Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

26 Mayıs 2015 Salı

Chappie (2015)

Director / Yönetmen:
Neill Blomkamp

Screenplay / Senaryo:
Neill Blomkamp
Terri Tatchell

Cast / Kadro:
Sharlto Copley
Dev Patel
Ninja
Yo Landi Visser
Jose Pablo Cantillo
Brandon Auret
Sigourney Weaver
Hugh Jackman

Subject / Konu:
Güney Afrika’da hayata geçen robotik polis teknolojisi sayesinde suç oranlarında düşüş gözlemlenir. Robot geliştirici Deon’un geliştirdiği robotlara ilgi çoktur. Belalı bir kişiye yüklü borçları oldukları için soygun yapmak zorunda olan çete, polis robotları etkisiz hale getirip soygun yapabilmek için Deon’ı kaçırmaya karar verirler.
Deon, tam yapay zekaya sahip yani düşünebilecek ve karar verebilecek bir robot yazılımı geliştirir. Ancak yazılımı patronu tarafından işe yaramaz bulunur. Deon bunun üzerine hurda bir robotu şirketten kaçırarak yazılımını robotta hayata geçirmeye karar verir. Robotu yüklediği araçla birlikte şirketten ayrılırken kaçırılır.
Deon, kendisini kaçıranlar tarafından hurda robottan işlerine yarayabilecek bir robot yapmaya zorlanır. Deon, yazılımını yüklediği hurda robotu çalıştırır. Chappie ismi verilen robotun hasarlı bataryasından dolayı sadece 5 günlük şarjı bulunmaktadır ve her şeyi bir bebek gibi öğrenmesi gerekmektedir.
Robot geliştirici Vincent’ın projesi Geyik beğenilmez ve talep görmez. Bunun üzerine robot gelişimi için ayrılan fonda kısıtlamaya gidilir. Vincent bunun üzerine harekete geçer ve tehditle karışık Deon’dan robot koruma anahtarını almaya çalışır. Başarılı olamayınca da Deon’u takibe koyulur. Deon, hızlı şekilde öğrenen Chappie’ye bir şeyler öğretirken, Vincent koruma anahtarının bu robotta olduğunu farkına varır. Chappie’yi kaçıran Vincent, ondaki koruma anahtarını alır ve kolunu kesip gitmesine izin verir.
Çete tarafından eğitilen Chappie, farkında olmadan suç işlemeye ve araba çalmaya başlar.
Vincent koruma anahtarını kullanarak Deon’un ürettiği bütün robot polislerin mikro işlemcilerinin devre dışı bırakır. Böylece bütün polis robotlar çevrimdışı kalır. Ülkede anarşi ortamı meydana gelir. Deon, diğer robotlar gibi çevrim dışı kalan Chappie’yi götürür ve tekrar başlatmayı başarır.
Yarattığı kaos ortamından faydalanmayı başaran Vincent, Geyik’in başlatılması için gerekli yetkiyi alır. Yönettiği Geyik’le Chappie’yi öldürmeye çalışır. Ancak Chapppie tüm sahtekarları haklar. Vincent’ı da feci şekilde döver. Ölmek üzere olan Deon’un bir robotun bedenine transfer olmasını sağlar. Deon, Chappie’yi pasif haldeki başka bir robot polisin bedenine taşır. Robot polis faaliyetleri durdurulur. Chappie, annesi olarak bildiği öldürülmüş Yo Landi’ni yedeklediği bilinciyle onu bir robot bedeninde canlandırır.

Comment / Yorum:
2009 yapımı “District 9 / Yasak Bölge” ile büyük ses getiren Güney Afrikalı yönetmen Neil Blomkamp, 3. uzun metrajlı filmi Chappie’de yine görsel efektleriyle dikkat çeken bir bilim kurguya imza attı. Blomkamp, filmin senaryosunu Terri Tatchell’la birlikte yazdı. Filmin çekimleri Güney Afrika’nın Johannesburg şehrinde yapıldı. Yaklaşık 49.000.000 dolara mal olan yapım, 1 Mayıs 2015 itibariyle sadece Amerika genelinde 31.569.268 dolar hasılat elde etti.
Yönetmen Blomkamp, 3. uzun metrajlı filminde de Sharlto Copley’ye rol verdi. Copley, filmin baş karakteri Chappie’ye hayat verdi. Filmde ayrıca Dev Patel, Sigourney Weaver ve Hugh Jackman gibi uluslar arası yıldızlar da rol aldılar. Uzun süre sonra Hugh Jackman’ı yardımcı bir rolde görmek şaşırtıcı oldu. Jackman filmde orijinal Avustralya aksanını kullandı.
Chappie, elbette bir District 9 değil. Ancak yönetmenin tarzından hoşlananlar için keyifli bir alternatif olacağı muhakkak.

Imdb note: 7.1                             My note: 7.5

2 yorum:

  1. Film görsellik olarak çok iyiydi.Gerçekten o konuda müthiş.Ayrıca yasak bölge 9 filminden beri takip ettiğim blomkamp ın çektiği tüm filmleri böylece izlemiş oldum.Eleştirmenlerin özellikle bu filme biraz haksızlık yaptıkları görüşündeyim.Zira film sinema sektöründeki amacına gayet uıygun bir şekilde hizmet etmiş.Eğlence arayanlara eğlenceli bir film.Bir an bile sıkılmadım filmden.Bilimkurgu arayanlara çok iyi bir bilimkurgu hikayesi.Yani film güzeldi.Eksikleri var mıydı.Elbette vardı fakat bu filmi gölgelemeye yetmiyor.Benim notum 8 dir bu filme.Yasak bölge 9 kadar tatmin edemedi maalesef ama hoş ve seyirlik bir film.

    YanıtlaSil
  2. Katılıyorum size. Kesinlikle keyifli bir film. Sanırım eleştirmenlerin filmi pek beğenmemelerinin temel nedeni, Blomkamp'ın yaptığı işleri District 9'ın gerisinde bulmaları. Bence de District 9, yönetmenin başyapıtıdır. Ancak bu durum çektiği diğer filmleri değersiz göstermek için yeterli değil. Her film birbirinden bağımsız değerlendirilmeli. Bu nedenle Chappie benim sevdiğim bir film oldu diyebilirim.

    YanıtlaSil