Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

25 Nisan 2015 Cumartesi

Mita Tova / The Farewell Party / Veda Partisi (2014)

Director / Yönetmen:
Tal Granit
Sharon Maymon

Screenplay / Senaryo:
Tal Granit
Sharon Maymon

Cast / Kadro:
Ze’ev Revach
Hana Rieber
Aliza Rosen
Levana Finkelstein
Ilana Dar
Raffi Tavor


Subject / Konu:
Elektronik işlerinden iyi anlayan Yehezekel, acılar içinde kıvranan ve bir anda ölmek isteyen arkadaşı için kendisinin dokunarak çalıştırabileceği bir ötenazi makinesi yapar. Huzurevindeki diğer arkadaşlarıyla hasta arkadaşının makineyi çalıştırıp acısız bir şekilde ölmesini sağlarlar. Ancak bu yardım, karısının tepkisini çeker.
Yehezekel’in makinesi diğer yardıma muhtaç hastaların yakınları tarafından da duyulur ve onlar da bu makineden yararlanmak ister. Yehezekel başta hayır dese de, arkadaşlarıyla birlikte ölmek için yardıma muhtaç kişilere makinesiyle yardımcı olur. Ancak arkadaşlarından birinin yaptıkları işten para kazandığını öğrenir. Bu durum, makineyi bir daha kullanmama kararına neden olur. Ancak durumu kötüleşen eşi de makineyi kullanmak istemektedir…

Comment / Yorum:
Tal Granit ve Sharon Maymon’ın senaryosunu birlikte yazıp yönettikleri “Mita Tova / Farewell Party / Veda Partisi”, konusu itibariyle bir drama gibi dursa da, aslında kara komedi öğeleri de içeren bir komedram. Film, senarist ve yönetmen Granit ve Maymon’un ilk uzun metrajlı sinema filmleri. Mita Tova, bir ilk film için oldukça iddialı bir konuya sahip. Ancak naifçe işlenişinden dolayı ortaya başarılı bir iş çıktığı söylenebilir.
İsrail Film Akademisi Ödülleri’ne tam 14 dalda aday gösterilen film, bu ödüllerin 4’ünü kazanabildi. Uluslararası Valladolid Film Festivali’nde “Altın Başak” ve “En İyi Kadın Oyuncu”; Venedik Film Festivali’nde “Halkın Seçimi” ve “Brian” ödüllerini kazandı.
Ötenazi gibi hassas ve tartışılan bir konuyu ağırlıklı olarak komediyle işlemek riskli de olsa, bu anlatım dilinin daha belirgin bir kara komedi ortaya çıkarmak için tercih edildiği söylenebilir. Mita Tova, İsrail sinemasının son yıllardaki seçkin örneklerinden biri ve izlemeye değer bir yapım.

Imdb note: 7.6                             My note: 7.5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder