Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

3 Aralık 2013 Salı

The Outsiders / Sokaktakiler / Dışlanmışlar (1983)


Director / Yönetmen:
Francis Ford Coppola

Screenplay / Senaryo:
Kathleen Knutsen Rowell

Novel / Kitap:
S. E. Hinton (from “The Outsiders / Sokaktakiler”)

Cast / Kadro:
Matt Dillon
Ralph Macchio
C. Thomas Howell
Patrick Swayze
Rob Lowe
Emilio Estevez
                                                        Tom Cruise
                                                        Glenn Withrow
                                                        Diane Lane
                                                        Leif Garrett
                                                        Darren Dalton
                                                        Michelle Meyrink
                                                        Gailard Sartain
                                                        Tom Waits
                                                        William Smith
                                                        Sofia Coppola
                                                        Tom Hillman
                                                        Hugh Walkinshaw
                                                        Susan Eloise Hinton


Subject / Konu:
14 yaşındaki Ponny, yolda yürürken çetesinin kavgalı olduğu çetenin elemanları tarafından kovalanır. Ponny’yi tartaklayıp boynunda bıçakla kesik açan elemanlar, kaçarak giderler.
Ponny, hapisten yeni çıkan Dal, ödlek bir çocuk olan ve düşman çeteden dayak yemiş 16 yaşındaki Johnny ile beraber açık hava sinemasına gider. Dal, diğer çeteden olan Cherry isimli kıza musallat olur. Fakat Cherry, Dal’i tersleyince Dal gider. Cherry, Ponny ile tanışır ve aynı liseye gittiklerini öğrenir.
Annesi ve babası öldüğünden beri ağabeyi Darrel’la iyi geçinemeyen Ponny, dışarıda uyuya kalıp eve geç dönünce Darrel’la tartışır. Darrel kendisine vurunca evden çıkıp arsadaki Johnny’nin yanına gelir. Parka gittiklerinde “Sosyetikler” diye adlandırdıkları düşman çeteden birileri arabayla gelir. Kendilerine ters cevap veren Ponny’yi havuza daldırıp çıkarırlar. Kendisine dayak atan kişiyi karşısında gören Johnny, bıçağını çıkarıp onu öldürür.
Ponny ve Johnny, kendilerine geldiklerinde Dal’in yanına gidip yardım isterler. Dal, Johnny’ye bir silah ve 50 dolar verir. Onlara yanlarına 1 haftalık yiyecek alıp, trene atlayıp söylediği terk edilmiş kiliseye gitmelerini ve sular duruluncaya kadar saklanmalarını tembihler. Ponny ve Johnny kiliseye vardıktan sonra birbirlerinin saçlarını keserler ve Ponny’nin saç rengini oksijenli su ile değiştirirler.
Dal, birkaç gün sonra bir arabayla gelip onları alır. Cherry’nin lehlerinde şahitlik edeceğini ve Sosyetikler’in o gece sarhoş olduklarını söyleyeceğini öğrenirler. Johnny, teslim olmaya karar verince kasabaya dönmek üzere yola çıkarlar. Yolda yanmakta olan bir kilise görürler ve içeride küçük çocukların kaldığını öğrenirler. Ponny, çocukları kurtarmak için yanan kiliseye dalar. Johnny ve Dal’de Ponny’nin arkasından gitmek zorunda kalırlar. Çocukları kurtarırlar. Dal ve Johnny bir süre kiliseden çıkamazlar ve dumandan zehirlenirler. Hastaneye kaldırılırlar. Ponny’nin ağabeyleri Darrel ve Soda, hastaneye gelirler ve onu alıp eve götürürler. Dal ve vücudunda yanıklar olan ve belkemiği kırılan Johnny ise hastanede kalır.
Ponny, Johnny ve Dal’in resimleri gazetede yayınlanır ve bir nevi kahraman olurlar. Ponny, gece kendi çetesi “Yağlılar” ile Sosyetikler’in kavga edeceğini duyar. Sosyetikler’den Randy, Ponny’yle konuşmak ister. Kavganın kimseye bir yarar getirmeyeceğini konuşurlar.
Arkadaşıyla birlikte hastaneye giden Ponny, Johnny’nin perişan durumunu görür ve artık büyük olasılıkla yürüyemeyeceğini öğrenir. Dal ise iyileşmiş gibi görümektedir.
Gece olur ve kavga vakti gelip çatar. Dal’de son anda kavgaya katılır. Kavgayı Yağlılar kazanır. Sosyetikler kaçarak giderler.
Ponny ve Dal, kavganın ardından hastaneye Johnny’yi görmeye giderler. Johnny, kavgaların anlamsız olduğunu söyledikten sonra ölür. Ponny eve döner. Çılgına dönen Dal ise bir marketi soyar. Dal, Darrel’ı arar. Peşinde polislerin olduğunu söyler ve yardım ister. Parkta buluşmak üzere sözleşirler. Dal, karşısına çıkan polislere teslim olmaz ve vurularak ölür.
Dava görülmeye başlanır. Ponny, Johnny’nin nasıl cinayet işlemek zorunda kaldığını anlatır. Cherry, söz verdiği gibi lehta tanıklık yapınca Ponny’nin olayda bir suçu olmadığına karar verilir. Ponny, Soda ve Darrel artık tartışmadan hayatlarını devam ettirmeye karar verirler.

Yorum:
Francis Ford Coppola, Kathleen Knutsen Rowell’ın Susan Eloise Hinton’ın henüz 16 yaşındayken hikayesini yazdığı bir gençlik ve suç romanı olan The Outsiders / Sokaktakiler ya da bilinen diğer adıyla Dışlanmışlar’dan senaryosunu uyarladığı aynı adlı filmi yönetir. Coppola, 1983 yılında The Outsider’ın yanısıra Susan Eloise Hinton’ın bir diğer romanı “Rumble Fish / Siyam Balığı”nı da sinemaya uyarlar. The Outsiders, belli ölçülerde başarıya ulaşsa da Rumble Fish’in gölgesinde kalır. Yaklaşık 10.000.000 dolara mal olan film, sadece Amerika genelinde 25.600.000 dolar hasılat elde eder.
Rumble Fish’te başrollerden ikisini canlandıran Matt Dillon ve Diane Lane, bu filmde de önemli rollerde oynarlar. Matt Dillon, Francis Ford Coppola oyuncu seçmelerinden kendisini erkenden gönderince seçilemediğini sansa da Coppola o yıl çektiği 2 filmde de Dillon’ı başrollerde oynatır. Coppola, Matt Dillon’dan Dal karakterinin nasıl bir karakter olduğunu anlayabilmesi için bir geceyi nezarethanede geçirmesini ister. Coppola, oyuncu seçmelerine katılan Mickey Rourke’u Rumble Fish’te oynatmaya karar verir ve bu tercihiyle başarılı olur. Dennis Quaid, 1983 yapımı “The Right Stuff / Boşluktaki Kahramanlar” filminde oynayabilmek için The Outsiders’ta oynamaktan vazgeçer. Yönetmenin yeğeni olan Nicolas Cage, oyuncu seçmelerine katılır. Ancak filmin oyuncu kadrosuna seçilemez. Filmin başrolünü oynayan C. Thomas Howell haricindeki hemen hemen bütün genç oyuncuların ileriki yıllarda birer yıldıza dönüşmüş olması da oyuncu seçimlerinin ne kadar iyi yapıldığının bir göstergesi.
The Outsiders, bir gençlik filmi olarak anılsa da aslında birçok türün harmanlandığı bir yapım. Suç, komedi ve aile filmi özellikleri de taşımakta. Film, her ne kadar Francis Ford Coppola’nın filmografisinin bilinen ve öne çıkan yapımlarından biri olmasa da başarılı bir film olarak değerlendirilebilir.


Imdb note: 7.1                             My note: 7

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder