Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

18 Mayıs 2014 Pazar

İncili Çavuş (1968)

Yönetmen / Director:
Nişan Hançer

Screenplay / Senaryo:
Sadık Şendil

Cast / Kadro:
İzzet Günay
Mine Mutlu
Sadettin Erbil
Kadir Savun
Hüseyin Baradan
Cenap Aydınoğlu
Suna Pekuysal
Mualla Sürer
Ergun Köknar
Necdet Yakın
                                                                 Mürüvvet Sim
                                                                 Zeki Alpan
                                                                 Arif Eriş
                                                                 Ahmet Kostarika
                                                                 Naci Saraç
                                                                 Kubilay Hakan

Subject / Konu:
Mülayim bir adam olan İncili Çavuş ile hovarda bir kabadayı olan Hızır, tıpatıp birbirlerine benzemektedir. Bu benzerlik, Hızır’ın yaptığı çapkınlıkların İncili Çavuş’a mal edilmesine neden olur.
3 saf ve çulsuz kafadar, taşı toprağı altın diye anıldığı için İstanbul’a gelirler. İncili Çavuş’la karşılaştıklarında yumuşak bir yardım eli bulurlar. Aynı kişi sandıkları Hızır’ın ise sert tavrıyla karşılaşırlar.
Rüstem Paşa’nın kızı Dilruba, görüp aşık olduğu Ali’yi dadısının yanıltması yüzünden İncili Çavuş’un oğlu zanneder. Halbuki Ali, İncili Çavuş’un değil Hızır’ın oğludur.
Hızır’ın çaldığı ve bostancılardan kaçarken 3 kafadara verdiği altınlar, ortalığı karıştırır. Önce İncili Çavuş’un hırsız olduğu zannedilir. Sonra da Rüstem Paşa’nın, kızı Dilruba’yı mutlu edebilmek için İncili Çavuş’un oğluyla evlendirmeye karar vermesiyle hürmetle karşılanır.
Ali, sarpa saran olayları bir ali cengiz oyunuyla çözer. Hızır’ın çaldığı altınlar sahibine verilir. Kadın kılığına girmek zorunda kalıp yakalanan ve idam ettirilecek olan 3 kafadar, kurtarılır ve mükafatlandırılır. Hızır, tövbe edip Paşa’nın hizmetine girer. Suçsuzluğu anlaşılan İncili Çavuş, hem Paşa’nın övgüsünü alır hem de ödüllendirilir. Ali de esas arzusuna kavuşur ve Dilruba’yla evlenmek için Paşa’dan izin alır.

Comment / Yorum:
Türk mizahının önemli karakterlerinden İncili Çavuş, 1968 yılında 2. kez Türk sinemasına uyarlanır. Sadık Şendil’in senaryosunu yazdığı filmin yönetmenliğini Nişan Hançer üstlenir. Filmin görüntü yönetmenliğini Çetin Tunca yapar.
1951 yılındaki ilk çevrimde usta komedyen İsmail Dümbüllü’nün canlandırdığı İncili Çavuş karakterini bu kez Sadettin Erbil canlandırır. Erbil, aynı zamanda Hızır karakterini de oynar. Ana karakterleri canlandırıyormuş gibi görünen İzet Günay ve Mine Mutlu’nun İncili Çavuş ve 3 kafadar karakterlerinin gölgesinde kaldıkları söylenebilir. Filmin yan kadrosunda da oldukça önemli isimler yer alıyor.
Filmin türü Türk sinemasında çok da denenmeyen bir tür olan dönem komedisi. Film, özellikle zayıf senaryosundan ötürü vasatı aşamayan bir yapım olmuş.

Imdb note: - (Filmin Imdb'de notu bulunmuyor)          My note: 4

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder