Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

19 Mayıs 2014 Pazartesi

Broadway Danny Rose (1984)

Director / Yönetmen:
Woody Allen

Screenplay / Senaryo:
Woody Allen

Cast / Kadro:
Woody Allen
Mia Farrow
Nick Apollo Forte
Sandy Baron
Corbett Monica
Jackie Gayle
Morty Gunty
Will Jordan
Howard Storm
Jack Rollins
                                                             Milton Berle
                                                             Craig Vandenburgh
                                                             Herb Reynolds
                                                             Paul Greco
                                                             Frank Renzulli
                                                             Edwin Bordo
                                                             Gina DeAngelis
                                                             Peter Castellotti
                                                             Sandy Richman
                                                             Gerald Schoenfeld
                                                             Olga Barbato
                                                             David Kissell
                                                             Gloria Parker
                                                             Bob Rollins
                                                             Etta Rollins
                                                             Bob Weil
                                                             David Kieserman
                                                             Mark Hardwick
                                                             Alba Ballard
                                                             Maurice Shrog
                                                             Belle Berger
                                                             Herschel Rosen
                                                             Joe Franklin

Subject / Konu:
Bir masada Danny Rose’la ilgili bir sohbet dönmeye başlar. Masadaki adamlar birbirlerine Danny’nin sahne şovlarını anlatıp gülerler. Masadaki adamlardan biri en iyi Danny Rose hikayesinin kendisinde olduğunu söyler ve uzun hikayeyi anlatmaya başlar.
Danny kimsenin önemsemediği şarkıcı Lou’nun bir yıldız olduğuna inanmaktadır. Bu yüzden bir menajerin ötesine geçer ve Lou’nun herşeyiyle ilgilenir. Lou zamanla insanların ilgisini çeker ve büyük gemilerde şarkı söylemeye başlar.
Danny, Lou’nun isteği üzerine yasak aşk yaşadığı Tina’yı Lou’nun sahneye çıkacağı mekana götürmek üzere almaya gider. Ancak Tina’nın evine gittiğinde Tina’yla Lou’nun telefonda kavga edişine şahit olur. Tina’nın Lou’yu izlemeye gitmeyeceğini söyler. Lou, şarkı söylemek için Tina’nın kendisini izlemeye gelmesini şart koştuğu için Danny, Tina’yı takip edip Lou’nun sahne alacağı mekana götürebilmek için dil dökmeye başlar.
Danny, Tina’yı ikna etmeyi başarır. Ancak Tina’ya aşık olan Johnny, Danny’nin Tina’nın yeni sevgilisi olduğunu sanıp intihara kalkışınca ortalık karışır. Johnny’nin mafya olan kardeşleri Joe ve Vito, Danny’yi öldürmek üzere peşine düşerler. Kaçmayı başaran Danny ve Tina, Manhattan’a bir tekneyle giderler.
Tina, Lou’ya başka bir menajer ayarlamaya çalışır. Danny ise peşine düşen Joe ve Vito’dan kaçmaya çalışır. Joe ve Vito, Danny ve Tina’yı yakalar. Danny, kendisinin değil bir arkadaşının Tina’yla ilişkisi olduğunu söyler. Joe ve Vito, arkadaşının kim olduğunu öğrenmek için Danny’yi zorlayınca; Danny, Tina’yla ilişkisi olan kişinin dünyanın en kötü vantralogu Barney Dunn olduğunu söyler.
Bağlarını çözmeyi başaran Tina ve Danny, tutuldukları yerden kaçarlar. Lou’nun sahne alacağı mekana giderler. Danny, sarhoş Lou’yu ayıltıp sahneye çıkarır. Lou, sahne şovunu tamamladıktan sonra Danny’ye artık yeni bir menajerle çalışmak istediğini söyler.
Danny, Barney’nin 2 adam tarafından dövülüp hastanelik edildiğini öğrenince soluğu hastanede alır. Barney’nin hastane masraflarını üstlenmek ister.
Tina, Danny’yi işinden ettiği için vicdan azabı duymaya başlar. Bir süre sonra da Lou’dan ayrılır. Lou’dan sonraki ilişkisi de yürümez. Şükran Günü’nde Danny’nin evine özür dilemek için gider. Ancak Danny, kendisine soğuk davranınca gitmek zorunda kalır. Danny, Tina’nın peşinden gider.

Comment / Yorum:
Woody Allen’ın senaryosunu yazıp, yönetip, başrollerini Mia Farrow ve Nick Apollo Forte’yle oynadığı Broadway Danny Rose, yaklaşık 8.000.000 dolara mal oldu. Film, sadece Amerika genelinde 10.566.714 dolar hasılat elde etti.
Woody Allen, Lou Canova rolünü ilk olarak Sylvester Stallone’ye önerdi. Rol için düşünülen diğer isimler ise Robert De Niro ve Danny Aiello’ydu. Ancak rol, nihayetinde Nick Apollo Forte’ye gitti. Forte her ne kadar fena bir performans sergilemese de Stallone veya De Niro’nun bu rolü üstlenseler, ortaya nasıl bir iş çıkaracakları da merak edilir cinsten. 
Filmin ilk gösterimi Cannes Film Festivali’nde yapıldı. Film, 1979 yapımı “Manhattan” filminden sonra Woody Allen’ın Cannes’da ilk gösterimi yapılan 2. filmi oldu.
“En İyi Yönetmen” ve “En İyi Senaryo” dallarında Oscar’a aday gösterilip ödülü kazanamayı başaramayan film, “En İyi Senaryo” dalında Bafta ve WGA (Writers Guild of America), “Yabancı Dilde En İyi Senaryo” dalında da David di Donatello ödüllerine layık görüldü.
Woody Allen, filmi kendi çektiği filmler arasında favorilerinden biri olarak nitelendirdi. Ancak filmin Allen’ın popüler filmlerinden biri olmadığı söylenebilir. Söz konusu Allen olunca filmin senaryosu ve mizah düzeyi üzerinde fazla durmaya gerek yok. Yani film bu açılardan gayet başarılı. Film, köşede unutulmuş gibi dursa da seyre değer bir komedi.

Imdb note: 7.5                           My note: 7

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder