Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

21 Ocak 2013 Pazartesi

Django Unchained / Zincirsiz (2012)

Director / Yönetmen:

Quentin Tarantino

Screenplay / Senaryo:

Quentin Tarantino

Cast / Kadro :

Jamie Foxx
Christopher Waltz
Leonardo Dicaprio
Kerry Wasington
Samuel L. Jackson
Walton Goggins
Dennis Christopher
James Remar
David Steen
                                                            Dana Michelle Gourrier
                                                            Nichole Galicia
                                                            Laura Cayouette
                                                            Ato Essandoh
                                                            Sammi Rotibi
                                                            Clay Donahure Fontenot
                                                            Jonah Hill
                                                            Don Johnson
                                                            Franco Neri
                                                            Quentin Tarantino

Subject / Konu:

Yıl 1858. Amerikan iç savaşından 2 yıl önce; Dr. King Schultz köle tacirlerinin yolunu keser. Brittle kardeşleri bulabilmek için aradığı köle Django, kölelerin arasındadır. Tacirler Django'yu satmak istemese de; Dr. King silahını hızlıca kullanarak amacına ulaşır. Django'yla birlikte yola koyulurlar. Dr. King, Django'ya Brittle kardeşleri bulmasına yardım etmesi karşılığında 75 dolar ve özgürlüğünü vaat eder. Django'nun amacı ise özgürlüğüne kavuştuktan sonra karısı Broomhilda'yı da özgürlüğüne kavuşturmaktır.
Dr. King ve Django, kasaba kasaba gezip Brittle kardeşleri aramaya koyulurlar. Django, gittikleri çiftlikte Brittle kardeşleri bulur. Django, zamanında karısına işkence eden Brittle kardeşlere karşı nefret beslemektedir. Django ve Dr. King, Brittle kardeşleri öldürürler. Django ve Dr. King, kendilerine baskın düzenleyen çiftlik sahibi ve adamlarını Dr. King'in tuzağıyla faka bastırırlar.
Broomhilda, zencilerin girmesinin çok zor olduğu Greenville'de köle olarak tutulmaktadır. Django, kendisine yardım edeceğine söz veren Dr. King'le birlikte çalışmaya devam eder. Mississipi'ye vardıklarında Broomhilda'nın Calvin Candie adlı bir adamın kölesi olduğunu öğrenirler. Dr. King'in planı doğrultusunda Django, mandingo dövüş uzmanıymış gibi davranır ve Calvin'le görüşmeyi başarırlar. Calvin'e iyi bir mandingo dövüşçüsü için 12.000 dolar teklif edebileceklerini söylerler ve ilgisini çekerler. Broomhilda'yı Calvin'in evinde bulurlar. Dr. King, Mandingo dövüşçüsü satın almak için Calvin'le pazarlık yaptıktan sonra Broomhilda'yı da satın alabilmek için teklif sunmaya hazırlanır. Ancak Broomhilda'yla Django'nun önceden tanışmış olduklarını sezen Calvin'in uşağı Stephen, mandingo dövüşçüsü satışının bir düzmece olduğunu farkına varır ve Calvin'i durumdan haberdar eder. Durumu fırsata çevirmek isteyen Calvin, Broomhilda'yı 12.000 dolar karşılığında satmaya karar verir. Dr. King, Calvin'in teklifini kabul eder ancak son anda aralarında çıkan bir tartışmadan ötürü ortalık yangın yerine döner. Dr. King'in Calvin'i öldürmesiyle başlayan ve Dr. King'in Calvin'in adamı tarafından öldürülmesiyle devam eden çatışmada Django, bir sürü adamı haklasa da; Stephen tarafından ele geçirilen Broomhilda'nın güvenliği için teslim olmak zorunda kalır.
Django, çeşitli işkencelere maruz bırakıldıktan sonra bir maden firmasına satılmak üzere gönderilir. Yolda kendisini götüren adamlara köle olmadığını, aksine kelle avcısı olduğunu anlatan Django, adamları ödül vaadiyle kandırıp öldürür ve Broomhilda'yı kurtarmak için yola çıkar. Candyland'e varan Django, düşmanlarını yokedip Broomhilda'yı kurtarır. Stephen'i bacaklarından vuran Django, Candyland'i dinamitle havaya uçurur ve Broomhilda'yla yola koyulur.

Comment / Yorum:

Bu filmde de Tarantino sinemasının değişmezleri; uzun süre (165 dakika), Samuel L. Jackson, abartılı kahramanlık, aşırı şiddet, başarılı film müzikleri ve ustalara saygı duruşu karşımıza çıkıyor. Çekimleri 130 gün süren Django Unchained, Tarantino'nun en uzun sürede çektiği filmi. Tarantino, Django rolü için Will Smith'i düşünür ve filmde oynaması için anlaşır. Ancak Smith'in son anda karar değiştirmesiyle Django rolü için Chris Tucker, Idris Elba, Terrence Howard, Tyrese Gibson ve Michael Kenneth Williams gibi oyuncuların adı geçer. Tarantino son olarak Jamie Foxx'ta karar kılar ve rol Foxx'a gider. Foxx, böylece 2004 yapımı "Ray" filminde başrolü paylaştığı Kerry Washington'la 2. kez bir araya gelmiş olur.
Filmde Stephen rolüyle izlediğimiz Samuel L. Jackson, 6. kez Tarantino'nun yönettiği bir filmde oynamış oldu. Filmde oynayacağı açıklanan fakat programlarının yoğunluğu yüzünden filmin kadrosundan çıkan oyuncular ise Joseph Gordon - Levitt, Sacha Baron Cohen, Kurt Russell ve Kevin Costner. Tarantino ayrıca filmin esin kaynağı olan 1966 yapımı "Django" adlı filmde başrolü üstlenen Franco Neri'ye küçük bir rol vererek oyuncuya saygı duruşunda bulunmayı da unutmadı.
Jamie Foxx, filmde kendi atı Cheetah'a bindi. 16 yıldır oynadığı tüm filmlerde (alfabetik sırayla yazılanlar hariç) ismi jenerikte ilk yazan Leonardo Dicaprio, Django Unchained'le bu ünvanını yitirmiş oldu. İsmini Tom Hanks'ten Daniel Day - Lewis'e; Jack Nicholson'dan Matt Damon'a kadar bir çok dev oyuncudan önce yazdırmayı başarıp Hollywood'un zirvesine çıkan Dicaprio'nun bu 2. sınıf rolü neden kabul etmiş olduğunu anlamak oldukça güç.
Christopher Waltz, etkileyici Dr. King performansıyla gerek Jamie Foxx'u ve gerekse Leonardo Dicaprio'yu gölgede bırakmayı başarmış. Altın Küre Ödülleri'nden "En iyi yardımcı erkek oyuncu" ödülüyle dönmeyi başaran Christopher Waltz'un Oscar ödüllerinde de ağır favorilerden biri olduğu aşikar. Toplam 5 Oscar adaylığı olan filmin diğer iddialı olduğu ödül ise Tarantino'ya Altın Küre'de kazandıran senaryo.
Filmin keyifli bir seyirlik olduğu su götürmez bir gerçek. Amma velakin başyapıt beklentisiyle filmi izleyenlerin pekte tatmin olmayacağını da söylemek gerek. Filmin Leonardo Dicaprio hayranları için ise bir hayal kırıklığı olduğu açıkça söylenebilir.

Imdb note : 8.7                              My note : 6

2 yorum:

  1. İncelemeniz gerçekten takdir edilesi bir inceleme.Nedeni ise cesurca yazılmış olmasına bağlanabilir.Burada aslında her ne kadar incelemenizin yeterli olması ve filmin üzerinden belirli alanları alarak geçmeniz hoş bir şey olsa da bu filme 6 puanı az bulduğumu kabul etmem gerek.Az önce de söylediğim gibi cesur bir inceleme çünkü bu kadar çok sevilen bir filme kafanızda belirlediğiniz bir puanı yazabiliyorsunuz ki bir sinemacının ruhuna yakışır şey de budur.Bu filmin de elbet eksikleri vardır lakin bence başyapıt olmaktan hiç de uzak bir film değildi ki bana göre başyapıttır bu film.Günümüzde insanların böyle tarihi filmlere (ki özellikle içinde tarantino tarzı vahşet ve atmosfer varken :) ) ihtiyacı var.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için teşekkür ederim. Bazen nüanslar bile bir filmi beğenip beğenmememize neden olabiliyor. Bence Django Unchained kötü bir film değil. Hatta vasatın üzerinde bir film. Ancak söz konusu bir Tarantino filmi olduğu için benim beklentimin altında kaldı. Bu arada Tarantino'nun yeni western filmi Hatefull Eight'te yakın zamanda vizyona gelecek.

      Sil