Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

7 Aralık 2013 Cumartesi

The Darjeeling Limited / Küs Kardeşler Limited Şirketi (2007)

Director / Yönetmen:
Wes Anderson

Screenplay / Senaryo:
Wes Anderson
Roman Coppola
Jason Schwartzman

Cast / Kadro:
Owen Wilson
Adrien Brody
Jason Schwartzman
Amara Karan
Wallace Wolodarsky
Waris Ahluwalia
Irrfan Khan
Barbet Schroeder
                                                             Camilla Rutherford
                                                             Kumar Pallana
                                                             A. P. Singh
                                                             Dalpat Singh
                                                             Trudy Matthys
                                                             Margot Gödrös
                                                             Bill Murray
                                                             Anjelica Huston
                                                             Natalie Portman

Subject / Konu:
Aceleyle tren istasyonuna gelen adam kalkan treni Darjeeling Limited’e doğru koşar. Arkasından gelip kendisini geçen Peter trene yetişmeyi başarırken kendisi trene yetişemez.
Peter, kompartımanlardan birine girer. İlacını içtikten sonra karşısında uyumakta olan Jack’i uyandırır. Kafası sarılı şekildeki Francis’te kompartımana gelir. Böylece 3 kardeş, uzun süre sonra Francis’in organizasyonuyla bir araya gelmiş olur.
Francis yanında Brendan isimli asistanını da getirmiştir. Brendan yolculukları boyunca kendilerine planlama yapacaktır.
Jack, çok hoşlandığı trenin hostesi Rita’yla sevişir. Rita, kompartıman görevlisiyle seviştiği sırada Jack ise kardeşleriyle buluşmadan önce kendisini Paris’te ziyaret gelen kız arkadaşının mesajlarını kontrol eder.
Peter, boşanmayı düşündüğü karısı hamile olduğu için karışık duygular içerisindedir. Sürekli birşeyler araklamaktadır.
Sürekli birbirlerinden bir şeyler gizleyen kardeşler, trenden inip önce yerel pazarda alışveriş ederler. Sonra da tapınağa giderler. Gezilerinin ardından hareket eden trenlerine binerler.
Peter’in satın aldığı zehirli yılan, kutusundan kaçınca; yılanı yakalayan kompartıman görevlisi kompartımanlarının dışına çıkmalarını yasaklar.
Tren aniden durur. Trenin gece yanlış bir yerden dönüş yaptığı ve şu an nerede olduklarının bilinmediğini öğrenirler.
Francis, tavus kuşu tüyüyle ayin yapacakları sırada annelerinin peşine özel dedektif taktığını, annelerinin Himalayalar’da olduğunu öğrendiğini ve gizemli yolculuklarının sonunda yani 6 gün sonra orada olacaklarını açıklar. Annelerinin bir rahibe olduğunu ve onu geri dönmeye razı edebileceklerini söyler.
Peter’la Francis kavgaya tutuşunca Jack, suratlarına biber gazı sıkmak zorunda kalır. Ortalık karışınca kompartıman görevlisi, bu kez kendilerini trenden atar. Francis’in aşağıladığı Brendan, Francis’in annesinden gelen mektubu teslim ettikten sonra istifa eder. Mektupta anneleri, başka bir köyün işleriyle meşgul olduğunu ve baharda gelmelerini söylemektedir.
Yürüyerek yola koyulurlar. Derede boğulmak üzere olan 3 çocuğu kurtarabilmek için suya atlarlar. Çocuklardan biri kafasını kayalara çarparak ölür. Kurtardıkları çocukları ve ölen çocuğu köylerine götürürler. Köyde bir süre kaldıktan sonra otobüsle gitmeye hazırlanırlarken cenazeye davet edilirler.
Cenazede babalarının cenazelerini anımsarlar.
Babalarının cenazesine gitmeye hazırlanan 3 kardeş, önce babalarının tamirhanede kalmış arabasını almak isterler. Ancak araba tamir edilmediği için arabayı almadan gitmek zorunda kalırlar. Francis, annelerinin cenazeye gelmeyeceğini öğrenir.
Jack, kız arkadaşının kendisiyle İtalya’da buluşmak istediğini öğrenir.
Geceyi köyde geçirdikten sonra uçakla dönmek üzere havaalanına giderler. Ama son anda uçağa binmekten vazgeçerler. Gidip annelerini bulurlar. Peter, bir oğlu olacağını annesine müjdeler. Annelerine babalarının cenazesine niye gelmediğini sorarlar. Konuşmadan anlaşmaya çalışırlar. Sabah kalktıklarında annelerinin gittiğini ve arada sırada böyle kaybolup uzaklaştığını öğrenirler. Tepede tavus kuşu tüyüyle ayinlerini gerçekleştirdikten sonra yola koyulurlar. Çantalarını fırlatıp trene yetişirler.

Comment / Yorum:
Wes Anderson’ın Roman Coppola ve Jason Schwartzman’la yazdığı ve de yönettiği The Darjeeling Limited / Küs kardeşler Limited Şirketi, yönetmenin nevi şahsına münhasır sinemasının belirgin ve başarılı örneklerinden biri olur. Yaklaşık 17.500.000 dolara mal olan film, dünya genelinde 35.076.923 dolar hasılat elde eder.
Wes Anderson, Jean Renoir’in 1951 yapımı “The River / Rüya Gibi Geçti” adlı filminden ilham alarak The Darjeeling Limited’e imza atar. Anderson, film için orijinal şarkılar besteletmek yerine, kendisini çok etkilemiş olan ünlü Hintli yönetmen Satyajit Ray’in bazı filmlerinin müziklerini kullanmayı tercih eder. Ayrıca film, Satyajit Ray’a ithaf edilir.
Yönetmen daha önce de çalıştığı oyuncular Owen Wilson, Jason Schwartzman, Anjelica Huston ve Bill Murray gibi isimlerle bu filmde de çalışır.
The Darjeeling Limited, aile filmi ve yol filmi özellikleri taşımakla beraber Wes Anderson’ın alameti farikası kuvvetli mizahıyla da göz kamaştırıyor. Görsel ziyafet yaşatan Hindistan yolculuğu da cabası. The Darjeeling Limited, Wes Anderson’ı tanıyanları yanıltmayan yani beklediğinizi veren bir yapım. Yönetmene ve filme dair bilgisi olmayanları ise keyifli ve sürükleyici bir filmin beklediğini belirtmek gerek.


Imdb note: 7.1                               My note: 7.5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder