Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

8 Mayıs 2014 Perşembe

The Secret Life of Walter Mitty / Walter Mitty’nin Gizli Yaşamı (2013)

Director / Yönetmen:
Ben Stiller

Screenplay / Senaryo:
Steven Conrad

Short Story / Kısa Hikaye:
James Thurber

Cast / Kadro:
Ben Stiller
Kristen Wiig
Shirley Maclaine
Adam Scott
Kathryn Hahn
Patton Oswalt
Adrian Martinez
                                                            Olafur Darri Olafsson
                                                            Sean Penn

Subject / Konu:
Walter, yeni katıldığı partner bulma sitesinde kendisiyle aynı şirkette çalışan ve hoşlandığı Cheryl ile etkileşime geçmeyi başaramaz. Walter, sürekli hayallere dalmaktadır.
İşe gittiğinde şirketin devredildiğini öğrenir. Dönüştürmeden sorumlu müdür Ted, tuhaf bulduğu Walter’la uğraşır. Derginin yayınının durdurulduğu ama son sayısının çıkarılacağı açıklanır.
Dergi için bir negatifi bulması gereken Walter, yıllardır birlikte çalıştığı ama hiç yüzyüze görüşmediği Sean O’Connell’ı aramaya koyulur ve bu sayede kendisine yardımcı olan Cheryl ile iletişim kurmayı da başarır.
Walter, kız kardeşiyle birlikte annesine bir villa kiralar.
Sean’un Grönland’ta olduğuna dair bir ipucu bulan Walter, Grönland’a uçar. Tehlikeli bir yolculuğun ardından Sean’un bulunduğu gemiye ulaşır. Ancak Sean’un gemiden 4 saat önce kılavuz gemisiyle alındığını ve İzlanda’ya götürüldüğünü öğrenir. Sean’un gemideki bir notundan ertesi gün İzlanda’daki bir yanardağda çekim yapacağını öğrenir. Walter, gemi İzlanda’ya vardığında bir bisiklete atlayıp yola koyulur. Yine hayale daldığı bir anda bisikletten düşer ve bisiklet kullanılamaz hale gelir. Yola koşarak ve daha sonra da çantasındaki oyuncakla takas ettiği bir kaykayla devam eder. Yanardağa ulaşmak üzereyken yanardağ lav püskürmeye başlar ve Walter, Sean’u yakalamayı başaramaz.
Şirkete negatifi bulamadan geri dönen Walter işten kovulur. Cheryl’in de işten kovulduğunu öğrenir. Cheryl’i görmek için evine gittiğinde evde bir erkek olduğunu görür ve onunla görüşmeden geri döner.
Annesinin evine geldiğinde Sean’un kendisini ziyaret etmek için uğradığını ve şimdi de Afganistan’da Himalayalarda olduğunu öğrenir. Annesi Walter’a Sean’un işini devam ettirecek tek ortağının kendisi olduğunu ve işe devam etmesini söyler. Sırt çantasını alan Walter, yola koyulur. Himalayalara tırmanır ve Sean’u bulur. Sean, görüntülenmesi çok zor olan kar leoparını görüntülemek için beklemektedir. Walter, aradığı negatifin Sean’un kendisine gönderdiği cüzdanın içinde olduğunu öğrenir. Ancak Walter, cüzdanın içine bakmayı akıl etmediği gibi cüzdanı da çöpe atmıştır. Anı yaşamanın tadını önemseyen Sean, kar leoparını görür ve izler ama resmini çekmez.
Walter eve geri döndüğünde annesi çöpten alıp sakladığı cüzdanını geri verir. Cüzdanının içinde negatifi bulan Walter, derginin basılmasına 2 gün kala hiç incelemediği negatifi Ted’e ders vererek teslim edip gider.
İş sonlandırma belgesini alan Walter, Cheryl’le karşılaşır. Evine gittiği gün gördüğü adamın Cheryl’in kocası olmadığını öğrenir. Birlikte yürürlerken derginin son sayısının kapağını yani Walter’ın Ted’e teslim ettiği Sean’un negatifini görmek için gazeteciye giderler. Sean’un çektiği ve dergiye kapak olan resim, derginin çalışanlarının emeğine saygı olarak çekilmiş  Walter’un bir resmidir.

Comment / Yorum:
Steven Conrad’ın James Thurber’ın kısa hikayesinden yola çıkarak senaryosunu yazdığı “The Secret Life of Walter Mitty / Walter Mitty’nin Gizli Yaşamı”, aynı zamanda filmin başrolünü de üstlenen Ben Stiller tarafından yönetilir. Filmde diğer önemli rollerde Kristen Wiig, Shirley Maclaine ve Sean Penn’i izliyoruz.
Efsane isimler Ron Howard ve Steven Spielberg’in de yapımcıları arasında olduğu film, yaklaşık 90.000.000 dolara mal oldu. 6 Nisan 2014 itibariyle sadece Amerika genelinde 58.229.120 dolar hasılat elde etti.
Filmin ana karakteri Walter Mitty için Jim Carrey, Owen Wilson, Mike Myers, Sacha Baron Cohen ve Will Ferrell gibi aktörlerin isimleri geçse de rol, kariyerinin büyük bölümünü çok seyirci çeken ve fakat niteliksiz komedilerde heba eden Ben Stiller’a gitti.
Filmde 1936 – 2007 yılları arasında yayın yapan efsane foto – dergi Life’a saygı duruşunda bulunuluyor. Ayrıca 2008 yapımı “The Curious Case of Benjamin Buton / Benjamin Button’ın Tuhaf Hikayesi” filmine de göndermeler yapılmakta.
Filmin en çarpıcı tarafı, hayaller dünyasında yaşayan Walter’ın hayatını yaşamaya başlayınca hayallerin yok olmaya başlaması. Filmin müthiş bir görsel kalitesi var. Sadece Grönland çekimlerini görmek için dahi seyredilebilir. Ben Stiller’a antipatiniz dahi olsa The Secret Life of Walter Mitty, muhtemelen beğeneceğiniz bir film olacaktır.

Imdb note: 7.4                           My note: 7

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder