Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

2 Aralık 2013 Pazartesi

The Lift / Asansör (1972)

Director / Yönetmen:
Robert Zemeckis

Screenplay / Senaryo:
Robert Zemeckis

Cast / Kadro:
Michael Fuller

Subject / Konu:
Sabah 8’de saati çalıp uyanan adam, traş makinesiyle traş olur. Giyinip ayakkabı temizleme makinesinde ayakkabılarını parlatır. Asansöre binip binanın giriş katına iner ve iş yerine gider.
İş yerinde elektronik daktilosunun başında çalışmaya başlar. Öğle arasında yanında getirdiği sandviçini yer. Akşam eve döndüğünde bir süre asansörde mahsur kalır.
Ertesi sabah saat 8’de saati çalar. Traş makinesiyle traş olur. Çeşitli makineler yardımıyla kahvaltısını hazırlayıp yer. Evden çıkıp asansörü çağırır. Ancak asansör önce üst kata, sonra da alt kata doğru hareketlenir. Adam alt kata koşarak asansörü yakalar.
İşten eve dönen adam, yine yakalayamadığı asansörün peşinden koşar. Merdivenlerde fenalaşan adam, yere yığılır. Adamın cesedi sedyeye konup asansöre bindirilir.

Comment / Yorum:
Usta yönetmen Robert Zemeckis’in University of Southern California Division of Cinema’da
henüz 21 yaşında bir öğrenciyken senaryosunu yazıp yönettiği ilk film olan The Lift / Asansör isimli kısa film, makineleşen hayatın insan hayatını nasıl bir rutine bağladığını ve herhangi bir aksaklıkla bu rutin bozulduğunda bir robot gibi yaşamaya alışan insanların hayatlarının durduğuna işaret etmekte.
Filmle ilgili ilginç bir detay filmin kurgusunu yapan ancak hakkında bilgi sahibi olmadığımız Mustafa R. Gürsel. Robert Zemeckis’in 2. filmi olan – yine bir kısa film – 1973 yapımı “A Field of Honor” isimli filmin de kurgucusu olarak gözüken Mustafa R. Gürsel, sonra bir daha ortalarda görünmemiş.
Mesaj kaygısı da olması, bir ilk film için – üstelik bir kısa film için – yönetmenin daha başlangıcından ne kadar iddialı olduğunu ortaya koyuyor.


Imdb note: 6                                 My note: 7

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder