Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

26 Haziran 2014 Perşembe

Ringo Kazım (1967)

Director / Yönetmen:
Türker İnanoğlu

Screenplay / Senaryo:
Safa Önal

Cast / Kadro:
Sadri Alışık
Selma Güneri
Vahi Öz
Hulusi Kentmen
Mualla Sürer
Feridun Çölgeçen
Nevzat Okçugil
Mehmet Ali Akpınar
Necip Tekçe
Aynur Aydan
                                                            Özdemir Akın
                                                            Mustafa Dağhan
                                                            Ahmet Kostarika
                                                            Kudret Şandıra
                                                            Sunay Sun
                                                            Kudret Karadağ
                                                            Çetin Başaran
                                                            Niyazi Vanlı
                                                            Mehmet Büyükgüngör
                                                            Zeki Sezer
                                                            Necdet Tosun

Subject / Konu:
Nurettin, Ringo Kazım adıyla anılmaktadır. Kulağı Kesik lakaplı paragöz Şevkati’nin arabasında şoförlük yapmaktadır.
40 milyonluk elması kaçıran El Seyit, havaalanında Ringo Kazım’ın arabasına biner. Bu kıymetli elmasın peşinde başkaları da vardır. Arabayı takibe koyulurlar. Ringo Kazım, El Seyit’i otele götürür. Ancak El Seyit peşindeki adamlara yakalanmamak için kaçtığından parasını alamaz. Durumu Şevkati’ye anlatsa da söylediklerine inandıramaz. Birlikte otele giderler.
Peşindeki adamlar tarafından bıçaklanan El Seyit, kaçmayı başarıp otele kendisini sormaya gelen Şevkati ve Ringo Kazım’ın arabasına gizlice biner. 2 kafadar otelde bulamadıkları El Seyit’i arabaya geri döndüklerinde ölmek üzere bulurlar. El Seyit elindeki saati Ringo Kazım’a verip Bebek semtindeki Mavi Köşk’te yaşayan Hüsniye’ye götürmesini söyler ve ölür.
Ringo ve Şevkati, cinayetin üzerlerine kalmaması için El Seyit in cesedini denize atarlar. Ancak ceset ne batar ne de akıntıya kapılır. Bunun üzerine iki kafadar cesedi sudan çıkarıp karakola götürürler. Başlarından geçenleri anlatınca hapishaneye gönderilirler. Ancak mahkemede suçsuz olduklarına kanaat getirilince serbest bırakılırlar. Cinayetle ilgili gizli soruşturma yapılmasına karar verilir.
Ringo ve Şevkati, saati Hüsniye’ye vermek için köşke giderler. Köşke pencereden girip kulakları iyi duymayan Hüsniye’yi bulurlar. Hüsniye alamayacağını söylediği saati birkaç gün içersinde Tarabya oteline gelecek olan Hallal’e vermelerini söyler ve 2 kafadara otelde kalmaları için para verir.
2 kafadar otele yerleşir. Elmasın peşindeki adamlar, El Seyit’in ölmeden önce 2 kafadarın yanında olduğunu öğrenince elması bulabilmek için onların peşine düşer. Otelde 2 kafadarın başına türlü maceralar gelir.
Elmasın peşindeki Araplar, Hüsniye’yi konuşturup öldürürler. Onlar da 2 kafadarın peşine düşer. Olaylar iyice karışır. Kendilerine yardım ediyormuş gibi davranan Leyla tarafından oyuna getirilirler ve yakalanırlar.
Leyla, 2 çeteyi birbirine düşürüp saati ele geçirmeye çalışsa da 2 kafadar, Leyla’yı aldatıp soluğu karakolda alırlar. Bütün hikayeyi komisere anlatıp saati teslim ederler. Leyla yaptıklarından pişmanlık duyar. Ringo Kazım, pişmanlığını anladığı Leyla’yı evlenmek üzere nikah dairesine götürür.

Comment / Yorum:
Senaryosu Safa Önal tarafından yazılan Ringo Kazım, Türker İnanoğlu tarafından yönetilir. Film, Acar Film Stüdyolarında hazırlanır. Filmin başrollerini muhteşem uyumlarını defalarca göstermiş olan Sadri Alışık ve Vahi Öz paylaşırlar. Zaten ikilinin filmde canlandırdığı Ringo Kazım ve Kulağı Kesik Şevkati karakterleri dikkatle incelenecek olursa bu karakterlerin Alışık ve Öz’ün efsanevi karakterleri Turist Ömer ve Horoz Nuri’nin bire bir olmasa da oldukça benzer kopyaları oldukları görülecektir.
Filmin yardımcı oyuncuları arasında Selma Güneri, Hulusi Kentmen, Mualla Sürer ve Feridun Çölgeçen gibi önemli isimler var. Ancak Selma Güneri ve Hulusi Kentmen’in hem süre hem de oynadıkları karakterler itibariyle geri planda kaldıkları söylenebilir.
Senaryoda mantıksız gelebilecek zorlamalar var. Filmin başından sonuna kadar elmasın peşinde koşan Leyla’nın elmasa kavuşamayacağını anladıktan sonra ansızın pişman olup Ringo Kazım’a aşık olduğunu farkına varması, senaryodaki zorlamalardan en belirgin olanı.

Filmin mevcut kopyası iyi durumda olmasa da filmin en azından izlenebilir durumda olması, filmi halen izlememiş olanlar için iyi bir fırsat. Filmin eğlence dozajı oldukça yüksek ve sadece Sadri Alışık ile Vahiz Öz ikilisi için dahi izlenebilecek nitelikte.

Imdb note: 7.1                           My note: 5.5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder