Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

31 Mayıs 2015 Pazar

Mad Max: Fury Road / Çılgın Max: Öfkeli Yollar (2015)

Director / Yönetmen:
George Miller

Screenplay / Senaryo:
George Miller
Brendan McCarthy
Nick Lathouris

Cast / Kadro:
Tom Hardy
Charlize Theron
Nicholas Hoult
Hugh Keays – Byrne
Josh Helman
Nathan Jones
Zoe Kravitz
Rosie Huntington – Whiteley
                                                             Riley Keough
                                                             Abbey Lee
                                                             Courtney Eaton
                                                             John Howard
                                                             Richard Carter
                                                             Iota
                                                             Angus Sampson
                                                             Jennifer Hagan
                                                             Megan Gale
                                                             Melissa Jaffer
                                                             Jon Iles
                                                             Quentin Kenihan
                                                             Coco Jack Gillies
                                                             Chris Patton
                                                             Stephen Dunlevy


Subject / Konu:
Ölümsüz Joe, insanlara hükmetmektedir. Joe’nun özel olarak yetiştirdiği damızlık eşleri Furiosa tarafından kaçırılıp yasak bölgeye doğru götürülünce Joe ve adamları damızlıkları ele geçirebilmek için harekete geçer. Değerli kan grubundan dolayı esir tutulan Max, organik kan torbası olarak Joe’nun adamlarının yanında götürülür.
Joe ve adamları, Furiosa’yı yakalamak üzerelerken feci bir fırtınanın içine dalarlar. Max, zor da olsa kendisini ölmekten kurtarmayı başarır. Zincirlerinden kurtulabilmek için Furiosa’yla çetin bir kavgaya tutuşur. Zincirlerinden kurtulunca Furiosa ve damızlıklarla birlikte yeşil diyara doğru kaçmak zorunda kalır. Peşlerinde sadece Joe ve adamları yoktur. Ayrıca ödül avcıları da vardır.
Hamile eşlerinden birinin araçtan düşüp ölmesi ve erkek bebeklerini kaybetmesi, Joe’yu daha da öfkelendirir. Furiosa, zorlu yolculuğun ardından tanıdığı kişilere ulaşır. Yeşil diyarın bir cehenneme döndüğünü ve orayı terk ettiklerini öğrenir. Furiosa motorsikletlerle tuz çölünden geçmeye karar verse de; Max, geri dönüp savunmasız durumdaki kaleyi ele geçirmenin daha mantıklı bir fikir olacağına herkesi ikna eder. Joe ve adamları peşlerine takılır. Yaralı haldeki Furiosa, Joe’yu öldürmeyi başarır.
Furiosa, Max’in kan vermesi sayesinde hayatta kalır. Kaleye ulaşırlar ve Joe’nun ölüsünü halka gösterip onları özgürlüklerine kavuştururlar.

Comment / Yorum:
Mad Max üçlemesiyle post apokaliptik türünün mihenk taşlarına imza atan George Miller, üçlemenin son filminden tam 30 yıl sonra yeni bir Mad Max filmine imza attı. Son uzun metrajlı filmini 17 yıl önce çeken, ardından ise sadece “Happy Feet” isimli animasyonları yöneten Miller, bir yeniden çevrim yerine yeni bir Mad Max filmi yapmak isteyince ortaya “Mad Max: Fury Road / Çılgın Max: Öfkeli Yollar“ çıktı. Filmin çekimleri Namibya çöllerinde, Güney Afrika’da ve Avustralya’da yapıldı. 150.000.000 dolara mal olan yapım, 27 Mayıs itibariyle sadece Amerika genelinde 100.091.391 dolar hasılat elde etti.
Filmin aslında 2003 yılında yapılması ve Max karakterini ilk 3 filmde olduğu gibi Mel Gibson’ın canlandırması planlanmıştı. Ancak proje o dönemde hayata geçirilemedi. Daha sonradan Max karakteri için rol Heath Ledger’ın ismi geçti. Ancak oyuncunun erken ölümü bu olasılığı yok etti. Nihayet olarak Tom Hardy’de karar kılındı. Hardy, başrolü paylaştığı Charlize Theron’la birlikte fena sayılmayacak bir performans sergilemiş olsa da, gözler yine de Mel Gibson’ı arıyor. Film 120 dakikalık süresiyle Mad Max serisindeki en uzun film oldu. Tom Hardy’nin 3 yeni Mad Max filminde daha rol almak için anlaşma yaptığı yönünde haberler çıktı.
George Miller, uzun yılların ardından gayet tempolu ve akıcı bir filme imza atmış. Aksiyon düzeyi oldukça yüksek. Görsel efektler ve görüntü kalitesi mükemmele yakın. Senaryo, tek bir macera üzerine kurulmuş. Furiosa karakteri, zaman zaman Max karakterinin önüne geçmiş. Mad Max: Fury Road, Mad Max serisinin 4. filmi olarak değil de yeni bir Mad Max serisinin ilk filmi olarak düşünülmeli. Türün ve serinin müdavimlerinin ilgi ve beğenisini kazanacaktır.

Imdb note: 8.7                             My note: 7.5

3 yorum:

  1. Özet kısmındaki kimi karakterler eksik.Sitenizi yeni takip ettiğim için nasıl bir yazım tarzınız olduğunu anlayamadım.Bu sebeple bu kısmı şimdilik es geçiyorum ;).Filmi izledim.Gerçekten beklentilerimi fazlasıyla karşıladı.Mel Gibson'ın oynadığı eski mad max filmlerini seyretme fırsatım ne yazık ki olmadı ama en kısa zamanda izlemeyi düşünüyorum.Aslında ilk olarak eski seriyi değil de bunu izlememin sebebi günümüz modern sineması ve eski dönemlerde teknolojinin yeni yeni gelişim aşamasında olduğu zamanlarda çekilen filmleri karşılaştırmak analiz etmek hataları ve belirli çekim tekniklerinin değişimlerini irdelemektir.Yazınız gerçekten birkaç ufak tefek eksiğe rağmen güzeldi.Sizin gibi sinemayla yakından ilgilenen birilerinin olduğunu bilmek gerçekten güzel.Böyle devam etmenizi dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim düşünceleriniz için. Özet kısmında filmi baştan sona olabildiğince uzun şekilde anlatmayı amaçlıyorum. Temel amaç bir filme dair araştırma yapan kişiye geniş şekilde bilgi vermek. Elbette çoğu zaman atladığımız detaylar da oluyor. Mad Max serisinin tüm filmlerini izlemiş biri olarak bu filmi ana karakter Max'in bağımsız bir macerası olarak değerlendirebiliriz. Elbette eski filmler teknik olarak daha zayıf. Ancak dönemleri özelinde incelenirlerse sinema dünyasında çığır açan filmler. Ben de izlemenizi tavsiye ederim.

      Sil
  2. Yazım tarzınızı anladığımı düşünüyorum.Açıklamanız için teşekkürler.Sitenizi takibe devam ederken bunu göz önünde bulunduracağım.

    YanıtlaSil