Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

26 Ocak 2013 Cumartesi

Argo / Operasyon: Argo (2012)

Director / Yönetmen:

Ben Affleck

Screenplay / Senaryo:

Chris Terrio

Novel / Kitap:

Antonio J. Mendez (from "The Master of Disguise")

Article / Makale:

Joshuah Bearman (from "Escape from Tehran")

Cast / Kadro :

Ben Affleck
Bryan Cranston
                                                             Alan Arkin
                                                             John Goodman
                                                             Victor Garber
                                                             Tate Donovan
                                                             Clea Duvall
                                                             Scoot Mcnairy
                                                             Rory Cochrane
                                                             Christopher Denham
                                                             Kerry Bishe
                                                             Kyle Chandler
                                                             Chris Messina
                                                             Zeljko Ivanek
                                                             Titus Welliver
                                                             Keith Szarabajka
                                                             Bob Gunton
                                                             Richard Kind
                                                             Richard Dillane
                                                             Omid Abtahi
                                                             Page Leong
                                                             Farshad Farahat
                                                             Sheila Vand
                                                             Taylor Schilling

Subject / Konu:

Yıl 1979. Artık Şah yönetimine katlanamayacak hale gelen İran halkı, Şah'ı devirir. Sürgündeki Ayetullah Humeyni, ülkeye geri döner ve gücü eline alır. Şah, Amerika'ya sığınır. Ayaklanan halk, Amerika'ya sığınan Şah'ın kendilerine verilmesi için Amerikan büyükelçiliğinin önünde gösteri düzenler. Bahçe kapısını aşmayı başaran öfkeli kalabalık, büyükelçiliği basar. Elçilikte çalışanlar bütün evrakları yakmaya başlar. Arka kapıdan kaçmayı başaran 6 memur, Kanada büyükelçisinin evine sığınır.
Olaydan 69 gün sonra. 60'tan fazla Amerikan vatandaşı rehin tutulmaya devam etmektedir. CIA yetkilileri, İranlıların henüz farkına varmadığı, gizlenen 6 memuru İran'dan kaçırmak için harekete geçerler. Toplantıda yetkililer nasıl bir yol haritası çizeceklerini belirleyemezler.
Televizyonda "Maymunlar Cehennemi" adlı filmi gören ajan Tony Mendez'in aklına Kanadalı bir film ekibiymiş gibi Tahran'a gidip memurları kurtarmak gelir. Tony'nin fikri kabul edilir. Tony, Hollywood'a gider. İlk iş olarak bir yönetmenle anlaşıp ondan fikir alan Tony, bir film şirketi kurar. Sahte filmleri için yapımcı da bulmayı başarırlar. Senaryo olarak Argo adında bir bilmkurgu macera filminin senaryosunu seçerler. Yapımcı Lester Siegel aracılığıyla basın da yankı uyandırmayı sağlarlar.
Tony, İstanbul'a gelir. Vize işlemlerini İran Konsolosluğu'ndan halleder ve soluğu Tahran'da alır. Film çekimleri yapabilmek için izin başvurusu yapar. Kanada büyükelçisiyle görüşür. Büyükelçi, evdeki yardımcılarının durumdan haberdar olduğunu ve onlara fazla güvenemeyeceklerini, bu yüzden hızlı hareket edilmesi gerektiğini söyler. Tony, film ekibiymiş gibi göstereceği personele sahte pasaportlarını ve kimliklerini verir. Sahte film ekibi, şehirde gezinir.
İran'dan ayrılacakları gün Tony'ye Jack'ten telefon gelir. Tony'ye eylemlerin durduğu, rehineler için askeri operasyon hazırlıklarının yapıldığı ve şayet 6 memuru getirirse 60 rehinenin hayatını tehlikeye sokacakları için planın iptal edildiği bilgisi gelir. Bu durumu kabullenemeyen Tony, Jack'i arar ve planını uygulayıp 6 memuru İran'dan kaçıracağını söyler. Jack, Beyaz Saray'a ulaşıp Tony'nin planının yürüyebilmesi için gerekli yardımı sağlamayı başarır. Ekip, havaalanına varır. İlk kontrolden geçmeyi başarırlar. Fakat son kontrolde, film ekibi olduklarını kanıtlamaya zorlanırlar. Son kontrolü de geçmeyi başarırlar ve İsviçre'ye havalanacak uçağa binerler. Uçağa binen kişilerin, Amerikan büyükelçiliğinin çalışanları olduğu bilgisi İranlı yetkililere gelir. Son ana kadar uçağın kalkışı engellenmeye çalışılır. Ancak tüm çabalara karşın uçağın kalkışı engellenemez.
Tony, başarısından ötürü istihbaratın en yüksek nişanıyla ödüllendirildi. Rehine krizi, 20 Ocak 1981'de bütün rehineler serbest bırakılınca sona erdi. Oscar ödüllü sanatçı John Chambers, CIA tarafından ödüllendirildi. Argo operasyonu 1997 yılında Amerikan hükümetince açıklandı.

Comment / Yorum:

CIA ile Kanada'nın ortak yürüttüğü gizli bir operasyonu konu alan filmin konusu gerçek bir hikayeye dayanıyor. Ben Affleck'in hem başrolünü hemde yönetmenliğini üstlendiği Argo'nun aynı zamanda yapımcılarından da biri. Filmin bir diğer tanıdık yapımcısı ise ünlü aktör ve yönetmen George Clonney. Filmin bazı bölümleri İstanbul'da çekildi. Filmde anlatılan döneme dair gerçek görüntüler de kullanıldı.
Yaklaşık 44.500.000 dolara mal olan film, 181.357.591 dolar hasılat elde etti. 5 dalda aday gösterildiği Altın Küre'den "Drama dalında en iyi film" ve "En iyi yönetmen" ödüllerini kazanarak dönen film, Oscar'a da tam 7 dalda aday gösterildi. İşin tuhaf tarafıysa "En iyi yönetmen" dalında Altın Küre kazanan Ben Affleck'in Oscar'a aday dahi gösterilmemiş olması. Film ayrıca katıldığı çeşitli festivallerde 32 ödül kazanmayı başardı.
Film beklenenden büyük ilgi gördü. 2 önemli Altın Küre ödülünü ve 7 Oscar adaylığını biraz da filmin konusuna bağlamak lazım. Çünkü filmin gerçeğe dayanan hikayesi, bir sinema filminden yola çıkılarak planlanan bir operasyonu konu alıyor. Üstelik operasyon da sahte bir film projesiyle şekilleniyor. Filmin bu yönüyle sempati toplamayı başardığı çok açık.
Oyunculukların genel olarak orta düzeyde olduğu filmde en göze çarpan isim tecrübeli aktör Alan Arkin. Arkin, Altın Küre'de aday olup kazanamadığı "En iyi yardımcı erkek oyuncu" ödülü için Akademi Ödülleri'nde de yarışacak.
Argo, gerçek bir hikayeye dayanması nedeniyle belgesel tadı da vermeyi başaran bir yapım. Sürükleyicilik düzeyi iyi. Sıkılmadan seyredilebilecek bir macera filmi.

Imdb note : 8.1                              My note : 7.5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder