Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

11 Temmuz 2015 Cumartesi

Danny Collins (2015)

Director / Yönetmen:
Dan Fogelman

Screenplay / Senaryo:
Dan Fogelman

Cast / Kadro:
Al Pacino
Annette Bening
Jennifer Garner
Bobby Cannavale
Christopher Plummer
Nick Offerman
Josh Peck
Katarina Cas
Giselle Eisenberg
Melissa Benoist
                                                             Scott Lawrence

Subject / Konu:
Gençlik döneminde ilham aldığı John Lennon’a benzetilen ünlü ve yaşlı yıldız Danny Collins, doğum gününü kutlamadan bir gece önce verdiği konserden tatmin olmaz. Doğum gününde menajeri ve dostu Frank, John Lennon’ın kendisine yazdığı ve fakat hiçbir zaman eline geçmeyen bir mektubu hediye eder. Mektuptan oldukça etkilenen Danny, kendisini aldattığını öğrendiği genç nişanlısı Sophie’den ayrılıp New Jersey’de bir otele yerleşir.
Vakit kaybetmeyen Danny, hoşlandığı otel müdürü Marry’ye kur yapmaya başlar. Frank’e ise artık tükendiğini ve turnesini iptal ettirmek istediğini söyler. 30 senedir şarkı yazmadığını söyleyen Danny, John Lennon’ın mektubu zamanında eline geçseydi nasıl bir hayatı olacağını merak eder. Hiç görmediği oğlunu görmeye gider. Hamile olan gelini ve küçük torunu Hope’la tanışır. Eve gelen oğlu tarafından hoş karşılanmaz ve bir daha gelmemesi istenir. Oğlunun inşaat işinde çalıştığını ve annesini 10 sene önce kanserden kaybettiğini öğrenir.
Mary ile yakınlaşan Danny, oğluyla yeniden iletişime geçmek için şansını denemeye karar verir. Dikkat ve öğrenme bozukluğu yaşayan Hope için muazzam bir okul ve okula gitmesi için de özel şoför ayarlayarak oğlunu ve eşini bir nebze de olsa yumuşatmayı başarır. Tam her şeyin düzelmesi için bir umut doğmuşken oğlu nadir görülen bir lösemi hastalığı olduğunu söyler. Danny, hastalığını herkesten saklayan oğlunun tedavi süresince yanında olacağını söyler.
New Jersey’ye gelen Frank, Danny’ye mali durumunun kötüleştiğini bildirir ve önünde iki alternatifi olduğunu belirtir; lükslerini terk edip normal bir yaşam sürmek ya da yarım bıraktığı turnesine devam etmek. Beste yapmaya çalışan ve bir barda sahne alan Danny, yaşamış olduğu hayatın gereklerini yapmak zorunda kalınca bocalamaya başlar. Turneye geri dönmek zorunda kalır. Ancak Danny oğlu için savaşmaktan vazgeçmez…

Comment / Yorum:
Aslen senarist olan Dan Fogelman’ın ilk yönetmenlik deneyimi olan “Danny Collins”, 10.000.000 dolarlık düşük bütçesine karşın şarkıcı Steve Tilston’ın hayat hikayesinden esinlenilerek yazılmış senaryosu ve Al Pacino’nun başı çektiği zengin oyuncu kadrosuyla oldukça iddialı bir ilk film olmayı başarmış. Senaryo da Don Fogelman imzasını taşıyor. Filmin 10 Mayıs 2015 itibariyle Amerika genelindeki hasılatı 5.348.317 dolar.
Filmin ilk olarak Warner Bros tarafından 2011 yılında çekilmesi ve başrolü de Steve Carell’in oynaması planlanmıştı. Ancak sonradan proje iptal oldu. Al Pacino ve Christopher Plummer daha önce 1999 yapımı “The Insider / Köstebek” adlı filmde de birlikte rol almıştı. Filmin oyuncu kadrosu belirlenirken Julianne Moore ve Jeremy Renner ile anlaşıldı. Finansal sıkıntılardan dolayı bütçe kısıtlamasına gidilmek zorunda kalınca Moore ve Renner projeden ayrıldı ve yerlerine Annette Bening ve Bobby Cannavale geldi.
Filmin senaristi ve yönetmeni Don Fogelman, Al Pacino’ya başrolü teklif ederken Danny Collins karakterini yazarken kendisini düşünerek yazdığını belirtince Pacino’nun rolü kabul etmek için tek isteği filmde oğlunu Bobby Cannavale’nin canlandırması olmuş ve nihayetinde bu istek gerçekleşmiş. İkilinin gerçekten uyumlu bir ikili olduklarını ve iyi iş çıkardıklarını söylemek gerek. Keza Annette Bening, Christopher Plummer ve Jenifer Garner’da yerinde seçimler olmuşlar.
Filmin dikkat çeken özelliklerinden biri de John Lennon’a şarkılarıyla yapılan saygı duruşu. Yaşayan en büyük aktörlerden biri olan Pacino’nun müzikal performansını görebilmek de bir diğer önemli detay. Danny Collins, kısmen de olsa gerçek ve ilgi çekici bir hikayeye dayanan, müzikal ve komedi öğeleri de içeren bir drama.  Keyifli bir film izlemek isteyenler için biçilmiş kaftan.

Imdb note: 7.1                             My note: 8

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder