Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

22 Ocak 2013 Salı

Silver Linings Playbook / Umut Işığım (2012)

Director / Yönetmen:

David O. Russell

Screenplay / Senaryo:

David O. Russell

Novel / Kitap:

Matthew Quick (from "The Silver Linings Playbook")

Cast / Kadro :

Bradley Cooper
Jennifer Lawrence
Robert Deniro
Jacki Weaver
Chris Tucker
                                                             Anupam Kher
                                                             John Ortiz
                                                             Shea Whigham
                                                             Julia Stiles

Subject / Konu:

8 ay boyunca psikolojik tedavi gören Pat, annesi tarafından hastahaneden çıkartılır. Yanlarına Pat'in arkadaşı Danny'yi de alırlar.Ancak çok geçmeden Danny'nin hastahaneden kaçtığı ortaya çıkar ve onu hastahaneye geri bırakırlar.
Pat'in babası bahis oynamakta ve et restoranı açma planları yapmaktadır. Pat, anne ve babasına eski işini ve karısı Nikki'yi geri kazanabilmek için mücadele edeceğini söyler. Pat, ilaç kullanmayı reddetmekte ve tuhaf hareketlerde bulunmaktadır. Terapiye gittiğinde karısının kendisini tarih öğretmeniyle aldatırken yakaladığını ve daha sonra manik depresif olduğunun ortaya çıktığını anlatır.
Pat, davet üzerine arkadaşı Ronnie'nin evine gider. Pat davette Ronnie'nin baldızı Tiffany ile karşılaşır. Tiffany, polis kocası Tommy öldürüldükten sonra psikolojik sorunlar yaşayan genç bir duldur. Tiffany, Pat'e karşı ilgi duymaya başlar. Ancak Pat, Tiffany'ye kaba davranır.
Çevresine zarar verdiğini farkına varan Pat, ilaç kullanmaya başlar. Pat, doktorunun tavsiyesi üzerine kaba davrandığı Tiffany'ye yardım etmeye karar verir. Birlikte akşam yemeğine çıkarlar. Tiffany, Pat'in mektubunu Nikki'ye götürme karşılığında dans yarışmasına birlikte katılmalarını şart koşar.
Pat eve döndüğünde arkadaşı Danny'yi ve arasının hiç iyi olmadığı abisi Jake'i karşısında bulur. Ancak Danny çok geçmeden tekrar hastahaneye geri götürülür.
Tiffany ve Pat birlikte dans çalışmaya başlar. Oğluyla birlikteyken takımına uğurlu geldiklerini düşünen Pat'in babası, takımını düşünerek Pat'in Jake'le birlikte maça gitmesini ister ve bütün servetini bu maç için bahse yatırır. Ancak Tiffany ile çalışması gereken Pat, tek çareyi Tiffany'den izin istemekte bulur. Tiffany ise Nikki'nin mektubuna cevap yazdığını söyler ve Pat'i çalışmaya zorlar. Pat, Nikki'nin mektubunu okur. Mektupta Nikki, evliliklerini bitirmemeleri için Pat'ten birşeyler göstermesini istemektedir. Morali bozulan Pat, çalışmayı bırakır. Ertesi günde Tiffany'ye haber vermeden maça gider. Maç öncesi taraftarlar arasında kavga çıkar. Jake'in dayak yediğini gören Pat, kavgaya karışır ve polisler tarafından gözaltına alınır.
Eve döndüğünde maçı Pat yüzünden kaybettiklerini düşünen babasının hışmına uğrar. Habersizce bekletilmesine sinirlenen Tiffany, Pat'in evine gelir. Pat'in babasını Pat'le birliktelerken takımlarının maçlarını kazandığına inandırır. Pat'in babası bu kez de hem maçı hem de dans yarışmasını içeren bir çifte bahse girer. Pat, bu bahse karşı çıkar. Tiffany, Pat'in anne ve babasıyla gizlice anlaşır ve Pat'i dans yarışmasına sokabilmek için yarışmayı seyretmek için Nikki'nin geleceği yalanını uydururlar.
Dans yarışmasının yapılacağı gece gelip çatar. Nikki'nin geceye geldiğini gören Tiffany, sinirden deliye döner ve soluğu barda alır. Pat, Tiffany'yi barda bulur ve müsabakaya çıkarır. Dans sonunda puanlar verilir ve Pat ile Tiffany, bahsi kazanabilmeleri için gereken ortalama 5 puanı almayı başarırlar. Dansın ardından tebrikleşmeler yapılır. Pat'in Nikki'nin yanına gittiğini gören Tiffany, kaçarak uzaklaşır. Nikki'ye söyleyeceklerini bitiren Pat, Tiffany'nin ardından gider. Pat, Tifanny'yi yakalar. Tiffany'ye kendisine Nikki'nin mektubuymuş gibi verdiği mektubu yazanın aslında kendisi olduğunu bildiğini söyler. Pat, Tiffany'ye aşkını itiraf eder ve 2 aşık sonunda birbirlerine kavuşur.

Comment / Yorum:

Matthew Quick'in aynı adlı kitabından sinemaya uyarlanan Silver Linings Playbook'un senaryosu, filmin aynı zamanda yönetmenliğini de üstlenen David O. Russell'a ait. Yaklaşık 21.000.000 dolara mal olan film, bütçesinin 2 katı hasılat elde ederek gişede başarılı oldu. Ama filmin esas başarısı kazandığı ödüller ve adaylıklar oldu. 4 dalda Altın Küre'ye aday gösterilen film, Jennifer Lawrence'a "Müzikal veya komedi dalında en iyi kadın oyuncu" ödülünü kazandırdı. Film, Akademi Ödülleri'ne ise ana dalların hepsinde olmak üzere toplam 8 dalda aday gösterildi. Özellikle "En iyi kadın oyuncu" ödülüne aday gösterilen Jenifer Lawrence'ın Oscar'a en yakın isim olduğu sinema otoritelerinin ortak görüşü.
Tiffany rolü için Anne Hathaway'le anlaşılmış olmasına karşın Hathaway, takviminin yoğunluğu nedeniyle filmde rol almaktan vazgeçti. Rol için Rachel Mcadams, Olivia Wilde, Angelina Jolie, Blake Lively, Elizabeth Banks, Rooney Mara, Kirsten Dunst ve Andrea Riseborough gibi isimler geçse de Jennifer Lawrence'ta karar kılındı.
Filmi standart bir romantik komediden üstün kılan en belirgin özelliği; oyunculuk performansları. Mükemmel performansıyla Altın Küre'yi kazanan ve Oscar'ın da en büyük favorisi olan Jennifer Lawrence'ın emin adımlarla zirveye doğru tırmandığı söylenebilir. Proje seçimlerine bağlı olarak iniş çıkış gösteren bir kariyeri olan Bradley Cooper'ın özellikle son dönemde belli bir standartı yakaladığı açıkça görünüyor. Altın Küre ve Oscar adaylıkları da bunun iyi bir göstergesi. Kariyerinin son döneminde genellikle komedi filmlerinde seyrettiğimiz Robert Deniro, her zamanki gibi ustalığını konuşturmuş. Ayrıca Jacki Weaver ve Chris Tucker gibi isimlerinde filme katkıları es geçilmemeli.
Silver Linings Playbook, iyi bir romantik komedi. Oyunculuk performansları üst düzey. Ama yine de 8 dalda (üstelik tüm ana dallarda) Oscar'a aday gösterilecek seviyede bir film değil. Bir başyapıt izleme beklentisine girmeden seyrederseniz keyifle izlenebilecek bir yapım.

Imdb note : 8.1                              My note : 6.5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder