Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

30 Ocak 2013 Çarşamba

Zero Dark Thirty (2012)

Director / Yönetmen:

Kathryn Bigelow

Screenplay / Senaryo:

Mark Boal

Cast / Kadro :

Jessica Chastain
Jason Clarke
Joel Edgerton
Jennifer Ehle
Mark Strong
Kyle Chandler
Edgar Ramirez
James Gandolfini
Chris Pratt
                                                             Callan Mulvey
                                                             Fares Fares
                                                             Reda Kateb
                                                             Harold Perrineau
                                                             Stephen Dillane

Subject / Konu:

11 Eylül 2001 saldırısının ardından 2 yıl geçer. Ele geçirilen teröristlerden biri, işkencelerle konuşturulmaya çalışılır. Sorgulamayı yapan ajanlardan Dan ve Maya, Pakistan'a giderler. Teröriste türlü işkenceler yapılmaya devam edilir.
29 Mayıs 2004, Khobar, Suudi Arabistan. Terörist saldırı sonucu 22 kişi hayatını kaybeder. İşkenceler sonuç verir ve terörist, bazı isimler verir. Bu isimler arasında en çok ilgi uyandıran Abu Ahmed'in ismi olur.
Maya, çeşitli sorgulamaların kasetlerini izler. Polonya, Gdansk'taki CIA üssüne gider ve sorgulamada Abu Ahmed'in resmi deşifre edilir.
Temmuz 2004, Londra, İngiltere. Bir otobüse terörist saldırı düzenlenir. Patlama sonucu birçok kişi ağır yaralanır ve ölür.
Maya, Pakistan'da yakalanan teröristten Abu Ahmed'in Faraj Bin Ladin için çalıştığını öğrenir.
Abu Ahmed'e yakın olduğu düşünülen bir terörist ele geçirilir. Ancak terörist, ısrarla Abu Ahmed'i tanımadığını söyler.
20 Eylül 2008, İslamabat, Pakistan. Maya, otele gelir ve arkadaşının bulunduğu masaya oturur. 200 kilogram patlayıcı taşıyan araçla otele saldırı düzenlenir. Patlama olur. Maya ve arkadaşı kurtulmayı başarırlar.
30 Aralık 2009. CIA üssüne gelen terörist, üzerine bağlı bombayı patlatır ve CIA, çok büyük bir yara alır. Çok geçmeden Maya'ya Abu Ahmed'in 2001 yılında öldüğü bilgisi gelir. Fakat Maya, bu habere inanmaz.
Dan, Maya'nın isteği üzerine Kuveyt'e gider ve bilgi edinmeye çalışır.
1 Mayıs 2010. New York'ta patlama olur.
Bin Ladin'i yakalamayı kafasına koyan Maya, Pakistan üzerinde yoğunlaşır. 2 kişi, Maya'nın aracını taramalı tüfekle tarar. Maya, kurtulmayı başarır.
Bin Ladin'in kaldığından şüphelendikleri bir ev tespit ederler. Ev uzun süre izlenir.
1 Mayıs 2011, Celalabat, Afganistan. Maya'ya gece operasyon düzenleneceği bilgisi gelir. Operasyon esnasında 2 helikopterden biri güç kaybederek düşer. Ekip, ufak bir çatışmanın ardından eve girer. Evde 4 erkek öldürülür. Bütün dökümanlara, bilgisayarların harddisklerine ve cd'lere el konur. Cesetler, ceset torbalarına konur. Düşen helikopter imha edilir. Cesetlerden biri helikoptere konur. Helikopter havalanır ve geri döner. Maya, helikopter üsse ulaşınca heyecanla indirilen ceset torbasının yanına gider ve torbayı açar...
Maya, operasyonun ardından evine dönmek üzere uçağa biner.

Comment / Yorum:

Film, yaklaşık 40.000.000 dolara mal oldu. Filmin adı olan Zero Dark Thirty, askeri bir terimden gelmekte. Zero Dark, gece 12 anlamına geliyor. Filmin adı da gece 12:30'u sembolize etmekte. Zero Dark Thirty, yönetmen Kathryn Bigelow'un şaibeli şekilde "En iyi yönetmen" Oscar'ını kazandığı "The Hurt Locker" filminden sonra çektiği ilk sinema filmi.
4 dalda Altın Küre'ye aday gösterilen film, sadece Jessica Chastain'la "Drama dalında en iyi kadın oyuncu" ödülünü kazanmayı başardı. Filmin 5 dalda da Oscar adaylığı bulunuyor. En iyi film dalında Oscar'a aday gösterilen Zero Dark Thirty, her ne kadar kayda değer bir aday olmasa da; Amerikan milliyetçiliği adına "Avatar" gibi bir şaheseri "The Hurt Locker" gibi sıradan bir filme kurban eden Akademi'nin yine aynı eyyamcılığa imza atabileceği de gözardı edilmemeli. Filmin ayrıca katıldığı diğer festivallerde kazandığı 55 ödül ve 55 adaylık daha var.
11 Eylül saldırısından başlayarak Usame Bin Ladin'in öldürülüşüne kadar ki periyotu anlatan Zero Dark Thirty, objektifliği tartışmaya açık, militarist bir film. Maya karakteri o kadar abartılmış bir karakter ki; neredeyse Maya olmasaymış CIA, Usame Bin Ladin'i aramayacakmış gibi bir izlenime neden oluyor. Film için orta karar bir aksiyon filmi denebilir. Filmin uzun ve durağan bir film olduğu da unutulmamalı.

Imdb note : 7.7                              My note : 5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder