Uyarı :

UYARI: "Konu / Subject" bölümlerinde filmlerin hikayeleri baştan sona anlatıldığı için bu bölümleri, filmleri izledikten sonra okumanız tavsiye edilir.

29 Mayıs 2015 Cuma

Ex Machina (2015)

Director / Yönetmen:
Alex Garland

Screenplay / Senaryo.
Alex Garland

Cast / Kadro:
Domhnall Gleeson
Alicia Vikander
Sonoya Mizuno
Claire Selby
Symara Templeman
Gana Bayarsaikhan
Tiffany Pisani
Lina Alminas
Oscar Isaac

Subject / Konu:
Caleb Smith, doğa ortasında bulunan bir araştırma tesisinde çalışmaya hak kazanır. Farklı bir yolculuğun ardından doğa içinde bulunan tesise ulaşır. Tesisin sahibi Nathan, kendisini samimi bir şekilde karşılar. Giriş kartıyla açılabilen kapılara girebileceğini belirtir ve Blue Book gizlilik anlaşmasını imzalamasını ister.
Caleb sözleşmeyi imzaladıktan sonra Turing testinin insan deneği olacağını öğrenir. Test başladığında Caleb, yapay zekaya sahip robot Ava’yla tanışır. Ava’nın yüksek zeka seviyesi Caleb’ı hayran bırakır. Nathan ise zaman zaman tuhaflaşmaktadır.
Ava, Caleb’la görüştüğü sırada güç kesintisi yaşandığı bir sırada Nathan’a güvenmemesi gerektiğini söyler. Ava, Caleb’la flört etmeye başlar. Caleb’ta Ava’dan etkilenmeye başlar.
Nathan’dan giderek şüphelenen Caleb, Nathan’ın fazlaca içki içtiği bir gün onun giriş kartıyla odasına gider ve araştırma yapar. Nathan hakkındaki gerçeği öğrenince Ava’yı da alıp kaçmaya karar verir.
Tesisteki son gününde Nathan, Caleb’a Ava’nın tesisten kaçmak için kullanabileceği tek kişi olduğunu ve onu manipüle etmeyi başardığını anlatır. Caleb ise Nathan sarhoşken güvenlik ayarlarını değiştirmiş ve ona çıkış yolunu açmıştır. Nathan, Caleb’ı bayıltıp Ava’nın kolunu koparır. Ancak Ava yardım aldığı diğer robotla birlikte Nathan’ı öldürür. Kendini tamir edip mükemmelleştirir. Caleb’ı tesise kilitleyen Ava, onu tesisten götürmek için gelen helikopterle tesisten ayrılır.

Comment / Yorum:
Yazar ve senarist Alex Garland’ın ilk uzun metrajlı yönetmenlik deneyimi olan 2015 yapımı “Ex Machina”, Garland’ın kaleminden çıkma bir bilim – kurgu. Yaklaşık 11.000.000 euroya mal olan filmin çekimleri Norveç ve İngiltere’de yapıldı. Film15 Mayıs itibariyle dünya genelinde 26.187.268 dolar hasılat elde etti.
Filmde ağırlıklı olarak 4 karakteri izliyoruz. Son dönemin gözde aktörlerinden Domhnall Gleeson ve İsveçli aktrist Alicia Vikander iyi bir ikili olmuşlar. Oyuncular daha önce 2012 yapımı “Anna Karenina” filminde de birlikte rol almışlardı. Nathan rolünde izlediğimiz Oscar Isaac’te gayet başarılı bir performans sergilemiş.
Film, yapay zekanın ne boyutlara ulaşabileceğini gösteren, etkileyici ve sürükleyici bir senaryoya sahip. Filmin tamamına yakını kapalı mekanda geçse de bir an olsun sıkıcılaşmıyor. Filmin finalinde devam filmi olabileceğine dair işaretler var. Ex Machina, başarısız olan dev bütçeli Hollywood yapımlarının yapımcılarına düşük bütçeyle nasıl başarılı bilim – kurgu filmleri yapılabileceğini kanıtlar nitelikte bir yapım. Türden hoşlananlar beğenerek izleyecektir.

Imdb note: 7.9                             My note: 7.5

2 yorum:

  1. Öncelikle Nathan ve yapay zekaya sahip robotun dans ettiği sahnenin gerçekten insan ve insan zekasının ortaya çıkarabileceği bir varlığın müthiş bir şekilde tek çerçevede uyumsal olmaları şeklinde yorumladığımdan filmdeki en beğendiğim sahne olduğunu söylemek isterim.Filmin genel manada bir bilimkurgu hayranını tatmin edecek seviyede hatta daha üst bir seviyede olduğunu söyleyebilirim.İnsan zekasını irdelerken bir yandan insanı da günün birinde kendi zekasının yok edeceğine dair bir yapımdı.Yazınız gerçekten güzel.Fakat benden size küçük bir tavsiye imdb notunu çok fazla önemsememeniz şeklindedir.Zira bunu yaptığımdan beri sinemadaki ufkumun genişlediğini hissettim :).Sizin aksinize benim filme notum 9'dur.Çok başarılısınız.Bu formatta devam etmenizi dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim düşünceleriniz için. Filmi ben de beğendiğimi söyleyebilirim. Imdb notunu takipçiler için bilgi niteliğinde kullanıyorum. Çünkü Imdb notuna göre film seçip izleyen kişiler var. Ben objektifliğimi korumak adına filmi izleyip not verdikten sonra Imdb notuna bakıyorum. Bu filmde notların birbirine yakın olması tesadüfi diyebiliriz :)

      Sil