Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

23 Ocak 2013 Çarşamba

Les Misérables / Sefiller (2012)

Director / Yönetmen:

Tom Hooper

Screenplay / Senaryo:

William Nicholson
Alain Boublil
Claude - Michel Schönberg
Herbert Kretzmer

Novel / Kitap:

Victor Hugo (from "Les Miserables / Sefiller")

Cast / Kadro :

Hugh Jackman
Russell Crowe
                                                                  Anne Hathaway
                                                                  Amanda Seyfried
                                                                  Eddie Redmayne
                                                                  Aaron Tveit
                                                                  Samantha Barks
                                                                  Isabelle Allen
                                                                  Daniel Huttelstone
                                                                  Colm Wilkinson
                                                                  Helena Bonham Carter
                                                                  Sacha Baron Cohen

Subject / Konu:

Yıl 1815. Sadece 1 ekmek çaldığı için 20 yıl hapis cezası alan Jean Valjean, 19 yıl hapis yattıktan sonra şartlı tahliye ile çıkar. Müfettiş Javert, gözünün sürekli üzerinde olacağını söyler. Şartlı tahliyesini bozan Jean, gittiği heryerden itilip kakılırak kovulur. Kendisine kapı açan kiliseden ise gümüşleri çalıp kaçar. Çok geçmeden yakalanır. Ancak peder onun hırsız olmadığını söyler ve çaldıkların kullanarak dürüst bir adam olmasını söyler. Jean yaptığından büyük bir vicdan azabı yaşar.
Yıl 1823. Fantine, fabrikada kendisiyle uğraşan kadınlarla tartışır. Hasta bir kızı olduğu ortaya çıkar. Tam bu sırada şehrin başkanı Madeleine gelir ve problemin giderilmesini söyler. Fantine kapı dışarı edilir. Müfettiş Javert'in kendisini beklediğini görür. Javert, Madeleine arabanın altında kalan bir adama yardım ederken onun Jean olabileceğinden şüphelenir ve bir rapor hazırlar.
Çaresiz Fantine saçlarını 10 frank karşılığında satar. Sonra dişlerini satan Fantine, en sonunda da çaresizce bedenini satar. Sokakta bir adamın tacizine uğrar ve kendini korumak için adama vurur. Javert, Fantine hakkında işlem yapacakken Madeleine araya girer. Fantine, işten atılırken hiçbir şey yapmadığı için Madeleine'i suçlar. Madeleine, Fantine'e sahip çıkar ve onu hastahaneye taşır.
Javert'e Jean Valjean'ın yakalandığı ve Madeleine hakkında yazdığı raporun yanlış olduğu bilgis gelir. Javert, Madeleine'in yanına gidip günah çıkarır. Madeleine, Javert'i affeder. Kendisi yerine bir başkasının yakalandığını öğrenen Madeleine, bu duruma bir son vermeye karar verir ve gerçeği itiraf eder. Fantine'in durumu kötüleştiği için hastahaneye gider. Madeleine'in kızına sahip çıkacağını öğrenen Fantine ölür.
Madeleine'in Jean Valjean olduğunu öğrenen Javert, hastahaneye gelir. Jean, Javert'ten Fantine'in hasta kızı Cosette'e sahip çıkabilmek için 3 gün müsade ister. Ancak Javert, bu isteği kabul etmez ve Jean'ı derhal tutuklamaya kalkar. Jean, çareyi kaçmakta bulur.
Cosette, emanet edildiği evin sahibi ve sahibesi tarafından horlanmakta ve çalıştırılmaktadır. Ormandaki kuyudan su almaya gönderilen Cosette, orada Jean'la karşılaşır. Jean, para sayesinde Cosette'i kaldığı yerden kurtarır. Ona bir baba gibi davranacağına söz verir. Javert, Jean'ın peşini bırakmaz. Cosette'le birlikte kaçan Jean, arabanın altında kaldığında yardım ettiği adama rastlar. Adam, gizlenmeleri ve barınmaları için yardımcı olur.
Yıl 1832. Halk ayaklanmak üzeredir. Cosette artık genç bir kız olmuştur. Ondan hoşlanan devrim yanlısı Marius, Cosette'le iletişim kurabilmek için kendisini seven Eponine'den yardım ister. Jean, Javert'in peşlerinde olduğu şüphesiyle başka bir yere gitmeye karar verir. Cosette gitmeden önce Marius'a bir mektup bırakır. Ancak Eponine, mektubu bulur ve saklar. General Lamarque'ın ölümünün ardından halk ayaklanır. Marius'un da aralarında olduğu devrimciler dev bir barikat kurarlar. Javert'te onlara yardım etmek istediğini söyler. Çok geçmeden Javert'in ikili oynadığı anlaşılır. 2 taraf arasında çatışma başlar. Eponine, Marius'un vurulmaması için kendini feda eder ve vurulur. Ölmeden önce Cosette'in yazdığı mektubu Marius'a teslim eder ve hayata gözlerini yumar.
Marius, Cosette'e mektup gönderir. Mektubu okuyan Jean, Marius'u bulmaya gider. Marius'u bulan Jean, yakalanmış halde duran Javert'i görür ve onu teslim alıp koşulsuz serbest bırakır.
Ordu, isyancılarla çatışmaya başlar. Marius vurulur. Jean, Marius'u sırtlayıp kaçırmaya çalışır. Ordu, bütün isyancıları kurşuna dizer. Ortalık kan gölüne döner. Javert, olay yerine geldiğinde hazin tabloyla karşılaşır. Jean, sırtında taşıdığı Marius'u düştükleri kanalizasyondan çıkarmaya çalışır. Jean, kanalizasyondan çıktıklarında Javert'i karşısında bulur. Marius'u kurtarabilmek için Javert'e karşı koyup gider. Jean'ın gidişine izin verdiği için kendini yargılayan Javert intihar eder.
Marius kendine gelir. Cosette'le Marius'u birbirlerine kavuşturan Jean, Cosette'in iyiliği için gitmesi gerektiğine karar verir. Marius'a gitme nedenini açıklar ve gideceği yeri söylemeden gider. Harap haldeki Jean, manastıra yerleşir. Evlenecekleri gün Jean'ın yerini öğrenen Cosette ve Marius, soluğu manastırda alırlar. Ölmek üzere olan Jean, itiraflarını yazdığı mektubu Cosette'e verir ve huzur içinde ruhunu teslim eder.

Comment / Yorum:

Film, sanılanın aksine doğrudan bir kitap uyarlaması değil. Film, Alain Boublil ve Claude - Michel Schönberg'in sahne müzikali "Les Miserables / Sefiller"'den sinemaya uyarlandı. Yaklaşık 61.000.000 dolara mal olan film, sadece Amerika'da 118.723.185 dolar hasılat elde ederek gişeden zaferle dönmeyi başardı. 4 dalda aday gösterildiği Altın Küre'den 3 ödülle ("Müzikal veya komedi dalında en iyi film", "Müzikal veya komedi dalında en iyi erkek oyuncu" ve "Müzikal veya komedi dalında en iyi yardımcı kadın oyuncu")dönmeyi başaran film, Oscar'a da 8 dalda aday gösterilerek dikkatleri üzerine topladı. Film, Oscar'a genelde teknik dallarda aday gösterilse de; Altın Küre kazandığı "En iyi film", "En iyi erkek oyuncu" ve "En iyi yardımcı kadın oyuncu" dallarında da Oscar'ın ciddi favorilerinden.
Zirvede yerini sağlamlaştıran Hugh Jackman'la yavaş yavaş yan rollere gerilemeye başlayan Russell Crowe'u bir araya getiren Les Miserables, Anne Hathaway, Helena Bonham Carter ve Sacha Baron Cohen'li yan kadrosuyla da dikkat çekiyor. Başta Hugh Jackman'la Anne Hathaway olmak üzere oyunculuk performansları gayet iyi.
Müfettiş Javert rolü için Russell Crowe'dan önce Paul Bettany düşünülse de rol Crowe'a gitmiş. Fantine rolü için isimleri geçen Amy Adams, Jessica Biel, Marion Cotillard, Kate Winslett ve Rebecca Hall'un aralarından sıyrılmayı başaran Anne Hathaway, rolü kapmış. Eponine rolünün country şarkıcısı Taylor Swift'e gideceği düşünülürken diğer adaylar Hayden Panettiere, Scarlett Johansson, Lea Michele, Emily Browning, Lucy Hale ve Evan Rachel Wood'un arasından sıyrılan Samantha Barks, rolü almayı başarmış. Amanda Seyfried ise Cosette rolü için Emma Watson, Shailene Woodley, Miranda Cosgrove, Emily Marie Palmer, Lili Reinhart ve Portia Doubleday'la mücadele etti.
"En iyi film" dalında Oscar'a aday olan filmin güçlü rakipleri karşısında ne yapacağı merak konusu. Ama unutulmamalı ki; müzikaller Akademi'ye her zaman sempatik gelmiştir. Bu nedenle Les Miserables, yabana atılmaması gereken bir aday. Oyuncu kadrosunda Hugh Jackman, Anne Hathaway ve Amanda Seyfried gibi önceden müzikal deneyimi olan isimlerin tercih edilmiş olması, oyuncu seçimlerinin ne kadar iyi yapıldığının bir göstergesi. Film, gerek kitabını sevenler ve gerekse müzikalden hoşlananlar için iyi bir alternatif.

Imdb note : 8                                My note : 7.5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder