Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

19 Nisan 2015 Pazar

The Humbling / Dönüm Noktası (2014)

Director / Yönetmen:
Barry Levinson

Screenplay / Senaryo:
Buck Henry
Michael Zebede

Novel / Kitap:
Philip Roth

Cast / Kadro:
Al Pacino
Greta Gerwig
Nina Arianda
Dylan Baker
Charles Grodin
Dan Hedaya
                                                            Billy Porter
                                                            Kyra Sedgwick
                                                            Dianne Wiest
                                                            Mary Louise Wilson

Subject / Konu:
Çaptan düşme bir aktör olan Simon Axler, oyunu sırasında kendisini sahneden aşağıya atar. Gerçekliklerle oyun sahnesi arasındaki farkı yitirmeye başlamıştır. Sorunlarını farkına varınca bir kliniğe yatar. Klinikte tanıştığı Sybil kendisine kocasını öldürmesini önerir. Klinikten çıktıktan sonra da seanslara internet üzerinden görüntülü konuşmayla dahil olur.
Çocukluğundan hatırladığı Pegeen, kendisini ziyarete gelir. Westcott Üniveritesi’nde öğretmenlik yapan Pegeen çocukken Simon’a aşıktır. Ancak Pegeen artık bir lezbiyendir. Buna karşın Simon’la Pegeen birlikte olmaya başlarlar. Simon, bir kadın tarafından Pegeen'le alakalı rahatsız edilmeye başlar. Simon kendisini rahatsız eden kişinin Pegeen’in lezbiyen birliktelik yaşadığı Luoise olduğunu öğrenir.
Simon, Pegeen’e gitgide bağlanır. Sybil, bir kez daha kocasını öldürmesi için Simon’ın karşısına çıkar. Pegeen’in ameliyatla erkek olan eski kız arkadaşının gelişi ve Pegeen’in ailesinin ilişkilerini öğrenmesi, işlerin tuhaf bir hal almasına neden olur. Simon, Pegeen’i kaybetmemek için oyunculuğa geri dönmeye karar verir. Bu sırada Sybil kocasını öldürür.
Oyunun açılış gecesinde Pegeen, Simon’ı terk eder. Simon oyunda kendini bıçaklar. Şok yaratan Simon, yeniden ilgi uyandırmayı başarır.

Comment / Yorum:
Genellikle büyük aktörlerle çalışan usta yönetmen Barry Levinson, bu geleneğini bozmayıp Al Pacino’yla çalıştığı “The Humbling / Dönüm Noktası” ile çaptan düşmeye başlayan yaşlı bir aktörün kendisine çocukluktan aşk besleyen genç bir kadınla yaşadığı ilişkiyle hareketlenen yaşamına değiniyor. Filmin senaryosu Philip Roth’un aynı isimli kitabından Buck Henry ve Michael Zebede tarafından uyarlandı.
Filmin çekimleri 20 günlük bir süre zarfında New York’ta yapıldı. Al Pacino’ya filmin başrolünde 2012 yapımı “Frances Ha” ile ses getiren Greta Gerwig eşlik etti. Ayrıca filmin oyuncu kadrosunda Dianne Wiest gibi bir Hollywood emektarı da rol aldı. Filmin özellikle başlangıç bölümü tuhaf şekilde 2014 yapımı “Birdman / Atmaca” ile oldukça benziyor. Ancak hikaye devamında farklı noktalara gidiyor. Zaman zaman tempoda düşüşler olsa da, senaryo keyifli. Film için komedi yönü ağır basan bir drama demek yanlış olmaz. Oyunculuk performansları gayet başarılı. Film, sadece oyunculuk performansları için bile seyredilebilir.

Imdb note: 5.8                             My note: 6.5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder