Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

23 Nisan 2015 Perşembe

Theeb (2014)

Director / Yönetmen:
Naji Abu Nowar

Screenplay / Senaryo:
Naji Abu Nowar
Bassel Ghandour

Cast / Kadro:
Jacir Eid Al – Hwietat
Hussein Salameh Al – Sweilhiyeen
Hassan Mutlag Al – Maraiyeh
Jack Fox





Subject / Konu:
Osmanlı toprağı Hicaz’da 1. Dünya Savaşı’nın ateşiyle bir yandan isyan sesleri yükselirken, diğer yandan da yağmacılar çölden geçenleri avlamak için pusuda beklemektedir. Bir İngiliz askerine rehberlik eden ağabeyi Hussein’in peşine takılan küçük Theeb, zorlu bir maceranın tam ortasında kala kalır.
Theeb, Hussein’in peşinden gidince; Hussein, Theeb’in de yanlarında gitmesini şart koşar. İngiliz askerinin yabancı gelen eşyaları Theeb’in ilgisini çeker. Bu ilgi, İngiliz askeri tarafından azarlanmasına ve askerle Hussein arasında tatsızlık çıkmasına neden olur. Ancak tatsızlığı giderirler ve yola devam ederler.
Herşey yoluna girmiş gibi görünürken yağmacılar tarafından pusuya düşürülürler. İngiliz askeri ve Hussein’in arkadaşı öldürülünce, Hussein yağmacılara tek başına ateş etmek zorunda kalır. Birkaçını haklar ve geceyi Theeb’le kayalıklarda korku içinde geçirirler. Yağmacıların saldırısı ve Hussein’in öldürülüşü ile Theeb bir kuyu içinde geceleyerek canını zor kurtarır.
Kuyudan çıkan Theeb, eline geçirdiği silahla geride yaralı şekilde kalan yağmacıların liderini önce öldürmeye yeltenir. Ardından da iyileşmesi için yardımcı olur. Birlikte yola koyulurlar. Yağmacı lideri, İngiliz askerinden ele geçirdiği bazı savaş gereçlerini ve kişisel eşyaları Osmanlı karargahına götürüp teslim eder. Karşılığında parayla ödüllendirilir. Ağabeyinin ölümüne neden olan şeylerin bir avuç para için satılışını gören Theeb karargahın çıkışında ağabeyinin intikamını alır.

Comment / Yorum:
Naji Abu Nowar’ın senaryosunu Bassel Ghandour’la birlikte yazdığı ve yönettiği Theeb, çekimleri Ürdün’de gerçekleştirilen, Birleşik Arap Emirlikleri yapımı, ucu Osmanlı’ya da dokunan bir tarihi macera filmi. Filmde rol alan oyuncular, profesyonel oyuncu değil. Bu riskli tercih, ortaya doğal oyunculuklar çıkarmış. Senaryo, çarpıcı ve gerçekçi. Arka plandaki 1. Dünya Savaşı atmosferi de hikayeyi zenginleştirmiş.
Kurt anlamına gelen Theeb isimli küçük bir çocuğun zorlu çöl ve çatışma ortamında hayatta kalış mücadelesine odaklanan film yönetmeni Naji Abu Nowar’a Venedik Film Festivali’nde “Ufuklar” kategorisinde “En İyi Yönetmen” ödülü, Uluslararası Kahire Film Festivali’nde “En İyi Görüntü ve Sanat Yönetimi” Jüri ödülü başta olmak üzere birkaç önemli ödül kazandırdı.
Theeb, 34. İstanbul Film Festivali’nde de gösterildi ve dikkat çeken filmlerden biri oldu. Film, hayatta kalma mücadelesi yanında bir dönem filmi olduğu ve Osmanlı Devleti’ne de değindiği için geniş bir kitleye hitap edebilecek nitelikte.

Imdb note: 7.9                             My note: 8

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder