Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

20 Haziran 2014 Cuma

Tövbe (1982)

Director / Yönetmen:
Orhan Akoy

Screenplay / Senaryo:
Orhan Aksoy

Story / Hikaye:
Aydemir Akbaş

Cast / Kadro:
İbrahim Tatlıses
Oya Aydoğan
Şükriye Atav
Asuman Arsan
Reha Yurdakul
Muharrem Gürses
Oktar Durukan
                                                             Nermin Özses
                                                             Sabahat Işıkçı
                                                             Hikmet Denizci
                                                             Nermin Denizci
                                                             Erol Şen
                                                             Yusuf Çetin
                                                             Seyfettin Karadayı
                                                             Hakkı Kıvanç
                                                             Abdi Algül
                                                             Şehnaz Dilan (Şehnaz Vreskala adıyla)

Subject / Konu:
12 yıl hapis yatan Mehmet tahliye olur. Mehmet, Zeynep’i bir türlü unutamamaktadır.
Tıbbiye 4. sınıf öğrencisi olan Mehmet, sınavlarına hazırlanmaktadır. Annesi, Mehmet’i okutabilmek için gündelikçilik yapmaktadır. Mehmet, duyduğu kahkaha seslerinin yeni taşınan komşularından geldiğini öğrenir. Gözlemeye başladığı komşusu Zeynep’e aşık olur.
Zeynep, oldukça çekingen bir genç olan Mehmet’in kendisine olan ilgisini fark eder. Zeynep’le yakınlaşmaya başlayan Mehmet okulunu ihmal edip sınavlara girmez. Kendisinden hoşlanan sınıf arkadaşı Necla’dan da uzaklaşır.
Uzun süredir ziyaret etmediği hasta yengesini görmeye giden Mehmet, Zeynep’i amcasının evde görünce büyük bir şaşkınlığa uğrar. Bu şaşkınlık, birkaç ay sonra yengesi ölüp amcası Zeynep’le nişanlanınca bir yıkıma dönüşür. Mehmet, Zeynep’in daha önce evlilik yapıp boşanmış olduğunu öğrenir.
Zeynep, Mehmet’in amcasıyla evlenir. Mehmet, aradan geçen zamana karşın Zeynep’e olan aşkını yitirmez. Amcasının oğlu İsmail’in Zeynep aleyhinde söyledikleri üzerine İsmail’le kavgaya tutuşan Mehmet, eline geçirdiği bıçakla kuzenini öldürür. 12 yıla mahkum olur. Hapishanedeki 3. yılında annesinin ölüm haberini alır. Zeynep bir kere bile kendisini ziyarete gelmez.
Cezasını tamamlayıp tahliye olan Mehmet, İstanbul’a döner. Zeynep’in amcası ölmeden önce bütün mal varlığını üzerine geçirdiğini, öldükten sonra da mahalleden ayrıldığını ve paralarını genç erkeklerle harcadığını öğrenir.
Mehmet bir züccaciyecide çalışmaya başlar. Sürekli Zeynep’i düşünüp dalıp gittiği için kısa sürede işten kovulur. Parası için kaldığı otelden de atılınca sokaklarda yaşamaya başlar. Açlık ve çaresizlik onu köfteciden köfte ekmek çalmaya iter. Bir köşeye çekilip çaldığı ekmeği yerken bir arabadan Zeynep iner. Kendisini tanımaz ve sarhoş zannedip sadaka verir.
Zeynep’in girdiği eve gidince onun genelevde çalışan bir sermaye olduğunu görür. Dostu geneleve gelip Zeynep’i tartaklayınca Mehmet adamla kavgaya tutuşur. Adamı dövüp dışarı atsa da adam arkasından gelip Mehmet’i birkaç kez bıçaklar. Mehmet genelev kapısı önünde ölür. Cesedi Zeynep tarafından sokağa attırılır. Sabah cesedi incelemek için gelen doktor Necla’dır.

Comment / Yorum:
Orhan Aksoy’un Aydemir Akbaş’ın hikayesinden senaryolaştırıp yönettiği Tövbe, 1981 yılında çekilir ve 1 Şubat 1982’de vizyona girer. Arabesk müziğin sinemaya yansıması olarak kabul edilen arabesk film sınıfında değerlendirilen film, türün özelliklerine sahip olmakla beraber tipik bir arabesk film değil.
Bol gözyaşlı melodramlardan sıcak aile filmlerine, arabesk filmlerden salt komedilere kadar bir dolu tür de başarılı örnekler vermiş bir yönetmen olan Orhan Aksoy, aslında hak ettiği değeri görememiş ve dönemindeki ünlü yönetmenlerin gölgesinde kalmış bir yönetmendi. Dikkatli incelenirse arabesk filmlerin en iyi örneklerinden bazıları da Aksoy’un imzasını taşımaktaydı. İşte Tövbe’de bu örneklerin en öne gelenlerinden.
Filmin hikayesi beklenildiği üzere İbrahim Tatlıses üzerine kurulu. Tatlıses filmde müzikal performansının yanı sıra oyunculuk performansıyla da göz dolduruyor. Oya Aydoğan, kariyerinin büyük bölümünde oynadığı türden yani oyunculuk performansından ziyade görselliğiyle ön planda olduğu bir rolle karşımıza çıkıyor.
Tövbe, diğer arabesk filmlerin aksine iki aşığın hikayesini işlemeyen tek taraflı bir karşılıksız aşk filmi. Filmde arabesk filmlerin temel amacı olan şarkı tanıtımı ziyadesiyle yapılmış. Bu gibi detaylar filmin kalite düzeyini aşağı çekse de Tövbe, sadece arabesk türdeki filmlerin değil Türk sinema tarihinin tek taraflı aşkı en iyi işleyen filmlerinden biri.

Imdb note: - (Filmin Imdb'de notu bulunmuyor)          My note: 8

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder