Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

18 Aralık 2013 Çarşamba

Frances Ha (2012)

Director / Yönetmen:
Noah Baumbach

Screenplay / Senaryo:
Noah Baumbach
Greta Gerwig

Cast / Kadro:
Greta Gerwig
Mickey Sumner
Charlotte D’Amboise
Cindy Katz
Adam Driver
Maya Kazan
Hannah Dunne
Justine Lupe
Michael Esper
                                                               Britta Phillips
                                                               Grace Gummer
                                                               Juliet Rylance
                                                               Josh Hamilton
                                                               Dean Wareham
                                                               Patrick Heusinger
                                                               Michael Zegen
                                                               Christine Gerwig
                                                               Gordon Gerwig

Subject / Konu:
Frances, ev arkadaşı Sophie’yi bırakamayacağını söyleyerek ilişkisinin düzgün gitmediği erkek arkadaşının birlikte yaşama teklifini reddedince ayrılık kararı alırlar.
Ev arkadaşı Sophie, Lisa ile bulduğu eve taşınmaya karar verince Frances, kendisini tek başına kalmış bulur.
Lev’le akşam yemeği yiyen Frances, Lev’in evine gider ve ev arkadaşı Benji’yle tanışır. Frances, Lev ve Benji’yle birlikte yaşamaya başlar.
Bir dansçı olan Frances herşey iyi gibi görünürken önce Noel programından çıkartıldığını, sonra da Sophie’nin erkek arkadaşıyla Gallapagos’a gideceğini öğrenir.
Bir süre Sacremento’da ailesinin yanında kalan Frances, şehre geri döndüğünde Rachel’in yanında kalmaya başlar. Aynı zamanda Rachel’in çalıştığı şirkette stajyer olur. Birlikte gittikleri bir arkadaş toplantısında Paris’te evi olan bir çiftle tanışır. Onların boştaki evlerinde birkaç günlüğüne kalabilmek için Paris’e gider. Erkek arkadaşıyla Japonya’ya taşınacak olan Sophie, Frances’ı arayıp vedalaşır. Sophie evlerinde kalabileceğini söyler. Ancak Frances bu teklifi kabul etmez.
Paris’ten döndüğünde eskiden dans ettiği yerden sekreterlik teklifi alır. Ama teklifi kabul etmez. İşleri kötü gitmeye devam eden Frances, yurtta yaşamaya ve garsonluk yapmaya başlar. Garsonluk yaptığı bir müzayedede bir cenaze için New York’a gelen Sophie ve erkek arkadaşına rastlar. Nişanlanacaklarını öğrendiği Sophie ve erkek arakdaşının arası iyi görünmemektedir. Geceyarısı Sophie, sarhoş halde Frances’in yurduna gelir. Geceyi Frances’in odasında geçiren Sophie Tokyo’da çok mutsuz olduğunu ve düşük yaptığını anlatır.
İşleri tekrar yoluna giren Frances, önce sekreterlik sonra da koreograflık yapmaya başlar. Kendi evine taşır. Posta kutusuna isminin yazdığı kağıdı yerleştirirken soyadı sığmadığı için kağıdı kıvırır ve posta kutusunda Frances Ha yazar.

Comment / Yorum:
Noah Baumbach, senaryosunu filmin başrolünü de oynayan Greta Gerwig’le yazdığı Frances Ha’yı aynı zamanda yönetir. Siyah – beyaz çekilen film, ülkemizde “Sanat filmi” ya da “Festival filmi” olarak tanımlanan gişe kaygısı güdülmeden yapılan filmlerden. Filmin Amerika genelindeki hasılatı 4.054.004 dolar.
Hem kısa süresi, hem de herhangi bir mesaj verme kaygısı olmadığından yormadan akıp gitmesiyle seyri oldukça rahat olan Frances Ha’yı komedinin ağırlıkta olduğu bir drama olarak nitelendirmek mümkün. Sakar ve işleri rast gitmeyen bir karakter olan Frances’i başarıyla canlandıran Greta Gerwig, filmin en öne çıkan ismi. Greta Gerwig’in filmdeki anne ve babasını, gerçek hayattaki anne ve babası canlandırmış.
Frances Ha, nasıl başlayıp nasıl bittiğini farkına varamayacağınız, akıcı ve sempatik bir yapım. Başka deyişle bir “Kendini iyi hisset” filmi.


Imdb note: 7.6                               My note: 7

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder