Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

12 Aralık 2013 Perşembe

Everybody's Fine / Herkesin Keyfi Yerinde (2009)

Director / Yönetmen:
Kirk Jones

Screenplay / Senaryo:
Kirk Jones

Cast / Kadro:
Robert Deniro
Drew Barrymore
Kate Beckinsale
Sam Rockwell
Melissa Leo
Lucian Maisel
Damian Young
James Frain
Katherine Moennig
James Murtaugh
                                                             Brendan Sexton III
                                                             Kene Holliday
                                                             Lily Sheen
                                                             Chandler Frantz
                                                             Mackenzie Milone
                                                             Seamus Davey – Fitzpatrick
                                                             Austin Lysy
                                                             Ej Carroll
                                                             Lou Carbonneau
                                                             Mandell Butler
                                                             Caroline Clay
                                                             Katy Grenfell
                                                             Lynn Cohen
                                                             Jayne Houdyshell

Subject / Konu:
Yeni emekli olan Frank, bahçe işleriyle uğraştıktan sonra hafta sonu çeşitli yerlerden kendisini ziyarete gelecek çocuklarını ağırlamak için alışverişe çıkar. Çocukları teker teker arayıp ya da telesekretere mesaj bırakıp gelemeyeceklerini söyleyince karısının cenazesinden beri göremediği çocuklarını görme şansı bir başka bahara kalır.
Muayene olan Frank, yıllarca pvc kaplama işinde çalıştığından akciğerlerinin durumu kötüdür. Bu yüzden doktoru uçmasına ve ülkenin diğer ucuna yolculuk etmesine karşı çıkar. Ancak çocuklarını ziyaret etmek isteyen Frank, otobüs ve tren yolculukları yaparak tek tek çocuklarını görmeye karar verir ve yola çıkar.
İlk olarak ressam olan oğlu David’i görmek için New York’a gider. David’i evde bulamayınca geceyi bir lokantada geçirir. Tekrar David’in evine gider. Ama David yine eve yoktur. Frank bunun üzerine önceden hazırladığı mektubu kapının altından evin içine atar ve yolculuğuna kaldığı yerden devam eder.
Frank’in David’e ulaşamama nedeni David’in Meksika’da tutuklanmış olmasıdır. Çocukları bu haberi kendisine vermemiştir.
Otobüs yolculuğunun ardından Chicago’ya varan Frank, kızı Amy’nin evine gider. Kendisini torunu Jack karşılar. Geceyi Amy, damadı Jeff ve Jack’le geçiren Frank, Amy’nin meşgul bir hafta geçireceklerini söylemesi üzerine yolculuğuna devam etmeye karar verir. Jeff’in evde kalmadığını farkına varır. Amy’nin reklam ajansında birkaç saat geçirdikten sonra Amy’ye yazdığı mektubu verir ve Denver’a Robert‘ı görmek üzere yola çıkar.
Denver’a varan Frank, provalar esnasında konser salonuna gider. Bir orkestra şefi olduğunu sandığı Robert’ın aslında orkestrada perküsyon çaldığını görür. Robert, ertesi gün Avrupa’ya gideceğini söyleyip birlikte zaman geçirmek isteyen Frank’i başından savar. Frank gitmeden Robert’ın perküsyonuna kendisi için yazdığı mektubu bırakır. Konser salonunda Robert’la vedalaşan Frank, yolculuğuna devam eder.
Frank, dansçılık yapan kızı Rosie’yi görmek üzere Las Vegas’a doğru yola çıkar. Saat farkından dolayı otobüsünü kaçırınca bir kamyona atlar ve gece trenine binmek için tren istasyonuna gider. Para verdiği bir serseri cüzdanını almaya kalkışır. Frank cüzdanını kaptırmaz ama serseri yere düşen ilaçlarını parçalar. İlaç kırıntılarını toplayan Frank, Las Vegas’a varır. Rosie kendisini bir limuzinle karşılar ve oldukça konforlu olan evine götürür. Ancak Frank şans eseri, evin aslında Rosie’ye ait olmadığını, komşusunun getirdiği bebeğin de aslında Rosie’nin bebeği olduğunu farkına varır. Ertesi gün eve geri dönmeye karar verir. İlaçları da olmadığından hiç tercih etmediği uçakla yolculuk yapmaya karar verir. Kendisini havaalanına kadar getiren Rosie’ye de yazdığı mektubu verir ve uçağa biner.
Amy, Robert ve Rosie, David’in durumunu Frank’ten gizlemeye devam eder. Meksika’ya giden Amy, David’in uyuşturucu satın alırken yakalandığını, telaşla bütün uyuşturucuyu yuttuğunu ve hastanede olduğunu öğrenir.
Frank, uçakta fenalaşır. Hastane odasında gözlerini açtığında Amy’yi karşısında bulur. Çok geçmeden Robert ve Rosie’de içeriye gelirler. Frank, bir kalp krizi geçirmiştir. Çocuklarına her şeyin farkında olduğunu söyler ve David’e ne olduğunu anlatmalarını ister. Çocukları bunun üzerine David’in Meksika’da yüksek dozda uyuşturucu kullanımından öldüğünü söylemek zorunda kalır.
Karısının mezarına giden Frank, çocuklarının tatillerde kendisini ziyaret etmeye söz verdiğini söyler. New York’a vitrinde gördüğü David’in tablosunu satın almak için tekrar gider. Ama tablonun satıldığını öğrenir. Galerideki kız Frank’in David’in babası olduğunu anlayınca depoyu araştırır ve David’in başka bir tablosunu bulur. David’in bu tablosunda resmettiği babasının pvc kapladığı, telefon direkleri arasındaki kablolardır.
Frank, yılbaşı için alışveriş yapar. Tüm ailesi evine gelir. Frank, misafirlerine hindi pişirir.

Comment / Yorum:
Giuseppe Tornatore’nin 1990 yapımı “Stanno Tutti Bene / Herkesin Keyfi Yerinde” filminin yeniden çevrimi olan Everybody’s Fine / Herkesin Keyfi Yerinde, Kirk Jones tarafından yazılıp yönetilir. Yaklaşık 21.000.000 dolara mal olan film Amerika genelinde 8.855.646 dolar hasılat elde eder ve gişede başarısız olur.
Orijinal filmde Marcello Mastroianni’nin canlandırdığı baba karakterini Robert Deniro canlandırır ve başarılı bir performans sergiler. Robert rolü için oyuncu seçmelerine katılan Bradley Cooper, rolü Sam Rockwell’e kaptırır. Oyuncu kadrosunda Drew Barrymore ve Kate Beckinsale gibi Hollywood’un popüler aktristleri de yer alır.
Bir babanın çocuklarının durumlarını görebilmek için yaptığı yolculuğu konu alan Everybody’s Fine, duygusal bir yapım. Tür olarak “aile filmi” kategorisinde gösterilebilir. Ayrıca arka planda kalmasına rağmen “yol filmi” özellikleri de taşımakta.
Everybody’s Fine, son yıllarda bir hayli projde yer aldığı için seçicilik konusunda hatalar yapan ve bazı başarısız yapımlarda rol alan Robert Deniro’nun başarılı seçimlerinden biri. Film, her ne kadar gişede başarısız olmuş olsa da başta Robert Deniro’nun performansı olmak üzere çoğu yönüyle iyi olarak değerlendirilebilecek bir yapım.


Imdb note: 7.1                               My note: 7.5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder