Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

28 Nisan 2015 Salı

3youn Al Harameyeh / Eyes of a Thief / Hırsızın Gözleri (2014)

Director / Yönetmen:
Najwa Najjar

Screenplay / Senaryo:
Najwa Najjar

Cast / Kadro:
Khaled Abol Naga
Souad Massi
Maisa Abd Elhadi
Walid Abdul Salam
Malak Ermileh
Nisreen Faour
Suhail Haddad
Khaled Hourani
Khaled Masso
Areen Omari
                                                             Iman Oun

Subject / Konu:
Olaylı bir gecede İsrail askerleri tarafından yakalanan su tesisatçısı Tarek, 10 yıl sonra hapisten çıkar. Eşini ve kızı Nur’u bulmak istediğinde eşinin öldüğünü, kızının da götürüldüğünü öğrenir. Kızının yetimhanede olmadığını ve evlatlık olarak verilmiş olabileceği bilgisine ulaşır.
Araştırmalarının onu götürdüğü yerde su tesisatçısı olarak işe başlar. Tarek, kızının çalıştığı yerde çalışan ve patronuyla evlenmeye hazırlanan Lila isimli kadının yanında evlatlık olduğunu farkına varır. Kızının mahallenin çocukları tarafından hırsızlığa teşvik edildiğini görünce, onu engelleyebilmek için arkadaşça yaklaşır.
Kızına annelik yapan Lila’yla yakınlaşan Tarek, patronu Adel’in su kaynaklarının bir kısmını İsrail topraklarına yolladığını tespit eder. Aslında bir keskin nişancı olan Tarek, düğün günü patronu hakkındaki gerçeği herkese anlatır. Kasabadakiler, patronunu lanetler. Tarek, kızı, sevdiği kadın ve oğlu, mutlu bir hayata yelken açarlar.

Comment / Yorum:
Najwa Najjar’ın senaryosunu yazıp yönettiği “3youn Al Harameyeh / Eyes of  a Thief / Hırsızın Gözleri”, yönetmenin 2. uzun metrajlı filmi. Çekimleri Filistin’de gerçekleştirilen film, yaklaşık 5.000.000 dolara mal oldu. Film, Filistin tarafından “Yabancı Dilde En İyi Film” Oscar adayı gösterildi. Ancak son 5’e kalmayı başaramadı.
Filistinli yönetmenin sıkıntının bitmek tükenmek bilmediği topraklarına dair bir hikaye anlatması, elbette başta halkı için önem arz ediyor. Film, mesajını vermeyi başarıyor. Ancak filmin başından tahmin edilebilen klişeler, filmi sıradanlaştırıyor. İyi adam kim, kötü adam kim, esas kız kötü adamla evlenmekten vazgeçip esas oğlanla birlikte olur klişeleri teker teker gerçekleşiyor. Ayrıca filmin tempo sorunu olduğunu da söylemek lazım. Buna karşın böyle bir ortamda sinema üretilebilmesi dahi takdir edilmesi gereken bir detay.

Imdb note: 6.7                             My note: 5.5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder