Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

24 Nisan 2015 Cuma

Melbourne (2014)

Director / Yönetmen:
Nima Javidi

Screenplay / Senaryo:
Nima Javidi

Cast / Kadro:
Peyman Moaadi
Negar Javaherian
Roshanak Gerami
Mani Haghighi
Vida Javan
Elham Korda
Alireza Ostadi
Shirin Yazdanbakhsh


Subject / Konu:
Genç bir evli çift olan Amir ve Sara, İran’da son saatlerini geçirmektedir. Kirada oturdukları evle ilgili son detayları halledip öğrenim görecekleri Melbourne’e uçacaklardır. Sabah saatlerinde yan dairedeki bakıcı, küçük bir işi çıktığını söyleyip komşularının bebeğini Sara’ya bırakır. Bir yandan toparlanan çift, bir yandan da neşe içerisinde evde son fotoğraflarını çekerler.
Son kalan eşyaları eskiciye verip evin anahtarlarını ev sahibine teslim etmeden önce Amir, yatak odasındaki bebeğin nefes almadığını farkına varır. Bebeğin ölmüş olduğunu anlarlar ve bakıcının bebeği ölü halde kendilerine bırakıp kaçtığını düşünürler. Ancak Amir gün içerisinde çektikleri fotoğraflara bakınca bebeğin kendi evlerinde öldüğünü farkına varır.
Bebeğin nasıl öldüğünü araştıran Amir, Sara’nın bebeği yüzüstü yatırmasından ya da kendisinin sıkça içtiği sigaranın dumanından dolayı bu acı olayın gerçekleşmiş olabileceğini farkına varır. Bebeğini almaya gelen komşusunu yalan söyleyip oyalar. Aynı şeyi geç de olsa geri gelen bakıcıya da yapar. Komşusunun problem yaşayıp gitmek zorunda kaldığını ve bakıcının da komşusunun ardından gitmek zorunda olduğunu öğrenen Amir ve Sara, acı ve pişmanlık içersinde bebeği diğer komşularına bırakıp havaalanına doğru yola koyulurlar.

Comment / Yorum:
İranlı senarist ve yönetmen Nima Javidi’nin ilk uzun metrajlı filmi Melbourne, neredeyse tamamı iç mekanda geçen, keyifli başlayıp hüzne doğru yol alan bir drama. Film, kapalı mekanda geçmesine karşın sürükleyici. Zaman zaman bir tiyatro oyunu tadı da veriyor. Evli ve mutlu bir çiftin film boyunca fiziksel olarak uzak görünmelerinin nedeni ise İran’daki yasal kısıtlamalar. Bu kısıtlamalar, oyuncuların birbirlerine sarılmasını dahi engelliyor.
Sinemaseverlerin, çok ses getiren ve Berlin Film Festivali’nde Altın Ayı’yı kucaklayan 2011 yapımı “Jodaeiye Nader az Simin / A Separation / Bir Ayrılık” adlı filmden hatırlayacakları Peyman Moaadi ve Negar Javaherian, başarılı bir çift olmuşlar. Filmin bazı sahnelerinde gerçek bebek kullanılırken, bazı sahnelerinde ise maket bebek kullanılmış.
Melbourne, Venedik Film Festivali’nin “Eleştirmenler Haftası” açılış filmi oldu. Film, Uluslararası Kahire Film Festivali’nde “En İyi Film” kategorisinde Altın Piramit ödülü, Stockholm Film Festivali’nde “En İyi Senaryo” ve “En İyi Müzik”, Asya – Pasifik Ekran Ödülleri’nde “En İyi Senaryo” ödülleri kazandı.
Filmin alameti farikası birçok hissi ustaca harmanlamayı başaran senaryosu. Melbourne için sürekli başarılı filmler görmeye alışkın olduğumuz İran sinemasının elit örneklerinden biri diyebiliriz.

Imdb note: 6.7                             My note: 7.5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder