Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

23 Haziran 2014 Pazartesi

Grude Match / Hesaplaşma Zamanı (2013)

Director / Yönetmen:
Peter Segal

Screenplay / Senaryo:
Tim Kelleher
Rodney Rotham

Story / Hikaye:
Tim Kelleher

Cast / Kadro:
Sylvester Stallone
Robert Deniro
Kevin Hart
Alan Arkin
Kim Basinger
Jon Bernthall
                                                             Ll Cool J
                                                             Paul Ben Victor
                                                             Todd Truley
                                                             Joey Diaz
                                                             Carrie Lazar
                                                             Don Lake
                                                             Han Sodo
                                                             Anthony Anderson
                                                             Frederick Douglas Plunkett Jr.
                                                             Mykel Shannon Jenkins
                                                             Oscar Gale
                                                             Barry Primus
                                                             Ireland Baldwin
                                                             Kirk W. Johnson
                                                             Jim Lampley
                                                             Mike Tyson
                                                             Evander Holyfield

Subject / Konu:
Yıl 1982, Pittsburgh. Döneminin yenilgisiz 2 efsane boksörü Henry “Razor” Sharp ve Billy “The Kid” Mcdonnen karşı karşıya gelirler. Kid, Razor’ı yener. Rövanş maçında ise Razor, Kid’i 4. raunda nakavt eder ve maçın ardından sürpriz bir kararla emekliliğini açıklar. Razor, mütevazı bir hayat seçip işçi olarak hayatını sürdürür. Hazır değilken maça çıktığını ve o yüzden yenildiğini söyleyen Kid ise reklamlarda ve gösteri dünyasında boy gösterir. Aradan 30 yıl geçmesine karşın rövanş için yanıp tutuşur.
Fırsatçı bir organizatör olan Dante, Razor’a bir video oyununun animasyon yapım aşamasında Kid’le birlikte yer alması için teklifte bulunur. Ancak Kid’i görmemek için evine televizyon dahi almayan Razor, teklife sıcak bakmaz. Ama biriken borçları Razor’un Kid’le karşılaşmamak şartıyla 15.000 dolarlık teklifi kabul etmesine neden olur. Razor’ın kayıtları yapılırken ansızın stüdyoya gelen Kid, Razor’a sataşır. Aralarında ciddi bir kavga çıkar ve stüdyo savaş alanına döner. İkilinin kapışma görüntüleri, stüdyodaki bir eleman tarafından videoya çekilip sanal ortamda paylaşılınca Razor ve Kid kısa sürede tekrar fenomene dönüşürler.
Paranın kokusunu alan Dante, Razor ve Kid’i tekrar bir boks maçında karşılaştırmak ister. Ama Razor teklifi kabul etmez. Kid, Dante’ye Razor’ın kendisine tahammül edememesinin asıl nedeninin yıllar önce kız arkadaşı Sally’yi elinden çalması olduğunu açıklar.
Razor fikrini değiştirip maça çıkmayı kabul edince 30 yıl sonra yapılacak büyük rövanş için hazırlıklar başlar. Sally yıllar sonra Razor’ın karşısına çıkıp dikkatli olmasını ister ve geç kalınmış özrünü diler. Kid ise Sally’den olan hiç ilgilenmediği oğlu B.J. ile karşılaşır. Kid, B.J.’den kendisini çalıştırmasını ister. Razor’ı da eski koçu Louis çalıştırmaya başlar.
Kid torunuyla vakit geçirmeye başlar. Razor ise Sally ile görüşüp kendisine neden ihanet ettiğini öğrenir. Yılların ardından tekrar çıkmaya başlarlar. Sally ile buluştuğunda trafik kazası yapan Razor’ın yıllardır sakladığı sır ortaya çıkar ve tek gözünün görmediği Sally ve Louis tarafından öğrenilir. Razor, ve Louis’in baskıları sonucu maçtan çekilse de Kid’le aralarındaki hesabı kapatmaları gerektiğine karar verir.
Tüm biletler satılır ve 2 efsane, 30 yıl sonra ringde tekrar karşı karşıya gelirler. Razor maça hızlı başlar. Kid karşılık vermekte geç kalmaz. Razor’un tek gözünün kör olduğunu öğrenen Kid, önce bunu avantaja dönüştürmeye çalışsa da sonra düşen Razor’ın kalkıp dövüşe dönmesinde yardımcı olur.Razor’da aynı hamleyi Kid düştüğünde yapar. Dövüş son raunda kadar sürer ve maçı sayıyla Razor kazanır.

Comment / Yorum:
Tim Kelleher’ın hikayesinden yazarın kendisi ve Rodney Rotham tarafından senaryolaştırılan “Grudge Match / Hesaplaşma Zamanı”, gişe başarısı yakalayan ve fakat vasatı aşamayan komedi filmleriyle tanınan yönetmen Peter Segal tarafından yönetildi. Yaklaşık 40.000.000 dolara mal olan film, dünya genelinde 42.307.260 dolar hasılat elde etti.
Sylvester Stallone ve Robert De Niro’nun bir araya getirilmesi bile başlı başına bir sinema olayıyken; eli yüzü düzgün bir senaryo ve parlak bir oyuncu kadrosunun da oluşturulmasıyla ortaya hem kaliteli hem de eğlenceli bir film çıkmış. Daha önce 1997 yapımı “Copland / Güçlüler Bölgesi” filminde bir araya gelen Stallone ve De Niro, Grudge Match’ta ilk kez bir filmde başrolleri paylaşmış oldular. Boksla özdeşleşmiş 2 aktörün boks temalı bir filmde bir araya gelmesi dahi dev bir buluşma olarak değerlendirilmeli. Peter Segal’in bu dev buluşma ile gayet başarılı bir sonuç aldığını söylemek mümkün.
Amerikan komedi dünyasının son dönem yıldızlarından Kevin Hart, 80 yaşına dayanan Oscar’lı usta aktör Alan Arkin, özellikle 80’li yılların seks ikonlarından Kim Basinger, ünlü rap yıldızı Ll Cool J ve son dönem Amerikan dizi sektörünün aranan oyuncularından biri olan Jon Bernthal, filmin diğer dikkat çekici isimleri. Kim Basinger'ın gençlik dönemini kızı Ireland Baldwin canlandırdı. Ayrıca filmin iki boks efsanesi Mike Tyson ve Evander Holyfield’lı sürprizi de görülmeye değer.
Film çekimleri sırasında Stallone’nin 67, De Niro’nun ise 70 yaşında olduğu da bir diğer önemli not. Türk sinemasında bu yaştaki oyunculara koltukta oturan dede rolleri verildiği dikkate alınacak olursa sinemamızın geride kalışını sadece maddiyatla izah edebilmek mümkün değil.
Stallone ile ilgili bir başka detay da 2013 yılında rol aldığı filmlerdeki oyunculuk performanslarından ötürü “En Kötü Erkek Oyuncu” kategorisinde Altın Ahududu’ya aday gösterilmesi. Stallone’nin zaman zaman kariyerine yakışmayacak düzeyde filmlerde rol aldığı su götürmez bir gerçek. Ancak bu durum Stallone’nin Hollywood’un en çok haksızlığa uğrayan aktörlerinden biri olduğu gerçeğini de değiştirmez. Stallone’nin Grudge Match’ta başarılı bir performansa imza attığı, De Niro, Arkin ve Basinger gibi Oscar’lı isimlerle gayet iyi bir iş çıkardığı ortadayken bu yıl ki Altın Ahududu adaylığının adil olmadığını söylemek gerek.
Film, boks temalı olmakla beraber aynı zamanda ciddi bir komedi de. Özellikle Hart, Arkin ve De Niro’nun buna katkıları bir hayli fazla. Filmin komedi yaparken 2 boks efsanesini sömürmediğini de belirtmek gerek.

Imdb note: 6.5                           My note: 7.5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder