Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

27 Nisan 2014 Pazar

Nebraska (2013)

Director / Yönetmen:
Alexander Payne

Screenplay / Senaryo:
Bob Nelson

Cast / Kadro:
Bruce Dern
Will Forte
June Squibb
Stacy Keach
Bob Odenkirk
Mary Louise Wilson
Rance Howard
Tim Driscoll
Devin Ratray
Angela Mcewan
                                                          Glendora Stitt
                                                          Elizabeth Moore
                                                          Kevin Kunkel
                                                          Dennis Mccoig
                                                          Ronald Vosta
                                                          Missy Doty
                                                          John Reynolds
                                                          Jeffrey Yosten
                                                          Neal Freudenburg
                                                          Eula Freudenburg
                                                          Ray Stevens
                                                          Lois Nemec
                                                          Francisco Mendez
                                                          Jose Munoz
                                                          Catherine Rae Schutz
                                                          Bob Nelson

Subject / Konu:
Yaşlı Woody, bir dergiden kazandığını sandığı 1.000.000 doları alabilmek için Nebraska’ya doğru yürürken polis tarafından bulunup merkeze götürülür. David, babasını merkezden alıp eve götürür.
Woody, Nebraska’ya gidip parasını almayı kafasına koyduğu için ailesini deli etmeye başlar. Annesi Kate ve ağabeyi Ross, Woody’yi huzurevine yatırmanın vaktinin geldiğini düşünseler de David onlara karşı çıkar. Babasının inadından vazgeçmediğini gören David, onu Nebraska’ya götürmeye karar verir.
Woody, içki içip yere düşer ve başından yaralanır. Hastanede birkaç gün kalması gerektiği için David, Nebraska’ya gitmekten vazgeçer. Haftasonunu geçirmek üzere Woody’nin yıllardır görüşmediği ve aile bağlarının koptuğu ağabeyi Ray’in kasabadaki evine giderler.
Woody, kasabada ağzını tutamayıp eski dostlarına 1.000.000 dolar kazandığını söyleyince herkesin dikkatini üzerine çeker.
Çok geçmeden Kate ve Ross’ta kasabaya gelirler. Kasabadakiler başta Ed olmak üzere Woody’den para koparabilmek umuduyla eski defterleri açmaya başlarlar. Baskılardan sıkılan Kate, ailesiyle beraber akrabalarının yanından ayrılmaya karar verir. Yeğenleri Woody’deki kağıdı çalıp kaçarlar ve Woody’ye ikramiye çıkmadığını anlarlar. Woody’nin ısrarı üzerine David’le kağıdı aramaya çıkarlar. Kağıdı barda kendileriyle alay eden Ed’in elinde bulurlar. David, Ed’i babasıyla alay ettiği için yumruklar. Kendini iyi hissetmeyen Woody, elindeki kağıda para çıkmadığını kabul eder. David, Woody’yi hastaneye yatırır. Kate ve Ross geri dönerler. Woody, ikramiyeyi tahsil etme umuduyla hastaneden kaçınca David onu bulur ve ikramiye tahsili için giderler. Woody’nin ikramiye kazanmadığı anlaşılır ve hediye şapkalarını alıp dönüş yoluna koyulurlar. David, babasının almayı çok istediği kamyoneti ve kompresörü satın alır. Kasabadan geçerlerken kamyoneti Woody kullanır ve bütün kasaba onun geçişini şaşkınlıkla seyreder.

Comment /Yorum:
Alexander Payne imzalı Nebraska, aile ve yol hikayesi olmakla beraber bünyesinde komedi öğeleri de barındıran bir yapım. Siyah – beyaz çekilen Nebraska, gösterişten uzak ve naif yapısıyla  gönülleri kazanan dinlendirici bir yapım oldu.
Yönetmen Alexander Payne için bazı ilkleri bünyesinde barındıran Nebraska, yönetmenin ilk uzun metrajlı siyah – beyaz filmi. Film ayrıca Payne’in senaryosunu yazmayıp yönettiği ilk film olma özelliğini taşıyor. Filmin senaryosu, ilk uzun metrajlı senaryosunu yazan Bob Nelson’a ait.
Yaklaşık 13 milyon dolara mal olan film, 28 Şubat 2014 itibariyle Amerika genelinde 17.118.747 dolar hasılat elde etti.
Woody rolü için Jack Nicholson, Gene Hackman, Robert Duvall ve Robert Forster gibi isimlerin adı geçse de rol Bruce Dern’e gitti. David rolü için Bryan Cranston oyuncu seçmelerine katıldı. Ancak yönetmen Alexander Payne, Cranston’ı role uygun bulmadı. Casey Affleck, Matthew Modine ve Paul Rudd gibi isimlerin rol için adı geçse de Will Forte’de karar kılındı.
Nebraska her ne kadar eli boş dönmüş olsa da 6 dalda Oscar’a aday gösterilmesiyle şaşırttı. Bu minimal aile ve yol hikayesi, birçok güçlü rakibinden daha fazla Oscar adaylığı elde etmeyi başardı.
Gerçekçi ve abartıdan uzak oyunculuğu Bruce Dern’e “En İyi Erkek Oyuncu” dalında Oscar adaylığı getirdi. Dern böylece 1979 yılında “Coming Home / Eve Dönüş” filmiyle “En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu” dalında Oscar’a aday gösterilmesinden tam 35 yıl sonra tekrar Oscar’a aday gösterilmiş oldu.
Aynı şeyleri 85 yaşında “En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu” dalında Oscar’a aday gösterilip dikkatleri üzerine çeken June Squibb için söylemekse mümkün değil. Squibb sempatik ve fakat abartılı bir karakter yaratmış. Bu da karakterin karikatürize olmasına neden olmuş.
Filmin görüntü kalitesi gayet iyi. Görüntü kalitesi yüksek siyah – beyaz yol filmlerinin seyrinin çoğu zaman ayrı bir keyif olduğu unutulmaması gereken bir detay.

Imdb note: 7.8                           My note: 6

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder