Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

16 Nisan 2015 Perşembe

The Interview (2014)

Director / Yönetmen:
Seth Rogen
Evan Goldberg

Screenplay / Senaryo:
Dan Sterling

Story / Hikaye:
Seth Rogen
Evan Goldberg
Dan Sterling

Cast / Kadro:
James Franco
Seth Rogen
Lizzy Caplan
Randall Park
                                                                   Diana Bang
                                                                   Timothy Simons
                                                                   Reese Alexander
                                                                   James Yi
                                                                   Paul Bae
                                                                   Geoff Gustafson
                                                                   Dominique Lalonde
                                                                   Amesha Bailey
                                                                   Anders Holm
                                                                   Charles Rahi Chun
                                                                   Don Chow
                                                                   Dan Sterling
                                                                   Eminem
                                                                   Seth Meyers
                                                                   Rob Lowe
                                                                   Bill Maher
                                                                   Joseph Gordon – Levitt

Subject / Konu:
Skylark Tonight yaptığı magazin ağırlıklı haberlerle gündemde olan bir programdır. Programın yapımcısı Aaron, artık ciddi haberlere imza atmak isteyince programın sunucusu Dave, ulaşılması bir hayli güç olan Kuzey Kore lideri Kim Jong – Un’la röportaj yapma fikrini ortaya atar.
Aaron’un görüşme için yaptığı girişim sonuç verir. Bir Kuzey Kore bakanı olan Sook’la röportajın ayrıntılarını konuşmak için Çin’e gider. Aaron’a Dave’in Kuzey Kore sınırları içinde Kim Jong – Un’la 1 saatlik röportaj yapabileceği bilgisi verilir.
CIA, Aaron ve Dave’e dünya için nükleer bir tehdit olan Kim Jong – Un’a suikast düzenlemelerini önerir. Dave yüzünden teklifi kabul etmek zorunda kalırlar. Kim Jong – Un’u gizli bir şekilde zehirlemeleri için bilgilendirilirler.
2 kafadar Kuzey Kore’ye uçarlar. Dave, kısa sürede Kim Jong – Un’la sıkı dost olur. Yanlışlıkla zehirledikleri askerin ölmesi ve ölürken başka bir askeri vurması, Dave’in suikastten vazgeçmesine neden olur. Üstelik Dave, Aaron’un Kim Jong – Un’u zehirleme girişimini de engeller.
Dave, Kim Jong – Un’un çıldırmaya başlamasıyla ülkedeki iyi görünen her şeyin aslında sahte olduğunu farkına varır. Aaron ve yakınlaştığı aslında bir muhalif olan Sook’la canlı yayın sırasında Kim Jong – Un’un halkının sandığı gibi bir tanrı olmadığını göstermeye karar verirler. Dave, Kuzey Kore ve tüm dünyanın izlediği canlı yayında zor sorularla sıkıştırdığı Kim Jong – Un’u duygusal noktalarına dokunarak ağlatır.
Kim Jong – Un, Dave’i silahla vurup gider. 
Çelik yeleği sayesinde kurtulan Dave, Aaron ve Sook’la birlikte Kim Jong – Un’un tankına binip kaçar. Kim Jong – Un, helikopteriyle peşlerine düşer. Dave helikopteri vurup Kim Jong – Un’u öldürür. Sook, ülkesinde oluşacak kaosu engellemek için Aaron’la vedalaşıp geride kalır. Dave ve Aaron, Sook’un kendilerine gösterdiği tünel vasıtasıyla kaçar. Kuzey Kore’de devrim olur.

Comment / Yorum:
Dan Sterling’in senaryosunu yazdığı “The Interview”, Evan Gooldberg ve Seth Rogen’i ikinci kez yönetmenlik koltuğunda buluşturdu. Seth Rogen aynı zamanda James Franco ile birlikte filmin başrolünü de üstlendi. Çekimleri Amerika ve Kanada’da yapılan film yaklaşık 44.000.000 dolara mal oldu. Kısıtlı şekilde gösterime giren film, 6.105.175 dolar hasılat edebildi.
Film, Kuzey Kore lideri Kim Jong – Un’u tiye aldığı için Kuzey Kore’nin  büyük tepkisine neden oldu. İlk kez bir devlet, siber saldırı tehditleri savurdu. Yapımcı şirket Sony saldırıya uğradı. Sony bu büyük tepkilerin üzerine filmi gösterime sokmaktan vazgeçti. Ancak başta Barrack Obama olmak üzere bazı politikacıların ve George Clooney, Sean Penn, Michael Moore gibi Hollywood’un güçlü isimlerinin desteğini alan yapım, gösterime sokuldu ve internet ortamından yayınlandı.
Dave karakteri için ilk düşünülen isim Matt Damon’dı. Ardından Brad Pitt’e teklif götürüldü. Ancak Pitt rolü geri çevirdi. Bunun üzerine Seth Rogen ve James Franco’da karar kılındı. Böylece Rogen ve Franco 6. kez bir araya gelmiş oldu.
The Interview için bir modern zaman diktatör taşlaması demek yanlış olmaz. Keza Kuzey Kore’de u konuda ciddi malzeme veriyor. Ancak Kuzey Kore, Amerikan başkanını tiye alan bir film yapsaydı, acaba Amerika’nın tepkisi nasıl olurdu diye de sormak lazım.

Imdb note: 6.8                             My note: 6

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder