Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

10 Aralık 2013 Salı

Mamma Mia! (2008)

Director / Yönetmen:
Phyllida Lloyd

Screenplay / Senaryo:
Catherine Johnson

Cast / Kadro:
Meryl Streep
Pierce Brosnan
Colin Firth
Stellan Skarsgård
Julie Walters
Dominic Cooper
Amanda Seyfried
Christine Baranski
Nancy Baldwin
Heather Emmanuel
                                                              Colin Davis
                                                              Rachel Mcdowall
                                                              Ashley Lilley
                                                              Ricardo Montez
                                                              Mia Soteriou
                                                              Enzo Squillino Jr.
                                                              Philip Michael
                                                              Chris Jarvis
                                                              George Georgiou
                                                              Hemi Yeroham
                                                              Maria Lopiano
                                                              Juan Pablo Di Pace
                                                              Norma Atallah
                                                              Myra Mcfadyen
                                                              Leonie Hill
                                                              Jane Foufas
                                                              Nial Buggy
                                                              Aykut Hilmi


Subject / Konu:
Sophie, annesi Donna’nın günlüğünü okuyarak babası olma ihtimali olan Sam, Bill ve Harry‘ye sanki Donna kendilerini davet ediyormuş gibi davetiye göndererek Kalokari adasındaki düğününe davet eder. Kalokari’ye gitmek için yola çıkan ve birbirlerinden haberleri olmayan 3 adam, tesadüfen tanışırlar ve adaya birlikte giderler.
Donna, düğün için gelen eski arkadaşları Tanya ve Rosie ile ilgilenirken Sophie’de Sam, Bill ve Harry’yi gizlice keçi ağılına yerleştirir. Davetiyeleri annesine sürpriz yapmak için kendisinin gönderdiğini söyleyen Sophie, bu durumdan annesine bahsetmemeleri için 3 baba adayından söz alır. Ağıla geldiğinde birliktelik yaşadığı 3 erkeği karşısında bulan Donna, yaşadığı şaşkınlığın ardından hemen adadan gitmelerini ister. Sophie’nin ricasıyla adada kalan 3 adamda Sophie’nin babası olduklarını düşünmeye başlar.
Düğün günü yüzleşmeler yaşanır. Sophie, evlenmekten vazgeçer ve sevgilisi Sky’la dünyayı gezmeye karar verir. Sam, Donna’ya evlenme teklif eder. Donna teklifi kabul eder ve düğünleri yapılır.

Comment / Yorum:
Catherine Johnson’un yazdığı ve içinde sadece ABBA grubunun müziklerini kullandığı, ismini de grubun popüler şarkılarından biri olan Mamma Mia!’dan alan müzikal, sahnelendiği Broadway’de büyük ses getirir ve tüm zamanların en fazla hasılat elde eden müzikali olur. Müzikalin yönetmeni Phyllidia Lloyd, müzikalin sinema uyarlamasının da yönetmeni olur. Yaklaşık 52.000.000 dolara mal olan film, dünya genelinde 602.609.487 dolar hasılat elde ederek muazzam bir gişe başarısı yakalar.
Oyuncu kadrosu oluşturulurken Donna rolü için Michelle Pfeiffer ve Olivia Newton – John’un isimleri geçse de Meryl Streep’te karar kılınır. Sophie rolü için ise Mandy Moore, Amanda Bynes, Rachel Mcadams ve Emmy Rossum düşünülür. Rol nihayetinde Amanda Seyfried’a gider. Donna’nın eski sevgililerini ise Pierce Brosnan, Colin Firth ve Stellan Skarsgård oynar.
Filmin daha doğrusu müzikalin çok zayıf bir senaryosu var. ABBA şarkılarına ziyadesiyle yüklenilmiş. Bir şarkının bitip diğerinin başlaması ve bu süreçte hiçbir şey anlatılamaması, ardı ardına video klipler izliyormuşsunuz hissine sebep oluyor. Oyunculuk yeterliliği zaten tartışmaya açık olan Pierce Brosnan’dan bir de şarkı dinlemek ıstırap verici. Bu “performans”, “En Kötü Yardımcı Erkek Oyuncu” Altın Ahududu ödülüyle de taçlandırılmış durumda.
Her senenin potansiyel Oscar adayı, dev oyuncu Meryl Streep ise her zamanki gibi şahane. Meryl Streep, filmdeki performansıyla Altın Küre’de “Komedi ve Müzikal dalında En İyi Kadın Oyuncu” ödülüne aday gösterilse de ödülü kazanamadı. Ayrıca film de Altın Küre’de “Komedi ve Müzikal dalında En İyi Film” ödülüne aday gösterilip ödülü kazanamadı.
Mamma Mia! yakaladığı büyük ticari başarıya karşın beklentileri pekte karşılayamayan bir yapım. Meryl Streep’in müzikal performansını görmek ve ABBA şarkıları dinlemek için izlenebilir.


Imdb note: 6.3                               My note: 4.5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder