıza'nın peşinden gelir.
Albay Kemal, komando okulundan öğrencisi olan Rıza'yla iletişime geçmeye çalışır. Ancak Rıza, Albay Kemal'in telsizle yaptığı çağrıya cevap vermez.
Haşmet, tuttuğu avcılar ve adamlarıyla Rıza'yı yakalayabilmek için ormana çıkarma yapar. Rıza, kurduğu tuzaklarla düşmanlarını haklar. Düşmandan korumayı başardığı kızla birlikte gizlendikleri mağaraya giden Rıza, bu kez Albay Kemal'le telsizden görüşür. Düşman, Rıza'nın mağarada gizlendiğini öğrenir. İnşaat araçlarıyla mağaraya gelen düşman, önce mağara ağzına yığılan kayalarla Rıza'yı mağaraya sıkıştırır; sonra da mağaranın etrafına yerleştirdiği dinamitleri patlatmaya başlar. Kayalar, Rıza'nın ve kızın üzerine düşmeye başlar. Kayaların ezdiği kız ölür.
Düşman, Rıza'nın öldüğünü zanneder ve sevinir. Ancak Rıza kayaların arasından çıkmayı başarır. Düşmanlarını öldüren Rıza, kaçan Haşmet ve oğlunun peşinden gider. Önce Haşmet'in küçük oğlunu, sonra da Haşmet'i öldüren Rıza, son kozunu ise Haşmet'in büyük oğluyla paylaşır. İntikamını alan Rıza, kasabadan ayrılır.

Comment / Yorum:

Yine bir Cüneyt Arkın ve Çetin İnanç ortaklığı ve yine başka amaçlarla çekilmesine karşın güldürüye dönüşmüş kült bir film. Vahşi Kan, Rambo serisinin ilk filmi olan 1982 yapımı "First Blood / İlk Kan" adlı yapımdan yoğun (!) şekilde esinlenmiş, macera filmi olarak çekilmeye çalışılmış vefakat Dünyayı Kurtaran Adam'la benzer akıbete uğrayıp sadece gülmek için seyredilen filmler sınıfına konmuş bir yapım.
Dünyada "Turkish Rambo" adıyla bilinen film; kendilerini önce zombi sandığımız sonra saldırgan olduğunu farkına vardığımız enteresan karakterleriyle, sıradışı daha doğrusu akıl almaz tuzaklarıyla, sinirli mi sinirli kolsuz ve bacaksız düşmanıyla ve çiğ yengeçten yılana ve hatta pişirilmiş olmasına karşın kabuğuyla kaplumbağa yiyen Rıza karakteriyle kült olmaya defalarca hak eden bir film.
İmkansızlıklardan ötürü teknik zaafiyetler, belki pratik ancak saçma yöntemlerle giderilmeye çalışılmış. Ancak bu çaba da gülünç sonuçlara neden olmuş. Buna verilebilecek en çarpıcı örnek; Rıza'nın düşmanlarına fırlattığı, havada dans ederek adresini bulan bıçağın göründüğü sahneler.
Cüneyt Arkın'ın oyunculuğundan ziyade fiziksel olarak ön plana çıktığı filmde Emel Tümer'in de sadece erotik bir obje olarak kullanıldığı göze çarpıyor. Filmin en tuhaf karakteri ise Oktay Durukan'ın canlandırdığı, kolları ve bacakları olmayan, Rıza'nın öfkeli düşmanı.
Vahşi Kan, ne yazık ki yabancıların "B sınıfı" veya "Çöp film" diye nitelendirdiği türde bir film. Ve yine ne yazık ki sadece tuhaflıklarına gülmek için seyredilebilecek bir film.

Imdb note : 4.4                             My note : 2

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder