Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

20 Nisan 2015 Pazartesi

Mot Naturen / Out of Nature / Doğada Tek Başına (2014)

Director / Yönetmen:
Ole Giæver
Marte Vold

Screenplay / Senaryo:
Ole Giæver

Cast / Kadro:
Ole Giæver
Rebekka Nystabakk
Marte Magnusdotter Solem
Sivert Giæver Solem
Trond Peter Stamsø Munch




Subject / Konu:
Martin, Cuma günü iş çıkışına doğru hafta sonu için yapacağı doğa yürüyüşünü düşünmeye başlar. Malzeme tedarikinden itibaren düşünceleri zihnini istila etmeye başlar. Eşine dair gelgitleri su yüzüne çıkmaya başlar. Kısa bir süre küçük oğlunu yanına alıp almama kararsızlığı yaşar. Ardından malzemelerini alıp tek başına hafta sonu macerasına başlar.
Martin sadece doğa yolculuğuna değil, aynı zamanda zihninde de yolculuğa çıkar. Kendisiyle baş başa kalınca hayalleri ve fantezileri iç sesi aracılığıyla kuvvetli şekilde can bulmaya başlar. Cinsel dürtüleri komik durumlara düşmesine neden olur. Geceyi geçireceği binada tanıştığı kadınla birlikte olma fırsatını değerlendirmek istese de, kendisini durdurur. Yolculuğunu tamamlayan Martin, bahçede oynayan oğluna eşlik eder.

Comment / Yorum:
Ole Giæver’in senaryosunu yazıp, Marte Vold’la birlikte yönettiği ve aynı zamanda başrolünü de üstlendiği “Mot Naturen / Doğada Tek Başına”, komedi öğeleri de içeren bir doğa filmi. Mot Naturen, Ole Giæver‘in 3. uzun metrajlı, aslen görüntü yönetmeni olan Marte Vold’un ise ilk uzun metrajlı filmi. Norveç yapımı filmin yapım maliyeti ise 8.000.000 Norveç Kronu.
Mot Naturen’de ağırlıklı olarak iç ses anlatımı kullanılmış. Bu tekniğin mizahi dili olan bir doğa filmi için son derece yerinde bir tercih olduğunu söylemek lazım. Yazan, yöneten ve başrolde oynayan Ole Giæver, üç alanda da başarılı performanslara imza atmış. Filmin başarısı, Berlin Film Festivali’nde “Label Europa Cinemas” ödülüyle taçlandırıldı.
Mot Naturen için bir erkek filmi ya da erkeklere daha çok hitap eden bir film demek yanlış olmaz. Filmi salt bir doğa filmi olarak değerlendirmek gerekirse de, Norveç doğasını görebilmek için oldukça keyifli bir alternatif olduğunu söylemek gerek.

Imdb note: 7.3                             My note: 8

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder