Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

13 Haziran 2014 Cuma

How I Live Now / Seninle Yaşıyorum (2013)

Director / Yönetmen:
Kevin Macdonald

Screenplay / Senaryo:
Jeremy Brock
Tony Grisoni
Penelope Skinner

Novel / Kitap:
Meg Rosoff (from “How I Live Now”)

Cast / Kadro:
Saoirse Ronan
George Mackay
Harley Bird
Tom Holland
Danny Mcevoy
                                                            Anna Chancellor
                                                            Jonathan Rugman
                                                            Corey Johnson
                                                            Darren Morfitt
                                                            Stella Gonet
                                                            Des Mcaleer
                                                            Sophie Stanton
                                                            Natasha Jonas
                                                            Nav Sidhu
                                                            Amy Dawson
                                                            Mark Stanley
                                                            Paul Ronan

Subject / Konu:
Kendisine Daisy denmesini isteyen Elizabeth, yaz tatilini geçirmek için biraz da zorunlu olarak Amerika’dan İskoçya’ya gider. Kendisine koyduğu kuralları sürekli zihninde tekrarlayan Daisy, kırsalda yaşayan kuzenlerine oldukça mesafeli yaklaşır. Zaman geçtikçe kuzenlerinin mütevazı ama keyifli yaşamına ortak olmaya başlar.
En başından beri Eddie’ye mesafeli duran Daisy, aralarındaki çekime karşı koyamayacınca kendisini aşkın kollarına bırakır. Daisy’nin yaz aşkına dönüşen tatili, birdenbire yağmaya başlayan küllerle cehenneme dönüşür.
Yağan küllerin bir terörist saldırıdan kaynaklandığını öğrenirler. Olağanüstü hal ilan edilir. Zorbaca davranan askerler, 4 kuzeni birbirlerinden ayırırlar. Daisy, Piper’la birlikte bir eve teslim edilirken Eddie ise Isaac’le beraber askeri kampa gönderilir.
Daisy ve Eddie ayrılırlarken ne pahasına olursa olsun evde tekrar buluşmak üzere sözleşirler. Daisy, Piper’la birlikte teslim edildiği evden kaçar ve yaman bir yolculuğa koyulur. Öldürülen askerlerin arasında Isaac’in cesedini bulur.
Daisy, zor da olsa eve ulaşmayı başarır. Çok geçmeden Eddie’yi de evin yakınlarında yaralı şekilde bulurlar. İşkence görmüş olan ve vücudu yanık izleriyle dolu olan Eddie, konuşmamakta ve kimseyi hatırlamamaktadır. Olağan üstü hal kalkar ve yaşam normale döner. Daisy, Eddie’nin bir gün her şeyi hatırlayabilmesi umuduyla onunla küçük bir çocuğa bakıyormuş gibi ilgilenir.

Comment / Yorum:
Aslında bir belgesel yönetmeni olan ve 2006 yılındaki ilk uzun metrajlı sinema deneyimi “The Last King of Scotland / İskoçya’nın Son Kralı” ile sektöre fırtına gibi bir giriş yapıp adından söz ettirmeyi başaran, ancak sonraki filmleriyle aynı başarıyı tekrarlayamayan Kevin Macdonald’ın yönetmen koltuğunda oturduğu 2013 yapımı “How I Live Now / Seninle Yaşıyorum”, Meg Rosoff’un aynı adlı kitabından Jeremy Brock, Tony Grisoni ve Penelope Skinner tarafından senaryolaştırıldı.
Film çekimlerine 2012 yılının Haziran ayında İngiltere ve Galler’de başlandı. Filmin ana karakteri Daisy’yi çocuk oyunculuktan genç oyunculuğa başarılı şekilde geçiş yapan Saoirse Ronan canlandırdı. Daisy karakterinin filmde vurduğu adamlardan biri Saoirse Ronan’ın gerçek hayattaki babası Paul Ronan’dı.
Vizyona sınırlı şekilde sokulan film, 1 Aralık 2013 itibariyle Amerika genelinde sadece 60.213 dolar hasılat elde edebildi.
Filmi irdelerken akış itibariyle iki bölüme ayırmak da fayda var. Zira filmin ilk 40 dakikası teenage bir kızın yaz aşkı hikayesi gibiyken film, terörist saldırıyla beraber bir savaş – aksiyon filmine evriliyor. How I Live Now, çeşitli aksaklıklarına karşın sıkılmadan seyredilebilecek bir yapım.

Imdb note: 6.5                           My note: 6.5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder