Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

30 Mayıs 2014 Cuma

The Book Thief / Kitap Hırsızı (2013)

Director / Yönetmen:
Brian Percival

Screenplay / Senaryo:
Michael Petroni

Novel / Kitap:
Markus Zusak (from “The Book Thief”)

Cast / Kadro:
Geoffrey Rush
Emily Watson
Sophie Nelisse
Ben Schnetzer
Nico Liersch
Sandra Nedeleff
Heike Makatasch
                                                             Kirsten Block
                                                             Oliver Stokowski
                                                             Rainer Bock
                                                             Barbara Auer
                                                             Matthias Matschke
                                                             Julian Lehmann
                                                             Gotthard Lange
                                                             Rainer Reiners
                                                             Ludger Bökelmann
                                                             Paul Schaefer
                                                             Nozomi Linus Kaisar
                                                             Robert Beyer
                                                             Hildegard Schroedter
                                                             Levin Liam
                                                             Rafael Gareisen
                                                             Carl Heinz Choynski
                                                             Carina N. Wiese
                                                             Sebastian Hülk
                                                             Beata Lehmann
                                                             Joachim Paul Assböck
                                                             Laina Schwarz
                                                             Marie Burchard
                                                             Georg Tryphon
                                                             Martin Ontrop
                                                             Jan Andres
                                                             Stephanie Stremler

Subject / Konu:
Almanya, Şubat 1938. Anneleri tarafından evlatlık verilmek üzere bir aileye götürülen 2 kardeşten küçük olanı yolda ölür. Liesel, ölen kardeşi gömülürken gömenlerden birinin düşürdüğü kitabı çalar. Liesel, yeni ailesine teslim edilir.
Jesse Owens’a özendiği için koşmaya meraklı olan Rudy, mahallelerine yeni taşınan Liesel’i okula götürür. Liesel’in okuldaki ilk günü okuma yazma bilmediğinden ismini tahtaya yazmadığı için aptal muamelesi görmesiyle ve bir çocukla kavga etmesiyle başlar.
Okumayı öğrenmeye başlayan Liesel, ilk kitabını okuyup bitirir. Üvey annesi Rosa sert, üvey babası Hans ise iyi huyludur. Üvey babası Hans, Liesel için mahzende duvara bir sözlük hazırlar.
Nazi yönetimi, kitapları zararlı gördüğü için meydanlarda toplu şekilde yakar. Liesel, yakma işleminin yapıldığı gece henüz yanmamış kitaplardan birini alır.
Zamanında Hans’ın hayatını kurtarmak için kendisini feda eden Yahudi arkadaşının oğlu Max, yaralı halde Nazi zulmünden kaçıp Hans’ın evine sığınır. Hans’ın elinden bir an olsun düşürmediği kitap, Liesel’in dikkatini çeker.
Çamaşırları götürdüğü valinin evinde Liesel’i daha önce meydanda kitap alırken gören valinin karısı Ilsa, ona zengin kütüphanelerini gösterir ve istediği zaman ziyarete gelebileceğini söyler. Vali tarafından yakalanıp gönderilene kadar Liesel birkaç kitap okur ve kelime dağarcığını geliştirir.
Bodrum katta yatmaya başlayan Max, hastalanır. Max’e kitap okuyan Liesel, okuduğu kitaplar bittikçe valinin evine gizlice girip kitap aşırır ve o kitabı okumaya başlar. Okuduğu kitap bitince kitabı geri götürüp başka kitap alır. Liesel’i takip edip ne yaptığını öğrenen Rudy, ona “Kitap Hırsızı” adını takar ve Max’i evlerinde saklamalarını da sır olarak tutacağına söz verir.
İyileşen Max, Liesel, Hans ve Rosa’ya daha fazla riske sokmamak için yanlarından ayrılmaya karar verir. Max’e çok alışan Liesel büyük üzüntüye boğulur.
Koşu müsabakalarında 1. olan Rudy, özel askeri eğitim için seçilir. Celpname gelen Hans, savaşta olan Nazi ordusuna çağrılır ve gitmek zorunda kalır. Bir süre sonra Hans eve geri döner.
Geceyarısı bombardımanı evleri yakıp yıkar. Enkazdan sağ çıkartılan Liesel, Hans ve Rosa’nın öldüğünü görür. Can vermek üzere olan Rudy ise kendisini sevdiğini söylerken ölür.
Vali ve Ilsa, yıkılan evlere bakmak için geldiklerinde Ilsa, Liesel’i bulur.
2 sene sonra yıllar 1945’i gösterirken Amerikan askerleri Almanya’yı işgal eder. Max, terzide çalışan Liesel’i gelip bulur. Max ve Liesel ömür boyu arkadaşlıklarını devam ettirirler. Liesel bir yazar olup hikayeler yazar. 3 çocuğu ve torunları olur. Uzun bir ömür yaşadıktan sonra 90 yaşında hayata gözlerini yumar.

Comment / Yorum:
Genelde televizyona işler yapan yönetmen Brian Percival’in 2. uzun metrajlı sinema filmi olan “The Book Thief / Kitap Hırsızı”, Markus Zusak’ın aynı adlı romanından genelde fantastik senaryolara imza atan senarist Michael Petroni tarafından yazıldı. Film, dünya genelinde 76.586.316 dolar hasılat elde etti.
2. Dünya Savaşı sırasında kimliklerini gizleyerek Nazi zulmünden korunmaya çalışan insanların hikayesini anlatan The Book Thief, defalarca karşılaştığımız ve karşılaşmaya devam ettiğimiz benzer temalı filmlerle ortak noktalar taşımasına karşın duyguları istismar etmemeye çalışması, naif ve neşeli ve bizzat Azrail’in dilinden anlatımıyla fark yaratmayı başarmış bir yapım. 
Elbette burada anlatıcı Roger Allam’ı saygıyla anmak gerek. Zira Allam, etkileyici anlatımıyla filmin farklı bir havaya bürünmesinde önemli rol oynamış.
Oyunculuklar da filmin başarılı taraflarından. Çocuk oyuncular üzerinden anlatılan hikayede  başrolü üstlenen Sophie Nelisse ve ona eşlik eden Nico Liersch, oldukça doğal ve başarılı bir performans sergilemişler. Film, özellikle Sophie Nelisse için önemli bir basamak olacağa benziyor. Hollywood’un emektar isimleri Geoffrey Rush ve Emily Watson’da usta oyunculuklarıyla filmin ağır topları konumundalar.
Filmde Adolf Hitler’e ve efsane atlet Jesse Owens’a ait görseller kullanıldı.
Filmin otoriteler tarafından en çok takdir edilen tarafıysa John Williams imzalı müzikler oldu. Bu oldukça başarılı müzikler, ödül kazanamamış olsa da “En İyi Müzik” dalında Oscar, Bafta ve Altın Küre’ye aday gösterildi.
The Book Thief, konu itibariyle özgünlük arz etmemekle beraber neşe ve hüznün dozajında kullanıldığı başarılı bir 2. Dünya Savaşı filmi. Özellikle türün meraklılarının ilgisini çekecektir.

Imdb note: 7.6                           My note: 7.5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder