Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

27 Mayıs 2015 Çarşamba

Big Eyes / Büyük Gözler (2014)

Director / Yönetmen:
Tim Burton

Screenplay / Senaryo:
Scott Alexander
Larry Karaszewski

Cast / Kadro:
Amy Adams
Christoph Waltz
Danny Huston
Jon Polito
Krysten Ritter
Jason Schwartzman
Terence Stamp


Subject / Konu:
Kuzey California 1958. Margaret Ulbrich, kızı Jane’i de alıp baskıcı kocasını terk eder. North Beach, San Francisco’ya gidip bir mobilya fabrikasında işe başlar. Üstün resim kabiliyetiyle çocuk yataklarına resimler çizer. Hafta sonları ise portre çizerek para kazanır. Yaptığı portrelerde büyük gözler çizip duyguları o şekilde ifade etmeye çalışır.
Hafta sonu tanıştığı emlak işleriyle uğraşan bir ressam olan Walter Keane, kendisine ilgi gösterir. Kısa sürede ilişki yaşamaya başlarlar. Eski kocası, Margaret’a Jane’i alabilmek için dava açınca,  Walter, Margaret’a evlilik teklif eder. Hawaii’de evlenirler.
Walter, Margaret’ın tablolarını bir gece kulübünde kendi tablolarıymış gibi satmaya başlar.  Margaret, bu durumdan rahatsız olsa da, para kazandıkları için ses çıkarmaz. Walter, Margaret’ın tabloları sayesinde şöhrete kavuşur. Tablo satışından daha karlı olduğu için büyük gözlü resimleri poster olarak bastırıp satmaya başlar.
Margaret, Walter’ın çizdiği tabloların aslında Cenic isimli bir ressama ait olduğunu, Walter’ın hiç Paris’e gitmediğini ve güzel sanatlar eğitimi almadığını farkına varır. Ancak Walter’ın düzenbazlıklarına bir süre daha katlanmak zorunda kalır.
New York Times eleştirmeni tarafından yerden yere vurulan Walter, öfkeden çılgına döner. Margaret, Walter kendilerini yakmaya kalkışınca Jane’i de alıp Hawaii’ye gider. 1 yıl sonra Margaret, Walter’dan boşanmak için harekete geçer. Walter, boşanmak için Margaret’ın o güne kadar çizdiği resimlerin haklarını ve 100 tane yeni büyük gözlü çocuk tablosu ister.
Margaret boşandıktan sonra bir radyo programında Walter’ın aslında ressam olmadığını ve kendi tabloları sayesinde dünyanın en çok resim satan ressamı olduğunu açıklar.
Mahkemede hakim, gerçeği ortaya çıkarabilmek için salona 2 tuval ve resim malzemeleri getirtir ve Walter’la Margaret’ın resim çizmelerini ister. Walter kolu sakatlanmış gibi numara yaparken Margaret resmi çizer. Mahkeme, Margaret’ın haklı olduğuna karar verir.
Walter, ölene kadar dava sonucunu kabul etmez ve beş parasız ölür. Margaret, mutluluğu tekrar yakalar. Yeniden evlenip San Francisco’ya taşınır.

Comment / Yorum:
Tim Burton, 1994 yılında çektiği “Ed Wood” sonrasında biyografik özellikli 2. filmine “Big Eyes / Büyük Gözler” ile imza attı. Scott Alexander ve Larry Karaszewski, filmin senaryosunu Margaret Keane’in gerçek hayat hikayesinden yola çıkarak yazdılar. Çekimleri Vancouver, Bristol, Hawaii ve San Francisco’da dijital olarak yapılan film, yaklaşık 10.000.000 dolara mal oldu. Film dünya genelinde 21.059.366 dolar hasılat elde etti. Lana Del Ray, filmin müziklerine 2 şarkıyla katkıda bulundu.
Filmin başrollerinde oynaması için belirlenen ilk 2 isim Reese Witherspoon ve Ryan Reynolds’tı. Reese Witherspoon, 2014 yapımı “Wild / Yaban” filminde rol alabilmek için filmin oyuncu kadrosundan ayrıldı. Ryan Reynolds’ta projeden ayrılınca filmin başrolleri Amy Adams ve Christoph Waltz’a gitti. İkili filmde başarılı oyunculuklara imza attılar. Amy Adams, filmdeki performansıyla “Müzikal ya da Komedi Dalında En İyi Kadın Oyuncu” Altın Küre ödülüne layık görüldü. Filmin oyuncu kadrosunda Danny Huston ve Jason Schwartzman gibi Hollywood’un tanıdık oyuncuları da rol aldılar. Ayrıca filmin sonunda gerçek Margaret Keane’i de görebilmek mümkün.
Big Eyes, akışı kolay tahmin edilebilir olmasına karşın özellikle başrol performansları için seyredilebilecek bir biyografik komedram. Tim Burton’ın parıltılı filmlerinden biri olmasa da sıkılmadan seyredilebilir.

Imdb note: 7                               My note: 6.5

2 yorum:

  1. Tim Burton gerçekten çok sevdiğim ve hayran olduğum yönetmenlerden birisidir.Johnny Depp ile beraber yaptıkları filmlerin benim için her zaman ayrı bir yeri vardır.Bununla birlikte yaptığı diğer filmler de benim için çok değerlidir.Gotik edebiyatına(özellikle lovecraft tarzına) olan merakımdan ötürü müdür bilemem ama Tim Burton bana hep ilgi çekici gelir.Filmlerinde ise gotik atmosferi sonuna kadar izleyiciye verebiliyor.Büyük Gözler filmini henüz izlemedim.En kısa zamanda izlemeyi düşünüyorum.Duyduğuma göre fena film değilmiş :).

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tim Burton, sizin de dediğiniz gibi kendine has yönetmenlerden biri. Bu film biraz da biyografik olmasından ötürü Tim Burton'un popüler filmlerine nazaran daha sade. Ama seyri keyifli bir yapım.

      Sil