Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

11 Haziran 2014 Çarşamba

Safety Not Guaranteed / Zaman Yolcuları (2012)

Director / Yönetmen:
Colin Trevorrow

Screenplay / Senaryo:
Derek Connolly

Cast / Kadro:
Aubrey Plaza
Mark Duplass
Jake Johnson
Karan Soni
Jenica Bergere
Kristen Bell
Jeff Garlin
Mary Lynn Rajskub
Lauren Carlos
Basil Haris
                                                            David Schultz
                                                            William Hall Jr.
                                                            Alice Hung
                                                            Keli Schurman Darby
                                                            Hassan Cristos Messiah
                                                            Lynn Shelton
                                                            Peter Anthonhy Jacobs
                                                            Eli Borozan
                                                            Tom Ricciardelli
                                                            Tony Doupe
                                                            Xola Malik
                                                            Grace Arends
                                                            Kimberly Durham
                                                            Scott Swan

Subject / Konu:
Darius, bir dergide stajyer olarak çalışmaktadır. Toplantıda geçmişe yolculuk yapmak için yanında gelecek birini arayan adamın verdiği ilan ilgilerini çeker. İlanı veren adamla görüşme yapmaya karar verirler. Darius, bu iş için gönüllü olur. Amiri Jeff ve Hintli bir öğrenci olan stajyer Arnau’yla yola çıkarlar.
Jeff in bu ilanla ilgilenmesinin asıl amacı tekrar irtibata geçtiği gençlik aşkı Liz'i ziyaret etmektir.
İlanı veren kişinin bir süpermarkette çalışan Kenneth Calloway olduğunu öğrenirler. Jeff, ilana başvuran biriymiş gibi Kenneth’le görüşmeye gider. Jeff’ten hazetmeyen Kenneth, onu görüşmeden gönderir. Jeff bunun üzerine Kenneth’le Darius’un görüşmesine karar verir.
Ölen annesini kurtarmak için geçmişe dönmek istediğini söyleyen Darius, dinlendiğini ve izlendiğini düşünen Kenneth’in güvenini kazanmayı başarır. 2001 yılına dönmeyi isteyen Kenneth, Darius’u bir dizi eğitimden geçirir.
Kenneth, gerekli teknolojiyi sağlayabilmek için bir şeyler çalar. Darius’a geçmişe bir sarhoşun neden olduğu trafik kazasında ölen ilk kız arkadaşını kurtarmak için dönmek istediğini anlatır.
Jeff, Liz’le birlikte olur. Ondan kendisiyle birlikte şehre gelmesini ister. Ancal Liz, Jeff’in bu teklifini reddeder. Jeff, bunun üzerine yanına pasif bir genç olan Arnau’yu da alır ve eğlenmeye gider. Arnau’ya ilkmacerasını yaşamasında yardımcı olur.
Darius, Kenneth’e aşık olur. Ancak çok geçmeden Jeff’e Kenneth’in bahsettiği kız arkadaşı Belinda’nın aslında ölmediği bilgisi gelir. Darius, Belinda’yla röportaj yapmaya gider. Belinda’nın aslında hiçbir zaman Kenneth’in kız arkadaşı olmadığını ve Kenneth’in arabayla erkek arkadaşının evine daldığını öğrenir. Kenneth’i takip eden devlet görevlileri, Darius’a Kenneth’in ajan olduğundan şüphelendiklerini söylerler. Kenneth’de Darius’un dergiye haber yapmak için kendisiyle iletişime geçtiğini öğrenir.
Darius, Kenneth zaman makinesini çalıştırırken onun yanına gider ve birlikte zamanda yolculuk ederler. Devlet görevlileri, Jeff ve Arnau’da olanları görür.

Comment / Yorum:
Derek Connolly’nin senaryosunu yazdığı, Colin Trevorrow’un yönettiği 2012 yapımı “Safety Not Guaranteed / Zaman Yolcuları”, yaklaşık 750.000 dolara mal olan bir bağımsız film. Film, 14 Eylül 2012 itibariyle sadece Amerika genelinde 4.007.792 dolar hasılat elde etti. Tür olarak fanrastik romantik – komedi olarak değerlendirilebilecek olan yapım hem senarist Derek Connolly’nin, hem de yönetmen Colin Trevorrow’un ilk uzun metrajlı sinema deneyimleri. İkilinin bir ilk filme göre başarılı bir iş çıkardıkları rahatlıkla söylenebilir.

Düşük bütçeli bir romantik komedi de fantastik hatta bilim – kurgu olarak nitelendirilebilecek öğelerin başarıyla kullanılması, filmin en dikkat çekici tarafı. Film bu yönüyle benzerlerinden ayrışmayı başarıyor. Senaryo yazım aşamasında hikayenin ana karakteri Darius’u aktrist Aubrey Plaza’nın canlandıracağı belli olduğu için rol oyuncuya göre yazılmış. Safety Not Guaranteed, katıldığı festivallerde 15 adaylık alıp bu adaylıklardan 5’ini kazanmayı başardı. Özellikle bağımsız filmlerden hoşlananların ve türün meraklılarının ilgisini çekebilecek bir yapım.

Imdb note: 7.1                           My note: 6.5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder