Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

28 Mayıs 2014 Çarşamba

Filth / Pislik (2013)

Director / Yönetmen:
Jon S. Baird

Screenplay / Senaryo:
Jon S. Baird

Novel / Kitap:
Irvine Welsh (from “Filth”)

Cast / Kadro:
James Mcavoy
Jamie Bell
Martin Compston
Kate Dickie
Joanne Froggatt
Emun Elliott
Gary Lewis
                                                               Shirley Henderson
                                                               Shauna Macdonald
                                                               Brian Mccardie
                                                               Imogen Poots
                                                               John Sessions
                                                               Eddie Marsan
                                                               Jim Broadbent

Subject / Konu:
20 yaşındaki bir Japon öğrenci, bir grup saldırgan tarafından öldürülür. İşlenen cinayeti sadece bir kişi görür.
Emniyet teşkilatında bir dedektif olan Bruce terfi etmek istemektedir. Ancak terfi için rakipleri bulunmaktadır. Bruce’a göre en ciddi favori kendisidir. Üstüne üstlük rakiplerini sürekli manipüle etmektedir. Bununla da yetinmeyen Bruce, rakiplerinden Dougie’nin karısıyla yasak bir ilişki yaşamakta, Bladesey’in karısına telefon sapıklığı yapmakta ve herkesi birbirine düşürmeye çalışmaktadır.
Herkes Bruce’un eşi Carole ve kızı Stacey ile mutlu ve örnek bir aile olduğunu sansa da Bruce, Carole tarafından terk edilmiştir ve Stacey’yi de görememektedir. Zıvanadan çıkmaya başlayan Bruce, terk edilişinin acısını seks ve uyuşturucu düşkünlüğüyle gidermeye çalışmaktadır. Çocukluğunda ölümüne sebep olduğu kardeşi Davie’de sürekli zihnini kurcalamaya başlar.
Bruce, terfi şansı azaldıkça en güçlü aday olan Amanda ile sürtüşmeleri artar. Dougie, karısının kendisini Bruce’la aldattığını öğrenip intihar eder.
Kontrolünü yitirdiği zamanlarda kadın kılığına girip kendisini Carole zanneden Bruce, Japon öğrencinin öldürülüşünü gören tek kişidir. Cinayeti işleyen saldırganlar, kadın kılığına girip sokağa çıkan Bruce’u yakalarlar. Bruce, kendisine tacizde bulunan katili öldürür. Böylece Bruce’la ilgili bütün gerçekler ortaya çıkmış olur. Rütbesi indirilen Bruce’un terfi başvurusu da reddedilir.
Üniformasını giyen Bruce, çoğu kez istismar ettiği tek arkadaşı Bladesey’ye yapması gerekenleri anlattığı bir video kaydeder. Kasedi ve içkilerini Bladesey’ye gönderen Bruce intihar etmeye hazırlanır…

Comment / Yorum:
1996 yılında sinemaya uyarlanan Trainspotting romanıyla adından oldukça söz ettirmeyi başaran İskoç yazar Irvine Welsh’in aynı adlı romanından 2. uzun metrajlı filmine imza atan yönetmen Jon S. Baird tarafından sinemaya uyarlanan Filth / Pislik, 2013 yapımı bir Britanya filmi. Yaklaşık 5.000.000 dolara mal olan film 10 Kasım 2013 tarihi itibariyle sadece Birleşik Krallık’ta 3.849.986 sterlin hasılat elde etti.
Filmin başrolünde yıldızını her geçen gün biraz daha parlatan James Mcavoy’u seyrediyoruz. Ayrıca filmin oyuncu kadrosunda Jamie Bell, Imogen Poots ve Jim Broadbent gibi popüler Britanyalı oyuncular da yer alıyor.
Film, tanıtımlarda şiddet ve cinsel içerikli olarak lanse edilse de, şiddet ve cinselliğin mizahla harmanlanarak sunulduğunun ve bu anlatım dilinin Bruce karakterinin psikolojik çözümlemesi için yerinde bir dil tercihi olduğunun altını çizmek gerek. 
James Mcavoy’un bu karmaşık karakterin hakkını layıkıyla verdiği söylenebilir. Mcavoy’un kusma sahnesinde dahi gerçekten kusmayı tercih etmesi gibi küçük görünen detaylar, aslında inandırıcılık düzeyini de yukarıya çekiyor.
Sert ve eğlenceli bir başlangıç yapan film, ilerleyen dakikalarında mizahını korumakla beraber psikolojik bir dramaya dönüşüyor. Film oldukça tempolu ve akıcı. Ayrıca filmin sonunda kısa bir animasyon var.
Filth, sert bir film olmasının yanı sıra güçlü mizahıyla da kendisine farklı bir film dedirtmeyi başarıyor.

Imdb note: 7.1                           My note: 7.5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder